Adana genelindeki narenciye bahçelerinde meyve sineğiyle mücadele kapsamında ikinci kez toplu kimyasal ilaçlama yapıldı.
Adana'da Akdeniz meyve sineğiyle mücadele kapsamında ikinci toplu kimyasal ilaçlama başladı.
Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı Tarım ve Orman Bakanlığı genelgesi kapsamında 16-20 Temmuz'da yapılan ilk toplu ilaçlamanın ardından bugün ikinci defa il genelindeki tüm narenciye bahçelerinde ilaçlama yapılıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, ilaçlamanın yapıldığı narenciye bahçelerini ziyaret ederek üreticilerle görüştü.
Bu yıl mücadele çalışmalarına daha erken başladıklarını bildiren Tekin, toplu ilaçlamadaki amacın tüm alanı ilaçlayarak sinek popülasyonunu kırmak olduğunu belirtti.
Akdeniz meyve sineği konusunda önceki yıllara göre bu yıl Mayıs ve Haziran ayı ortalamalarının yüksek olması üzerine narenciyenin zararlıdan olumsuz etkilenmemesi için ilgili tarafları örgütlediklerini belirten Tekin, bu kapsamda ekiplerin sahayı gezerek narenciye üreticisini de bilinçlendirdiğini anlattı.
İlaçlama tekniği ve kültürel mücadele konularında üreticilere bilgi verdiklerini aktaran Tekin, şunları kaydetti:
"Sert çekirdekli meyve ağaçlarının altının toplanması, bunların poşetlenip gömülmesi, kavun ve karpuz tarlalarının hasat ettirilmesi ve ilaçlattırılması konularında bizim ekiplerimiz büyükşehir belediyesi ekipleriyle birlikte ortak çalışma yapıyor. Bunun yanında kimyasal ve biyoteknik mücadele yapıyoruz. Daha önce bir defa toplu ilaçlama yapıldı, bugün de ikinci kez toplu ilaçlama yapılıyor. İlaçlama Cuma gününe kadar devam edecek. Birinci ilaçlamada elde ettiğimiz veriler gayet iyi sonuç verdi. Akdeniz meyve sineği popülasyonunda düşüş ciddi oranda hissedilmekte. Üçüncü ilaçlamayı da 13-16 Ağustos tarihlerinde yapmayı planlıyoruz. Bu ilaçlamalar tamamlandığı zaman bölgemizi bu sineğin zararlarından kurtarmış olacağız. Bunun yanında da kültürel mücadele kapsamında paketleme tesislerinin çalışanlarına, tüccarlara ve ilaç bayilerine eğitim verilmesi, tesislerdeki atıklar ile drenaj kanallarına dökülmüş meyvelerin kaldırılması konusundaki çalışmalarımız devam ediyor."
Akdeniz meyve sineğinin görüldüğü bir çok alan bulunduğuna dikkati çeken Tekin, sahanın her yerinde mücadelenin sürdüğünü vurguladı.
Tekin, bu yıl ihtiyacın fazla olması nedeniyle ilaç temininde sıkıntı yaşanabileceğine işaret ederek, ilaçların tasarruflu kullanılması gerektiğini vurguladı.
Üreticilerin, ellerindeki ilaç ve tuzakları toplu mücadele şartlarına uyarak uygulaması halinde başarının sağlanacağını aktaran Tekin, "Aksi halde bir çiftçi ilaçlayıp, diğer çiftçi ilaçlamazsa yapmış olduğumuz mücadelenin de anlamı olmuyor. Bu konuda çiftçilerimizden duyarlılık bekliyoruz." dedi.
Üreticilerden Sadık Yağ da Akdeniz meyve sineğinin bölgede yetiştirilen sert çekirdekli ürünlere çok zarar verdiğini belirterek, bu kapsamda daha önce de ilaçlama yapıldığını belirtti.
Zararlının bölgedeki varlığının kendilerini tedirgin ettiğini dile getiren Yağ, mücadele konusunda ilaç desteği beklediklerini aktardı.
Akdeniz Meyve Sineği
Mücadele
Toplu İlaçlama
Adana