Adana 8. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknoloji Fuarı açıldı.
Adana 8. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknoloji Fuarı açıldı.
Adana Valisi Mustafa Büyük, Tüyap Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki açılış töreninde, kente yakışan bir fuarın gerçekleştirildiğini belirterek, ülkenin gelişmesi ve büyümesinin tarım sektörüne de yansıdığını söyledi.
Tarım sektörünün geliştiğini ifade eden Büyük, sektörün ve çiftçilerin daha büyük gelir elde etmesi temennisinde bulundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek ise Adana'nın yıllardır tarım ile anıldığını belirterek, bu anlamda kentteki tarımın daha ilerilere götürülmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.
Küsek, Türkiye ve dünyadaki paralel gelişmelere bakıldığında tarım sektörünün 1930'lu yıllarda daha çok yöresel ihtiyaçları karşılama, insanların geçimlerini sağlama amaçlı bir sektör olduğunu anlatarak, "Ama 1970'li yıllarda tarım daha çok sanayinin ham madde ihtiyacını karşılaması açısından çok daha istenilen bir sektör haline geldi. Yani önceki yıllara göre tarımın reytingi çok yükseldi. Bu yıllarda 'hangi ürünü ne kadar yetiştirirseniz yetiştirin satarsınız' mantığıyla özellikle endüstri bitkilerini, neredeyse bütün sulak alanlar kurutuldu, bütün toprak ve su kaynakları değerlendirilerek tarımsal üretim artırılmaya çalışıldı. Daha sonra 1990-2000'li yıllara gelindiğinde tarım da diğer sektörlerde olduğu gibi rekabetçi bir oramda kendini buldu” dedi.
Marketteki herhangi bir gıdanın nereden geldiğinin tam olarak bilemediklerini söyleyen Küsek, "Eskiden yöresel ihtiyaçlar için üretim yapan tarım sektörü şimdi tamamen ithal pazarlar için üretim yapmak zorunda. Aksi taktirde rekabet edemiyor ve yıllar arasında ciddi gelir kayıpları ortaya çıkıyor. Örneğin Adana'da mısır, pamuk, soya son 10 yıldaki gelir farkı yüzde 48. Çiftçimiz bir yıl dekardan bin lira alırken, diğer yıl 500 lira alabilmiş. Böylesi değişimin yüksek olduğu bir gelir aracı çiftçiyi de sektörü de rahatsız ediyor. Birim alandan alınan bitkisel üretim ya da birim hayvandan alınan hayvansal üretim konusunda Türkiye dünyayı yakaladı. Dünyada bugün Hollanda bir dekardan 600 kilo buğday alıyor, Türkiye'de 600 kilo alıyor. Yada bir hayvandan 25-30 kilo süt alınıyor, Türkiye'de de aynı oranda süt alınıyor” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ve diğer katılımcıların konuşmasının ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi.
Daha sonra protokol üyeleri, stantları gezdi. Vali Büyük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, traktöre binerek, teknik özellikleri hakkında bilgi aldı.