Yeni arpa ve buğday çeşitleri görücüye çıktı

07 June Tuesday, 2016
Bayraktar, Tosunbey, İmren; Burakbey, Akar, Yalın... Bu isimler, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilen yeni arpa ve buğday çeşitlerine ait.
Yeni arpa ve buğday çeşitleri görücüye çıktı     Haber: Ercan AKSOY   Kamera: Altay TÜRÜNG   Fotoğraf: İbrahim BAĞCI  

Enstitüsü, yoğun uğraşlar neticesinde geliştirdiği yeni çeşitleri düzenlediği bir etkinlikle üreticilere tanıttı. Gölbaşı’nda yapılan tarla günü etkinliğine üretici firmalar ve çiftçiler büyük ilgi gösterdi.

Kurulduğu 1926 yılından beri daha verimli, kaliteli ve stres şartlarına dayanıklı yeni bitki çeşitleri geliştirme çalışmaları yürüten Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü en son ürettiği çeşitleri görücüye çıkardı.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mevlüt Şahin’in ev sahipliği yaptığı etkinliğe Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanı Özgür Güven, tohum şirketi yetkilileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Enstitü Müdürü Dr. Mevlüt Şahin yaptığı açıklamada Türkiye’nin, dünyanın yedinci tarımsal üretim yapan ülkesi olduğunu söyledi. Ülkemizin son 10 yılda Avrupa’da üçüncü iken birinci sıraya, dünyada ise onuncu iken yedinci sıraya yükseldiğini belirten Şahin, 2016 yılının Türkiye ve Pakistan’ın girişimleriyle “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan edilmesinin de tarımsal konularda gündem belirler hale geldiğimizin göstergesi olduğunu ifade etti.

Dr. Mevlüt Şahin bugüne kadar 94 çeşit geliştirerek tescil ettiren Enstitü’nün bu yıl geliştirdiği çeşitler hakkında da bilgi verdi. Arpada Tosunpaşa, Anka03, Anka04, Özen, Yalın, Akar ve Burakbey adlı çeşitleri üreticilere sunduklarını kaydeden Şahin, Burakbey’in ülkemizdeki en yüksek verimli arpa çeşitlerinden bir tanesi olduğunun altını çizdi.

Şahin, yeni geliştirilen buğday çeşitlerini ise Tosunbey, Karakılçık, Sünger, İmren, Bayraktar, Mirzabey, Ankara98, Yılmaz98 ve Kenanbey şeklinde sıraladı.

Mevlüt Şahin, Türkiye’de yaklaşık 20 araştırma enstitüsü, 176 tohum şirketi varken Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünün tek başına yüzde 25 üretim payına sahip olmasının kurum olarak gösterdikleri başarının bir kanıtı olduğunu vurguladı.

Şahin, 10 milyon hektar arpa ve buğday ekim alanının yüzde 20’si yani 2 milyon hektarının Enstitü tarafından geliştirilen arpa ve buğday çeşitleri kullanılarak ekilmesinin de gurur verici olduğunu kaydetti.

Etkinlik, konuşmaların ardından arpa ve buğday çeşitlerinin olduğu tarlaların gezilmesiyle son buldu.