Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri ve Ulusal Turunçgil Konseyi işbirliğinde “2. Turunçgil Forumu” düzenlendi.
İki oturum halinde gerçekleştirilen toplantının ilk oturumunda, “Akdeniz Meyve Sineği Ulusal Eylem Planı”, ikinci oturumunda ise “İlaç Ruhsatlandırma, Teknik Talimatların Düzenlenmesi ve Yasaklı İlaçlar” konuları masaya yatırıldı.
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak toplantıda yaptığı konuşmada, “Akdeniz meyve sineği ile mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığımız, çalışmalarımızda hep yanımızda bulunarak, desteklerini esirgemedi ve büyük katkı sundular.” dedi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin ise konuşmasına Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin selamını ileterek başladı. Metin,
“Bakanlık olarak tarımsal ve ihracat desteklerinin devam etmesini istediklerini söyleyerek, bu sektörü dünya standartlarının üzerine çıkarmak için hep birlikte çalışacaklarını” ifade etti. Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede yapılan örnek çalışmadan ve bu toplantıda bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyetini dile getiren Metin, “Turunçgil sektörünü çok önemsiyoruz. Ne kadar çok üretirsek o kadar da ihraç ederiz.” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü; “2020 yılında yapısal reformlar konusunda çok önemli çalışmalarımız var. Tarım Orman Şurası’nın bir çıktısı olan destekleme modelindeki yenilikler ile üretimi artırmayı hedeflemekteyiz. Tabi ki bunun için paydaşlarımızın desteği bizim için çok önemlidir. Çiftçimiz için en ucuz maliyetle yüksek üretimi hedeflemekteyiz. Yeni destekleme modeli için Bakanlık olarak çalışmalarımız son hızla devam etmektedir.”
Bakan Yardımcısı Fatih Metin,
ülkemizin ticari olarak önemli bir konumda olduğunu ifade ederek, “Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, 13. Etap başvurularında bu bölgeden gelen yaş meyve sebze konulu projelerin tümünü destekledik. Ayrıca yaş meyve sebze depolama, paketleme yatırımı yapmak isteyenlere desteğimiz devam edecektir” şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı olarak tarımsal araştırma enstitülerinin bir çok yeni turunçgil çeşitleri elde ettiğini dile getiren Metin, “AMS Eylem Planımız dahilinde Bakanlığımız yerel yönetimler, STK, odalar ve tüm paydaşlarla birlikte çalışacağız. Üretimle birlikte iyi bir pazarlama stratejisi de çok önemlidir. Turunçgil ihracatımız 6 milyar liralara ulaşmış bulunmaktadır. İhracatta devamlılık için pazar çeşitliliğini arttırmamız gerekiyor ve bunun için ne gerekiyorsa Bakanlık olarak yapmaya hazırız.” dedi.
Adana’da gerçekleştirilen toplantıya Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin
, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nejdat Sin, Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Gürkan Yaşar, oda başkanları, il ve ilçe müdürlüklerinden çeşitli idareci ve teknik personel, öğretim üyeleri ile özel sektör temsilcileri katıldı.
adana
turunçgil
meyve
sebze
fatih metin
tarım