Orman zararlılarıyla mücadele için geçen yıl 8 milyon 118 bin lira harcandı. Mücadele yöntemlerinde aslan payını biyolojik mücadele yöntemleri aldı. Ormanların korunması çalışmaları kapsamında insanlarla mücadele de tabi ki sürüyor. Bu kapsamda en fazla suç zaptı ağaç kesenler için düzenlendi.
Orman Genel Müdürlüğü orman zararlıları ve suçlarıyla etkin mücadelesini sürdürüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından, orman zararlılarıyla mücadele kapsamında geçen yıl biyolojik, biyoteknik, mekanik ve kimyasal çalışmalar için 8 milyon lira harcandı.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak 2002'den itibaren orman zararlılarıyla mücadele çalışmalarına öncelik verilirken, ağırlıklı olarak biyolojik mücadele yöntemi kullanılıyor.
Bu çerçevede, geçen yıl, ormanlardaki zararlı türlere karşı 261 bin hektar alanda mücadele gerçekleştirildi.
Biyolojik mücadele kapsamında, ormanlara 52 bin 92 kuş yuvası asılırken, 107 yere karınca nakli yapıldı.
Ayrıca, 638 bin yırtıcı böcek üretilerek hastalıklı alanlara bırakıldı.
Çam kese böceğinin görüldüğü alanlara 2 bini aşkın tel kafes yerleştirildi.
En fazla bütçe 3 milyon lira ile biyolojik mücadeleye ayrılırken, geçen yıl orman zararlılarıyla mücadele kapsamında toplam 8 milyon 118 bin lira harcandı.
Öte yandan orman suçlarıyla mücadele faaliyetleri kapsamında orman muhafaza memurları tarafından 11 bin 510 suç zaptı düzenlendi. Suç zabıtlarında ağaç kesme, yasa dışı nakil ve alan açma listenin ilk sıralarında yer aldı.
orman
zararlı
mücadele
biyolojik