300 koyun projesinde imzalar atıldı

27 March Tuesday, 2018
Kamuoyunda 300 koyun projesi olarak bilinen 500 Bin Anaç Koyun ve 250 Bin Düve Projesi hayata geçiyor. Proje için hazırlanan protokol Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında imzalandı.
300 koyun projesinde imzalar atıldı Haber: Ercan AKSOY
Kamera: Tolga URUN- Ümit YILDIRIM- Hasan Ejder TAZEOĞLU
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Üreticilerin merakla beklediği 500 Bin Anaç Koyun ve 250 Bin Düve Projesi için imzalar atıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında hazırlanan protokol ile uygulanmaya başlayacak projenin hayvancılık sektörüne önemli bir ivme kazandırması bekleniyor.
Bakanlıkta düzenlenen törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Tarım İşletmeleri (TİGEM) Genel Müdürü İsmail Şanlı, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, bakanlık bürokratları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
İmza Töreni ve Basın Bilgilendirme Toplantısında bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 500 Bin Anaç Koyun ve 250 Bin Düve projeleriyle temel amaçlarının, hayvan popülasyonunu artırmak ve et ithalatını önlemek olduğunu belirtti.
Dünyada kırsal kesimin başlıca geçim kaynağının hayvancılık olduğunu, ülkemizde de bu sektörün kültürümüzün şekillenmesine katkıda bulunduğunu belirten Fakıbaba, “Hayvancılık bizim için çok önemli. Ana olmadan dana olmaz, dana olmadan et ve süt olmaz. Biz projelerimizi hep nasıl üretiriz şeklinde düşünerek oluşturuyoruz. Burada da ana vardır, anadan bir ana daha üretmek amaçtır ve protein sağlayacak danayı da en iyi şekilde yetiştirmek temel görevimizdir.” şeklinde konuştu.
Fakıbaba şunları söyledi:
“500 Bin Anaç Koyun ve 250 Bin Düve projesi ülke hayvancılığının gelişmesi için oluşturuldu. İnşallah bizden sonra gelen bakanlarımız bu sorunla karşılaşmayacaklar, elimizden geleni sivil toplum örgütleriyle birlikte yapıyoruz. Biz üretim bakanlığıyız ve konuyu bu bağlamda değerlendiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği 500 bin anaç koyun ve 250 bin düve projesini bugün hayata geçiriyoruz. 300 köy ile ortalama yaklaşık 35 ile 40 bin arası sözleşmeli bir ailemiz olacak. Bunların her şeyiyle uğraşacağız, sorunları nelerdir ilgileneceğiz. Tarım Kredi olarak onların ürünlerini alacağız, onları sahipsiz bırakmayacağız.”

“Kırsalda kalkınma olmadan şehirde olmaz”

Proje sayesinde üreticilerin gelirleri artarken tüketicilerin de ucuz ve kaliteli ete kavuşacağının altını çizen Fakıbaba, “Kırsalda kalkınma olmadan şehirlerde kalkınma olmaz. Elimden gelse tarım bakanlığına kırsal kalkınma bakanlığını da ilave ederim. Kentsel dönüşüm diyoruz ya kırsal dönüşümün zamanı geldi diye düşünüyorum.” dedi.
300 koyun projesinin bomba etkisi yarattığını ve yanlış bir anlama sonucu herkese 300 koyun verileceğinin zannedildiğini belirten Bakan Fakıbaba, “Belki bizde de hata oldu, bu kadar ilgi olacağını biz de tahmin etmiyorduk. Esasında ithalatın kesilmesinin başlangıcı bu proje. 500 bin koyun 8 yılda 5 milyon koyun olacak ve biz her sene bunu devam ettireceğiz; ithalatın bittiği zamana kadar. Düveyle, anaç koyunla uğraşmadığınız zaman tabii ki ithalat çizgisi her yıl artan bir şekilde yukarı doğru gidecektir.” şeklinde konuştu.

