Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi vasıtasıyla 5 yılda projelere dahil olan ülkelere 10 milyon dolar değerinde proje desteği verdiklerini belirterek, "Bu fonu, bir aşama daha ileri taşıyarak önümüzdeki 5 yıl için 2 katına çıkarmış bulunuyoruz. Yani 20 milyon dolar civarında proje desteği gerçekleşecek." dedi.
Bakan Çelik, Mayıs’ın ilk haftası Antalya’da gerçekleştirilecek olan FAO Bölgesel Konferansı ve kuruluşla sürdürülen ilişkilerle ilgili görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktör Yardımcısı ve Avrupa ve Orta Asya’dan sorumlu Bölge Temsilcisi Vladimir Rakhmanin ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Görüşmede, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan Bakan Çelik, Türkiye’nin 1948 yılından beri üye olduğu FAO ile yoğun ilişki ve işbirliğinin devam ettiğini söyledi. Dünyada 2 milyar kişinin yoksulluk ve açlıkla mücadele ettiğini belirten Bakan Çelik, FAO’nun ana görevlerinin başında bu yoksulluğu ortadan kaldırmanın geldiğini ifade etti.
“3 Milyon Suriyeliyle Ekmeğimizi Paylaşıyoruz”
Açlık ve yoksullukla mücadelede FAO’nun üzerine son derece önemli görevler düştüğünü ifade eden Bakan Çelik, bu temel problemlerden mustarip olan Suriye’ye Türkiye’nin kapılarını sonuna kadar açtığını belirtti. Bakan Çelik şunları söyledi:
“Biz Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise 7’inci büyük tarım ülkesiyiz. Bu imkânlarımızı yalnız 78 milyon nüfus için değil tüm dünya insanlarına dönük olarak nasıl kullandığımıza bütün dünya şahittir. Dünyadaki mazlumların dertlerine derman olma yolunda imkânlarımızı nasıl seferber ettiğimizi siz medya mensupları da yakından takip ediyorsunuz. Biliyorsunuz Suriye’de yaşanan olaylar karşısında dünya Suriyelilere kapılarını kapatıp onları bombalamakla meşgul olurken Türkiye 3 milyon Suriyeliye kapısını açmış ve onlarla ekmeğini paylaşmaktadır. Son dönemlerde Türkiye ve FAO ilişkilerinin giderek derinleştiğini ve farklı boyutlar kazandığını da belirten Bakan Çelik, “2007 yılından beri faaliyet gösteren FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi vasıtasıyla bölgedeki ülkelere 5 yılda 10 milyon dolar değerinde proje desteği vermiş bulunuyoruz. Bunu bir aşama daha ileri taşıdık ve önümüzdeki 5 yıl için bu fonu 2 katına çıkarmış bulunuyoruz. Yani 20 milyon dolar civarında proje desteği gerçekleşecek”.
2016 Yılı Uluslararası Bakliyat Yılı
Ülkemizin girişimleri ve FAO’nun desteğiyle BM tarafından 2016 yılının “Uluslararası Bakliyat Yılı” ilan edildiğini belirten Bakan Çelik, “Bu kapsamda yapılacak çalışmalarla temel protein kaynaklarından olan bakliyatın önemi ve faydalarını dünyaya daha iyi tanıtma imkânını elde etmiş olacağız” diye konuştu.
Geçen yıl ülkemizce yürütülen G-20 dönem başkanlığı çerçevesinde düzenlenen G-20 Tarım Bakanları Toplantısı hazırlık sürecinde FAO ile yakın ve verimli bir işbirliğinin söz konusu olduğunu belirten Bakan Çelik, “Geçen yıl G-20 tarım bakanları olarak aldığımız kararla “Gıda Kayıp ve İsrafların Ölçülmesine Yönelik Teknik Platform” kurulması görevi FAO’ya verildi. FAO ile ayrıca “Güney-Güney İşbirliği” çerçevesinde en az gelişmiş ülkelerle işbirliği kapasitesinin arttırılması konusunda ortak çalışmalarımız da bulunuyor. Ülkemizin ilk EXPO’su olan ve önümüzdeki günlerde kapılarını ziyaretçilere açacak olan EXPO 2016 Antalya Uluslararası Botanik Sergisi’ne FAO’nun da kurumsal olarak katılacak olmasından duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum” dedi.
