''Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer'' projesi kapsamında ''Küçükbaş hayvanlarda meme dezenfeksiyonu'' ve ''Sağım Kaplarında Dezenfeksiyonun Önemi'' konulu metod demonstrasyonlar gerçekleştirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen "Tarımsal Yayım Hizmetleri Projesi" kapsamında desteklenen ve Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile işbirliği halinde yürütülen "Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer" projesi kapsamında "Küçükbaş hayvanlarda meme dezenfeksiyonu" ve "Sağım Kaplarında Dezenfeksiyonun Önemi" konulu metod demonstrasyonunun dördüncüsü Ezine İlçesi Pazar köyde bulunan Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran' a ait Sanen keçi işletmesinde gerçekleştirildi.
Küçükbaş hayvanlarda (koyun ve keçi) süt üretiminde hijyen sağlanarak, hastalıklardan korumak, sağlıklı, kaliteli ve güvenilir süt elde etmek amacıyla Çanakkale İl Müdürlüğünce gerçekleştirilen demonstrasyonlara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Aynur Konyalı ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Yonca Yüceer, Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran ile çiğ süt üretimi yapan yetiştiriciler ile İl Müdürlüğünde görevli şube müdürleri, il ve ilçe müdürlüğü teknik personeli katıldı.
Metod demonstrasyonu Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Halil Rıfat Anıl ve Ziraat Mühendisi Zübeyde Yurt tarafından gerçekleştirildi. Demonstrasyon sırasında doğru sağım teknikleri, sağım öncesi, sağım sırası ve sağım sonrasında uyulması gereken dezenfeksiyon kuralları ile sağım ekipmanlarının temizlik ve dezenfeksiyonu, sağım kaplarının hijyeni, doğru saklama koşulları, yetiştiriciler tarafından kolaylıkla yapılabilir olan PH metre kâğıt testi ile gizli mastitis testinin uygulanışı gösterildi.
Demonstrasyon uygulamasından önce konuşan İl Müdürü Erdem Karadağ, Kaliteli Süt Çanakkale’den Geçer Projesini Onsekiz Mart Üniversitesi ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği ile birlikte yürüttüklerini ve bu projenin bir yayım projesi olduğunu ifade etti.
Gıda üretiminde sağlıklı ve kaliteli üretimin önemli olduğunu, sütün çevre şartlarından hemen etkilendiğini ve mikrobiyolojik kalitesinin kısa sürede bozulduğunu belirten Karadağ, sağım öncesi ve sağım sonrası hijyenin önemli olduğunu ve çiğ sütte gıda kodeksine uygun üretim yapmak için bu tür eğitimlerin gerekli olduğunun da altını çizdi. Uygulanan eğitim-yayım projesi ile üreticilerin sağım hijyeni konusunda eğitildiğini, sütün ve süt ürünlerinin tüketiciye sağlıklı ve güvenli bir şekilde sunulması gerektiğini dile getiren Karadağ, “Sütteki kaliteyi arttırmak için somatik hücre ve bakteri sayısını kabul edilebilir değerlerin altında tutmamız gerekiyor" dedi.
Etkinlikte Prof. Dr. Aynur Konyalı "Küçükbaş hayvanlarda meme dezenfeksiyonu", "Sağım kaplarında dezenfeksiyonun önemi", Prof. Dr. Yonca Yüceer "Sağılan Sütün Soğuk Zincirle Muhafaza Edilmesi, "Sütteki Mikrobiyel Yük" ve Doç. Dr. Ferhan Savran ise "Güneş Paneli ile Makineli Mobil Sağım Sistemi" konularında teknik bilgiler verdi.
Demonstrasyon sonunda ise katılan her yetiştiriciye kendi işletmelerinde de uygulayabilmeleri için ücretsiz olarak PH metre kâğıt testi ve dezenfeksiyon için daldırma kabı dağıtımı yapıldı.
Demonstrasyon sonucunda küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin, sağım dezenfeksiyonu yapmayı benimseyerek, canlı bakteri ve somatik hücre sayısı azaltılmış, ilaç kalıntısı olmayan hijyenik süt elde etmeleri ve sağılan sütleri soğuk zincirde saklayarak diğer yetiştiricilere örnek olmaları bekleniyor.