Uluslararası Katar Tarım Fuarı başladı

20 March Tuesday, 2018
Uluslararası Katar Tarım Fuarı "Agriteq 2018" altıncı kez kapılarını açtı.
Uluslararası Katar Tarım Fuarı başladı Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen "Agriteq 2018" fuarına Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani, Katar belediye ve Çevre Bakanı Muhammed bin Abdullah er-Rımeyhi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba katıldı.
Üç gün sürecek fuarda 36 ülkeden 313 katılımcı şirket açtıkları stantlarda yerlerini aldı. 
Fuara Türkiye'den de yaklaşık 40 şirket katılırken, Türk Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı için özel bir köşe ayrıldı.
Bakan Fakıbaba, açılış öncesinde Türk iş adamlarıyla toplantı gerçekleştirdi.
 
Nadas alanları tarıma kazandırılacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, nadasa bırakılan tarım arazilerini üretime kazandırmak amacıyla hayata geçirilen sözleşmeli üretim modeli ile ilgili bir açıklama yaptı.
Türkiye'de yaklaşık 4 milyon hektara ulaşan nadas alanlarını tarımsal üretime kazandırmayı hedeflediklerini belirten Fakıbaba, "Arazisini 3 yıl süreyle boş bırakmamayı taahhüt eden çiftçilerimizle münavebe esaslarına uygun üretim sözleşmesi yapılacak." ifadesini kullandı.
Fakıbaba, arazilerin boş kalmasının önlenmesi, nadasa bırakılan alanların tarıma kazandırılması ve arz açığı olan bitkisel ürünlerin üretiminin artırılması amacıyla Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında iş birliği protokolü imzalandığını bildirdi. 
Protokol kapsamında hayata geçirilecek ve sözleşmeli üretim modelinin esas alınacağı projeyle Türkiye'de yaklaşık 4 milyon hektara ulaşan nadas alanlarını tarımsal üretime kazandırmayı ve bu alanlarda ilk etapta arz açığı olan baklagil üretiminin artırılmasını hedeflediklerini vurgulayan Fakıbaba, şöyle devam etti:
"Proje kapsamında, çeşitli nedenlerle nadasa bırakılan bölgelerde, arazisini 3 yıl süreyle boş bırakmamayı taahhüt eden çiftçilerimizle münavebe esaslarına uygun üretim sözleşmesi yapılacak. Çiftçilerimiz, kullandıracağımız sertifikalı tohumlarla alım garantili üretim yapacaklar. Bu çerçevede dane baklagiller ve baklagil yem bitkileri tohumlarının yüzde 50'si, hububat tohumlarının ise yüzde 100'ü Bakanlığımızca hibe edilecek." 
Fakıbaba, çiftçilerin sözleşmeli modelle üreteceği bu ürünlerin ekimden hasada kadar tüm üretim süreçlerinin kontrol edileceğine dikkati çekerek, elde edilen ürünlerin, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından satın alınacağını aktardı.
Projenin bu yılki pilot uygulama çalışmasını Orta Anadolu Bölgesi'ndeki 9 ilde (Aksaray, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat) nadasa bırakılan yaklaşık 50 bin dekar alana nohut ekimi yaparak başlattıklarını belirten Fakıbaba, şunları kaydetti:
"Yaptığımız değerlendirmelerde ilk etapta nohutla programa başlamayı uygun bulduk. Önümüzdeki sene diğer baklagil ürünlerini de programa dahil etmeyi planlıyoruz. Programa, kışlık ekim döneminde ise hububat ve yem bitkileriyle devam edeceğiz. Bu yıl elde edeceğimiz 5 bin ton civarındaki nohut, Milli Savunma Bakanlığı ile yaptığımız iş birliği protokolü çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı için kullanılacak."
Fakıbaba, nadas alanlarının üretime kazandırılması projesini ilerleyen yıllarda bölge bazında hızla yaygınlaştırmayı planladıklarını bildirdi.
 
Katar Agriteq2018 ahmet eşref fakıbaba