Denizler ve iç sularda ekosistemi tehdit eden başıboş av araçlarının temizlenmesi ile 1,7 milyon su canlısı kurtuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığının Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi bütün hızıyla sürüyor.
Deniz ve iç sularda sucul ekosistemi tehdit ederek çevre kirliliğine yol açan ve "hayalet avcı" olarak nitelendirilen başıboş av araçlarına karşı başlattığı mücadele sayesinde 1,7 milyon su canlısı kurtuldu.
Hayalet avcılar, av baskısı oluşturup su canlılarının barınma ve beslenmelerini olumsuz etkiliyor, ekonomik zararlara, göç yolları ve habitatların bozulmasına, nesli tehdit altındaki türlerin zarar görmesine ve çevre kirliliğine sebep oluyor.
Hayalet avcılık yapan av araçlarının sucul ekosistem üzerine etkileri, bunların türüne göre farklılık gösteriyor. Bilimsel çalışmalara göre, çoğunluğu sentetik ağlar 8-10 yıla, ahşap tuzaklar 2 aya, kimyasal işlem uygulananlar 2 yıla, iskeletleri demir ve paslanmaz çelik, etrafı ise vinil kaplanan ağ gözleriyle donatılan tuzaklar 10-15 yıla, plastik tuzaklar ise 30 yıla kadar hayalet avcılığa devam edebiliyor.
Bu araç gereçlerden kullanımı yasak misina ağları, seçiciliği düşük av miktarının ise yüksek olması nedeniyle her türlü canlı stokuna zarar veriyor. Üretildiği madde nedeniyle kaçak kullanılan misina ağları, doğada uzun yıllar bozulmadan kalarak sucul ekosistemde ciddi zararlara yol açıyor.
Bilimsel çalışmalara göre, kaybolan her 100 metrelik bir posta ağa, işlevsiz hale gelinceye kadar balık, kaplumbağa ve kabuklu gibi 309 denizel organizma takılarak ölüyor.
Bu canlı ölümleri ise biyoçeşitlilik ve çevrenin zarar görmesi, önemli miktarda su ürününün ekonomik değer kazanmadan kaybını beraberinde getiriyor.
Ayrıca çoğunluğu sentetik malzemeden oluşan ağlar, sucul ekosistemde parçalanıp çözünerek mikroplastik kirliliğine yol açıyor.
Proje, Hatay, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir, Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Kocaeli, İstanbul, Yalova, Sakarya, Sinop, Konya, Isparta ve Ankara'da yürütüldü.
Deniz, göl ve baraj göllerinde yürütülen proje çalışmalarına bu yılki program dahilinde Diyarbakır, Batman, Muş, Bitlis, Şırnak, Adıyaman, Van, Malatya, Gaziantep, Ağrı, Elazığ, Erzurum ve Şanlıurfa'daki akarsularda devam edilecek.
deniz
göl
akarsu
temizlik
hayalet
av
ağ
tarım
orman
ekosistem