Süne ile mücadelede kimyasal ilaç kullanımını en aza indirmek amacıyla, Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü ile Gölbaşı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık yetkilileri çalışmalara devam ediyor.
Haber: Özcan KAHYA
Kamera: Altay TÜRÜNG
Foto: Fatih COŞKUN
Yararlı böcekler hakkında bilgi veren Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Biyolojik Mücadele Bölümü’nden Dr. Münevver Kodan, yararlı böceklerin Konya’da yetiştirildiğini söyledi. Yararlı böceklerin süne yumurtaları üzerinde etkilerine dikkat çeken Kodan, “Trissolcus yumurta parazitoiti, kendi yumurtalarını zararlı böceğin yumurtasının içine koyarak içinde gelişiyor. Zararlı gelişemiyor. Faydalı gelişip ergin olarak çıkıyor. Böylece süneye karşı kendiliğinden üreyerek doğada kalıcı çözüm oluşturuyor” dedi.
Gölbaşı ilçesi Oyaca mahallesindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Ankara Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Arslan, geçen yıl 70 bin yararlı böcek salımı gerçekleştirdiklerini belirtti. Arslan, “Biyolojik etkinliği arttırarak kimyasal ilaçlamanın azaltılmasını sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Arslan ayrıca, 2015 yılı süneyle biyolojik mücadele çalışmalarının 536 yerleşim bölgesini kapsadığını ve Temmuz ayına kadar süreceğini kaydetti.