''Altın kerevit''in genetiği çıkarılıyor

13 August Thursday, 2015
Kerevitin genetik yapısının belirlenmesi için Türkiye genelindeki 32 doğal kerevit stoku alanından getirilen kerevitlerin laboratuvar ortamında genetik belirleme çalışmalarına başlandı.
''Altın kerevit''in genetiği çıkarılıyor

Altın kerevit ’in genetiği çıkarılacak. Eğirdir ilçesindeki Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Şakir Çınar, kerevitin genetik yapısının belirlenmesi için Türkiye genelindeki 32 doğal kerevit stoku alanından bireylerin müdürlüğe getirildiğini ve laboratuvar ortamında genetik belirleme çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Çınar, kerevitin bir dönem Türkiye'nin Avrupa'ya ihraç ettiği ve önemli bir döviz girdisi sağlayan bir su ürünü olduğunu söyledi.

1985'te göllerde görülmeye başlayan "kerevit vebası" nedeniyle doğal kerevit stoklarının tükenme noktasına geldiğini anlatan Çınar, bundan sonra kurum olarak kerevit üretimi ve avcılığını geliştirmek için yeni projeler geliştirdiklerini kaydetti.

Çınar, kerevit stoklarının artırılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının (BAKA) desteğiyle 2 yıl önce Eğirdir Gölü yakınında Avrupa'nın en büyük kapalı devre kerevit kuluçkahanesinin yapımına başlandığını, geçen aylarda da açılışının yapıldığını kaydetti.

Çınar, Avrupa pazarında kalitesi dolayısıyla "altın kerevit" diye bilinen ve bugünkü üretimi bin ton olan Türk kereveti üretimini 8 bin tonlara çıkarmayı istedikleri vurguladı. Proje yürütücüsü Zübeyde Hanol Bektaş da elde edilecek DNA dizilerinin, gen bankasındakilerle karşılaştırılacağını, bu şekilde türlerin kesin teşhisinin sağlanacağını bildirdi.