Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması tamamlandı

04 October Wednesday, 2023
Gelenekselleşen Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışmasının 13’üncüsü düzenlenen ödül töreni ile tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Mavi Salon’da gerçekleştirilen törene, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci de katıldı.
Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması tamamlandı
Haber: Cem BAYAN, Neslihan AKTAŞ, Mustafa ÖZYILMAZ
Kamera: Aytek BASİ, Mustafa COŞKUN, Tolga URUN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
 
Bu yıl 13’üncü kez düzenlenen Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması görkemli bir ödül töreniyle tamamlandı.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Mavi Salon’da düzenlenen törene, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci de katıldı.

Yumaklı, açılışta yaptığı konuşmada, bu yılki yarışmayı, tarımsal üretimin önemini vurgulamak için "Sen üret yeter" sloganıyla düzenlediklerini, amaçlarının Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. yüzyılında üretimi ve üreticiyi ön plana çıkarmak olduğunu vurguladı.

Hayatın her alanıyla iç içe olan tarım ve ormanın sanattan ayrı düşünülemeyeceğini belirten Yumaklı, söz konusu yarışmayı, Anadolu'da tarımın kültürünü ölümsüzleştiren bir misyon olarak gördüklerini dile getirdi.

Yumaklı, yarışmanın, toprağın, ormanın, suyun ve doğal kaynakların önemi konusunda duyarlılığı arttırdığını ifade ederek, "13 yılda yarışmaya 7 bin 938 katılımcı, toplam 35 bin 415 eserle başvuru yapmış. Bu eserler arasından 224 eser ödül almaya hak kazanmış ve 1599 eser de sergilenmeye değer görülmüş." diye konuştu.

Yarışmada yer alan eserlerin, yerli ve yabancı turistlerin de görmesini sağlamak adına İstanbul, Antalya, İzmir ve Ankara'daki havalimanlarında sergileneceği bilgisini veren Yumaklı, şunları kaydetti: "Gençlere bir müjde vermek istiyorum. Bakanlık olarak 13 yıllık fotoğraf yarışması tecrübesinin ardından yeni bir sanatsal etkinliği hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu yıl içerisinde duyurusunu yapmayı planladığımız kısa film yarışması ile dijital çağda Bakanlığımızı TEKNOFEST gençliğiyle tekrar buluşturacağız. Gençlerimizi şimdiden buna hazırlanmaya davet ediyorum. Sadece bu ilgi sanatsal alanda kalmasın. Gençlerimizin dinamizmine, enerjisine ve yeteneğine bütün sektörlerin ihtiyacı var ama tarım sektörünün daha çok ihtiyacı var."

Bakan Mehmet Nuri Ersoy da tarım, gıda ve ormanın her geçen gün daha da önemli hale geldiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin, gıda güvenliğine yönelik birçok önlem aldığını ve tahıl yollarının güvenliği için önemli siyasi adımlar attığını hatırlattı.

Birleşmiş Milletler 2022 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu'nda iklim değişikliği nedeniyle 2050'ye kadar dünya nüfusunun 4'te 3'ünün kuraklıktan etkileneceğinin belirtildiğine işaret eden Ersoy, Tarım ve Orman Bakanlığınca bu konulara dikkat çeken bir fotoğraf yarışmasının düzenlenmesinin önemini vurguladı.

Bakan Ersoy, yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başta dereceye girenler olmak üzere tüm katılımcıları tebrik etti.

Konuşmaların ardından sanatçılar Esra Abay ve Talip Sazak hem salondaki hem de televizyon başındaki izleyicilere müzik ziyafeti verdi.

Törenin sunuculuğunu üstlenen sanatçı Turgay Başyayla da yarışmayı düzenleyen Tarım ve Orman Bakanlığı ve bakanlığın Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığına teşekkür etti.

Sanatçıların performansından sonra ödüllerin dağıtımına geçildi. Yarışmada birincilik ödülünü genel kategoride Ekrem Şahin aldı. Tarım ve Orman Bakanı özel ödülünü Mehmet Aslan, Çiftçi-Üretici kategorisinde Yücel Albayrak, “Sen üret yeter" tema kategorisinde Gazi Aydın, Öğrenci kategorisinde İsmail Serhat Şahin ve DenizBank çalışanları kategorisinde Meral Kaya.

Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları kategorisinde Erdoğan Karacabey ödüle layık görüldü. Törenin ardından bakanlar ve davetliler jüri tarafından seçilen 120 fotoğrafın yer aldığı sergiyi gezdi.
tarım orman insan fotoğraf kültür turizm yarışması ödül bakan ibrahim yumaklı mehmet nuri ersoy sanatçı