Güneydoğu Asya'da 800 milyon kişinin bitkisel ilaçla tedavi olduğunu ifade eden Uludağ Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hulisi Malyer, şu anda tüm Avrupa ülkelerinde ve tıp fakültelerinde 'Fitoterapi' derslerinin işlendiğini söyledi.
Güneydoğu Asya’da 800 milyon kişinin bitkisel ilaçla tedavi olduğunu ifade eden Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Hulisi Malyer, şu anda tüm Avrupa ülkelerinde ve tıp fakültelerinde 'Fitoterapi' derslerinin işlendiğini söyledi.
Malyer, Güneydoğu Asya’da 800 milyon kişinin bitkisel ilaçla tedavi olmasındaki sebebin, tıp doktorlarının hem geleneksel hem de modern tedavi yöntemleriyle eğitilmesi olduğunu ifade etti.
Hastanın, tercih hakkını kullanarak tedavinin modern veya bitkisel ilaçlarla yapılmasına karar verdiğini söyleyen Malyer, "Şu anda tüm Avrupa ülkelerinde ve Tıp Fakültelerinde 'Fitoterapi' dersleri işlenmekte ve yaygınlaşmaya başlandı. Birçok Avrupa ülkesinde özellikle Almanya’da bitkisel ilaçların kullanımına çok önem verilmektedir. Almanya’da üretilen ilaçların yüzde 84'ünde sarımsak kullanılmaktadır. Eskiden Osmanlı'nın kullandığı bir yöntemdi" diye konuştu.
Türkiye’nin bitki türleri açısından hipotik bir potansiyele sahip olduğunu belirten Malyer, "Bugün Türkiye’de bin adet bitki türü tıp uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu tür faydalı bitkileri ihracat yapan 110 ülke arasında Türkiye 18. sırada yer alıyor. Özellikle Türkiye ada çayı üretim ve ihracatında Dünya birincisi olma özelliğini de taşıyor. Türkiye’de tüm bitkilerin olduğunu gibi bu tür bitkilerinde yok olmasını göz ardı etmemeli ve önemini asla unutmamalıyız" dedi.