Avrupa'nın 4. büyük balıkçılık araştırma gemisi suya indirildi

29 September Monday, 2014
TAGEM ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan ve 6 milyon liraya mal olan Arama-1 isimli araştırma ve kontrol gemisi, Antalya'da düzenlenen törenle hizmete sunuldu.
Avrupa'nın 4. büyük balıkçılık araştırma gemisi suya indirildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'de yetiştirilen balıkların artık Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini belirterek, "Avrupa'da satılan her 3-4 çipura ve levrekten biri Türkiye'den gidiyor" dedi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan  "Arama-1" isimli araştırma ve kontrol gemisi, Bakan Eker'in katıldığı törenle suya indirildi.

Antalya Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen törende konuşan Bakan Eker, hükümetlerinin bitkisel ve hayvansal üretim, balıkçılık olmak üzere tüm alt sektörüyle tarımı bir bütün halinde stratejik bakış açısıyla ele aldıklarını söyledi.

Tarım sektörünün gelişmesi için bilgi ve teknolojinin kullanılması gerektiğini anlatan Eker, bilgi ve teknolojinin kullanımında da en çok araştırma geliştirme çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Arama-1 isimli geminin Türkiye'de balıkçılık sektöründe hizmete giren ikinci araştırma gemisi olduğunu bildiren Eker, ilk geminin 2 yıldan beri Karadeniz'de kullanıldığını belirtti.

Arama-1 isimli geminin balıkçılık araştırmalarında kullanılan Avrupa'daki en büyük 4'üncü gemi konumunda bulunduğunu ifade eden Eker, geminin Akdeniz ve Ege'de araştırma faaliyetleri yapacağını, denizlerin kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi dahil deniz bilimleriyle ilgili birçok araştırmada kullanılacağını söyledi.

Avcılık kontrol ve takip hizmetlerinde de kullanılacak gemide 18 personel çalışacağını dile getiren Eker, modern teknik donanıma sahip geminin 6 milyon liraya mal olduğunu bildirdi.

Avrupa pazarında Türk balığı

Bakan Eker, dünyada yaklaşık 160 milyon ton balık üretildiğini, bunun 70 milyon tonunun üreticilikten, 90 milyon tonunun da avcılıktan elde edildiğine dikkati çekerek, Türkiye'de yetiştiricilikten elde edilen balık miktarının çok yüksek olmadığını söyledi.

 

Denizlerin, korunması gereken yaşam alanları olduğunu vurgulayan Eker, şöyle konuştu:

"Balıkçılık, ne bulursak alıp, toplayıp, getirip tüketeceğimiz bir faaliyetten ibaret değil. Bu alana önem vermek durumdayız. Denizleri yarın da sonraki günlerde de yarının kuşakları ve ondan sonraki kuşaklar için de muhafaza etmemiz lazım. Biz meseleye bu bakış açısıyla yaklaşıyoruz, düzenlemelerimizi buna göre yapıyoruz. Balıkçılık sektörünü, balıkçılık faaliyetlerini önemsiyoruz. 2003 yılından itibaren hükümetimiz balıkçılık yapan kardeşlerimizin yakıt olarak kullandığı mazottan ÖTV almıyor. Bu alana hükümetin verdiği kaynak 1 milyar lira."

Yetiştiriciliği de ilk defa destek kapsamına aldıklarına işaret eden Eker, "Oraya da bugüne kadar 1 milyar liraya yakın destek verdik. Türkiye'de yılda 60 bin ton civarında balık yetiştiriliyordu, biz bunu 240 bin tonlara çıkardık. Yani 4 kat artış sağladık, bu çok önemli bir artış. Türkiye, balıkçılık alanında Avrupa'nın en hızlı büyüyen üçüncü ülkesi" diye konuştu.

Eker, "Türkiye'de yetiştirilen balıklar artık Avrupa'nın en büyük şehirlerinde tüketicilere sunuluyor. Avrupa'da satılan her 3-4 çipura ve levrekten biri Türkiye'den gidiyor" ifadesini kullandı.

TAGEM Genel Müdürü Masum Burak da, Arama-1'in son derece modern donanımla donatılmış bir araştırma gemisi olduğunu belirterek, Türkiye balıkçılık sektörüne fayda getirmesini diledi.

Konuşmaların ardından Bakan Eker, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk ve AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, birlikte açılış kurdelesini kesti. Daha sonra gemiyi gezen Bakan Eker, yetkililerden bilgi aldı.

 6 milyon liralık gemi

32 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğinde bulunan Arama-1 araştırma ve kontrol gemisi, Akdeniz ve Ege bölgelerinde hizmet verecek, uluslararası sularda da faaliyet gösterebilecek donanım ve teknolojiye sahip nitelikleriyle balıkçılık sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak.

2013 yılında inşasına başlanan geminin yapımı için 6 milyon lira harcandı. Modern teknik cihazlarla donatılan, seyir ve donanım özellikleri bakımından Avrupa'da 4'üncü, dünyada 11'inci sırada bulunan gemi, stok araştırmalarının yanında oşinografik araştırmalar (denizlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi), avcılık kontrol ve takip hizmetleri verecek.