Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, arazi toplulaştırmasının faydaları konusunda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Türkçe, Kürtçe ve Arapça tanıtım CD\'si hazırladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, arazi toplulaştırmasının faydaları konusunda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Türkçe, Kürtçe ve Arapça tanıtım CD'si hazırladı.
Türkiye'de ilk kez 1961'de Konya'da başlatılan arazi toplulaştırma çalışmalarında 2002 yılına kadar ancak 450 bin hektarda işlem tamamlanırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın son 6 yılda yaptığı atılım sayesinde büyük aşama katedildi.
Bakanlık, devam eden toplulaştırmanın kısa sürede tamamlanması için en ücra köylerdeki vatandaşları konu hakkında bilgilendirmek amacıyla farklı dillerde tanıtım CD'si hazırladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarım arazilerinin 1926 yılından bu yana miras yoluyla bölündüğünü, bu nedenle arazilerin verimsiz şekilde işletildiğini söyledi.
Hükümet olarak 2003'ten itibaren bölünmüş arazileri toplulaştırarak, bunları verimli birer tarımsal işletmeye dönüştürmek için yoğun bir çalışma başlattıklarını anımsatan Eker, kendilerinden önce 41 yılda sadece 450 bin hektar alanda toplulaştırma yapıldığını kaydetti.
"60 milyon dönüm arazi toplulaştırılmış olacak"
Bakanlık olarak yaklaşık 10 yıl içerisinde 4 milyon hektar arazinin toplulaştırılmasını tamamladıklarını vurgulayan Eker, "Bu yılın sonuna kadar ise 2 milyon hektar arazinin daha toplulaştırması tamamlanıyor. Böylece 6 milyon hektar alan yani 60 milyon dönüm arazi toplulaştırılmış olacak" diye konuştu.
Bakan Eker, gönüllülük esasıyla yürütülen toplulaştırılmada muhatabın köyde yaşayan vatandaşlar olduğunu işaret ederek, şunları kaydetti:
"Tarım reformu ekonomik ve sosyo kültürel anlamda çok önemli bir projedir. Bu büyük projenin herkes tarafından bilinmesini arzu ediyoruz. Bu nedenle Türkçe, Kürtçe ve Arapça tanıtım CD'leri hazırladık. Amacımız köyde yaşayan vatandaşlarımıza kendi dilinde anlayabileceği şekilde konuyu anlatmaktır. Bu güzel projenin önemini 3 dilde anlatarak insanları tarım reformunun parçası haline getirmeye çalışıyoruz."