Bursa’da yaban mersini yetiştiriciliğinde giderek yaygınlaşıyor. Meyvecilikte kaliteyi arttırmak için yola çıkan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü üreticilere yönelik eğitimler düzenledi. “Yaban mersini budama ve gübreleme” konulu eğitime çok sayıda çiftçi katıldı.
Haber: Bursa İl Enformasyon - Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN - Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
Bursalı çiftçiler önce teorik sonra uygulamalı eğitimle yaban mersini yetiştiriciliği öğrendi.
Son yıllarda üretimi yaygınlaşan yaban mersininde kaliteyi arttırmak amacıyla Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün düzenlediği eğitimlere üreticiler yoğun katılım sağladı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, özellikle Orhaneli, İnegöl ve İznik ilçelerinde başarılı bir yaban mersini üretimi olduğunu belirtti.
Aygül, “Yaban mersini, Marmara ve Karadeniz bölgelerimizde yoğun olarak yetiştirilmekte olup, arasında boy yapan ve çoğunlukla Mayıs aylarında çiçeklenen bir bitkidir. Yaz aylarında meyveleri mavi renk alarak olgunlaşır ve hasada hazır hale gelir. Yüksek oranda antioksidan madde içerir. Bu nedenle birçok hastalığa iyi geldiği olduğu belirtilmektedir. Taze meyve olarak tüketilebildiği gibi, dondurulmuş ve kurutulmuş olarak da tüketilebilmekte, ayrıca meyve suyu ve ilaç sanayinde, süt ürünleri teknolojisinde değerlendirilebilmektedir.
2020 Yılı FAO verilerine göre dünyada toplam 475 bin 221 ha alanda 504 bin 037 ton yaban mersini üretilmektedir. 2021 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizde alanda 2.496 ton mavi yemiş üretilmiştir. Üretim ağırlıklı olarak Bursa, Antalya, Rize, Trabzon ve Kırklareli illerinde gerçekleşmektedir.
İlimiz 861 ton mavi yemiş üretimi ile ülke üretiminin yüzde 35'ini gerçekleştirerek, alan bakımından birinci, üretim bakımından ise ikinci sırada yer almaktadır.
Üretim, ağırlıklı olarak Orhaneli, İnegöl ve İznik ilçelerimiz de yapılmaktadır. Orhaneli ilçemizde üretim çoğunlukla Göynükbelen mahallemizde gerçekleşmekte olup, yaklaşık 80 üreticimiz 100 da alanda yaban mersini üretim faaliyeti yapmaktadır. Orhaneli İlçemizin mevcut üretimi ve potansiyeli dikkate alınarak yaban mersini budama eğitimi yapılmasının uygun olacağını değerlendirdik ve bu kursu açtık.” dedi.
“Yaban Mersini Budama ve Gübreleme” eğitimi, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi teknik personelinin verdiği teorik derslerle başladı. Mavi yemiş üreticisi Ümmügül Seymen’in bahçesindeki uygulamalı eğitimlere çok sayıda kadın çiftçi de katıldı.
bursa
yaban mersini
mavi yemiş
eğitim
budama
gübreleme
tarım ve orman