2-6 Mayıs’ta Antalya’da FAO Avrupa Bölgesel Konferansı Gerçekleştirilecek
Kuruluşla sürdürülen bu çok yönlü işbirliği çerçevesinde önümüzdeki günlerde Türkiye’nin, FAO’nun önemli bir toplantısına ev sahipliği yapacağını belirten Bakan Çelik söz konusu organizasyonla ilgili olarak şunları söyledi:
“2 yılda bir düzenlenen FAO Avrupa Bölgesel Konferansı’nın 30’uncusunu 2-6 Mayıs 2016 tarihinde Antalya’da gerçekleştireceğiz. 53 ülkenin tarım bakanları olarak bir araya gelecek ve bölgemizin tarım ve kırsal kalkınma sorunlarını ele alacağız. 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik atacağımız adımları görüşeceğiz. Geçtiğimiz yıl G-20 liderlerini ağırladığımız Antalya’mızda bu yıl da AB ve Orta Asya ülkelerinin tarım bakanlarını en iyi şekilde ağırlayacağımızı belirtmek isterim”
Rakhmanin: “Türkiye’ye, FAO’ya Yaptığı Katkılardan Dolayı Teşekkür Ederiz”
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktör Yardımcısı ve Avrupa ve Orta Asya’dan sorumlu Bölge Temsilcisi Vladimir Rakhmanin ise FAO’nun ana hedeflerinden birinin yoksulluğun ortadan kaldırılması olduğunu belirtti. Rakhmanin, “Bu mücadele çok zor ama çok gerekli bir mücadeledir. İnsanlığın gelişmesi için gıda güvenliği son derece önemlidir. Sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle beraber 2030 yılında açlığı ortadan kaldırma hedeflerine ulaşabileceğimizi umuyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için bütün uluslararası toplumun bir arada çalışması gerekmektedir. FAO bu noktada üye ülkelerle işbirliğine çok güvenmektedir. Bu anlamda Türkiye hükümetine, açlığın ortadan kaldırılması ve gıda güvenliği konularındaki FAO’ya yaptığı katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz. Biz sadece Roma’daki ofisimizde ya da bölge ofisimizde değil Ankara’da ve sürekli sizinle irtibat içinde olmaktan çok memnunuz. Bizim Orta Asya Alt Bölgesi Ofisi, zamanın Başbakanı Sayın Erdoğan tarafından açılmıştı. Bu Türkiye’nin, gıda güvenliği hedefine ulaşma kararlılığını göstermektedir” diye konuştu.
2016’nın, Uluslararası Bakliyat yılı ilan edilmesinin Türkiye Hükümeti’nin inisiyatifi olduğunu belirten Rakhmanin, Mayıs ayında Antalya’da yapılacak ve Bakan Çelik’in başkanlık edeceği bölge konferansı ile ilgili olarak da “Bu konferans, bölge için çok önemli bir toplantıdır. Organizasyonun başarılı olacağından eminiz çünkü bu Türkiye’nin yürüteceği bir çalışmadır. Biz çok önemli konuları konuşacağız; bunlar sürdürülebilir kalkınma, uluslararası bakliyat yılı ve 2021 yılına kadar belirlediğimiz önceliklerdir. Konferansta görüşeceğimiz görüşmeler önümüzdeki 2 yılda yapacağımız işleri belirleyecektir” dedi.
Bakan Çelik: “Bakanlığımız Çalışmalarıyla İlgili Hazırladığımız Sunumu Bakanlar Kurulu’nda Sunacağız”
Görüşmede bir gazetecinin et fiyatlarıyla ilgili sorusu üzerine Bakan Çelik şu değerlendirmelerde bulundu:
“Et ve fiyat konusu çok farklı tartışılıyor. Tekrar etmek isterim ki, bizim etle ilgili tüm çalışmalarımız, sektörün tüm paydaşlarıyla, partnerlerimizle yaptığımız çalışmalardır ve hepsi hayvan varlığını arttırmaya yönelik kararlardır. Bunun için ne gibi engeller varsa, bölge toplantılarında bizzat üreticilerle de görüşmeler yaparak değerlendirdik. Sadece etle değil, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili kapsamlı bir sunumu tamamlama noktasındayız. En yakın zamanda Bakanlar Kurulu’nda sunacağız.”