"TİGEM aracılığıyla sözleşmeli tarımı başlattık"

Bakan Fakıbaba projeyle kimlere hayvan verileceğini de açıkladı. Buna göre projeden faydalanabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmak, ahır ve mera sahibi olmak, kendi hayvanlarına sahip olmak aranan şartlar arasında.
Fakıbaba, 300 koyunu gerçekten bu işi yapabilecek kişilerin tespit edip onlara vereceklerini, önceki yıllarda yapılan yanlışlıkları tekrarlamayacaklarını vurguladı. Bakan Fakıbaba şöyle devam etti:
“Hayvanlar benim yavrularımdır, mutlaka bu işi anlayan kişilere vermeliyiz. Bu projelerde amacımız hayvan popülasyonunu, et ithalatını arttırmak. İnsanlar iyi niyetle başlıyor ama başaramıyor ve hayvanını kesiyor. Anayı arttırmak için bu işi babadan dededen beri yapan insanlara puanlama sistemiyle vereceğiz. 200 hayvanı varsa bunu 300’e tamamlayacağız. Bir anaç koyun 1,4 yılda yavru veriyor. 300 yavrunun fiyatı 120 bin yapar, bu direk olarak ailenin parasıdır. 3 yıllık bir proje. Üreticinin her türlü imdadına yetişeceğiz, asgari ücretini vereceğiz, sigortasını yapacağız, veterinerlik hizmetlerini, ilacını il ilçe müdürlükleri aracılığıyla karşılayacağız. Daha önce benzeri şeyler verilmiş ama çok fazla sözleşmeli aile olmadığından üzerinde fazla durulmamış. Arkadaşlarımız aile hekimliği gibi sürekli ilgilenecekler verilecek hayvanlarla. Burada amaç buzağılarda ve yeni doğan kuzularda ölüm oranını düşürmek.”
İhtiyaç oldukça anaç koyun projesinin devam edeceğinin de altını çizen Fakıbaba projenin nisan ayında Şanlıurfa'da başlatacakları müjdesini de verdi.
250 bin düve projesinin de büyük baş hayvan sayısını arttırmak amacıyla oluşturulduğunu belirten Bakan Fakıbaba, Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla uygulanacak projede amaçlarının hayvan popülasyonunu artırmak olduğunu vurguladı. Hayvan verilecek ailenin zaten hayvanı varsa kendilerinin bu sayıyı artıracaklarını belirten Fakıbaba proje ile ailelerin hayat standartlarının da yükseleceğini ifade etti.
Projenin ‘Ben köye yerleşmek istiyorum bana 300 koyun verin, düve verin’ şeklinde bir istekte bulunmak anlamına gelmeyeceğini bir kez daha hatırlatan Fakıbaba, şu an için bunun mümkün olmadığını ama belki ileride gerçekleşebileceğini dile getirdi. Bakan Fakıbaba mevcut projenin köyde oturan vatandaşların hayat seviyelerini yükseltmek, kadın ve gençlerin köyde kalmalarını sağlamak amacıyla oluşturulduğunu dile getirdi.

"100 bin Türk Lirası kredi verilecek"

Düve uygulamasında üreticilere yüzde 80 düve yüzde 20’si yem tedarikinde kullanılmak üzere toplam 100 bin Türk Lirası kredi kullandırılacağını belirten Fakıbaba, doğum yapmış kuzuya 100 lira destek verme konusunda da çalışma yürüttüklerini kaydetti.
Vatandaşların kullandıkları krediyi ilk 2 yıldan sonraki 5 yıl içerisinde ödemeye başlayacaklarını belirten Bakan Fakıbaba, 100 bin lira alan bir kişinin 7 yılda 115 bin lira olarak borcunu ödeyeceğini, bu 7 yılda 1,5 milyon damızlık sahibi olacaklarını ifade etti.

"35-40 bin sözleşmeli aile olacak"

İki projenin de Ziraat Bankasından kullanılacak kredilerle yürütüleceğini belirten Bakan Fakıbaba, üreticilerin kendi hayvanlarını seçebileceklerini ve beğenmediği hayvanları almayabileceğini belirtti.
Projeyle üreticilere kırsalda düzenli gelir sağlanmış olacağını vurgulayan Fakıbaba sözleşmeli aile işletmeciliği ile 300 köyde düve ve koyun projesinden yararlanan 35-40 bin sözleşmeli çiftçi aile olacağını aktardı.
Bakan Fakıbaba son olarak ise gıda üretilemediğinde ülke olarak başkalarına bağımlı olunacağını, bağımsızlığın sağlanamayacağını vurguladı. Fakıbaba, “Bakanlıkta çalışanları yürekten kutluyorum  böyle bir Bakanlıkta çalıştığım için gurur duyuyorum. Projelerin çiftçi kardeşlerimize, hayvancılık sektörüne hayırlı olmasını diliyorum. Kırslada kalkınma olmazsa şehirde olmaz şehirde olmazsa Türkiye’de olmaz.” dedi.
 
300 koyun projesi 300 koyun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ahmet Eşref Fakıbaba Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü besici destek TİGEM Fahrettin Poyraz İsmail Şanlı