Türkiye'nin en kapsamlı hububat analiz laboratuvarı

24 January Tuesday, 2017
Toprak Mahsulleri Ofisi Ürün Teknolojileri ve Laboratuvarı, başta sofraların vazgeçilmezi ekmek olmak üzere pek çok mamülün hammaddesinin analizini yapan önemli bir merkez. Türkiye'nin en kapsamlı hububat laboratuvarı olma özelliğine sahip merkezde, gıda mühendisleri, ekmeklik ve makarnalık hamurların testlerinin nasıl yapıldığını ''Web Tarım Tv'' için uygulamalı olarak gösterdi.
Türkiye'nin en kapsamlı hububat analiz laboratuvarı

Haber: Hülya OMRAK

Kamera: Ümit YILDIRIM

 

Ekmeklik buğdaydan, makarnalık buğdaya; mısırdan, yağlı tohumlara varana dek pek çok ürünün analizi, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’ne bağlı laboratuvarda gerçekleştiriliyor.

“Türkiye’nin En Kapsamlı Hububat Laboratuvarı”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin laboratuvar hizmetleri ihtiyacını karşılamak amacıyla 1977 yılında kurulan Ürün Teknolojisi ve Laboratuvar Şube Müdürlüğü bugün, Türkiye’nin özellikle hububat konusundaki en kapsamlı laboratuvarı.

Laboratuvarın çalışmaları hakkında Web Tarım Tv’ye bilgi veren Ürün Teknolojileri ve Laboratuvarı Şube Müdürü Hidayet Fodul, Ürün Teknolojisi ve Laboratuvarı Şube Müdürlüğü’nün, dünyada 96 laboratuvarın katıldığı uluslararası yeterlilik testi yapan kuruluşun üyesi olduğunu belirtti.

Laboratuvar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin faaliyet konusuna giren, haşhaş kapsülü ve uyuşturucu maddeler dışındaki ürünlerin, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, mikotoksin ve teknolojik analizlerini yaparak sonuçlarını değerlendiriyor. Birimi ile ilgili konularda eğitim hizmeti de veren Ürün Teknolojileri ve Laboratuvarı Şube Müdürlüğü çalışma alanları ile ilgili dış kuruluşlara teknik destek verip görüş bildiriyor.

‘Referans Yetkili Sınıflandırıcı’ Lisansı

18 Mayıs 2011 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından “Referans Yetkili Sınıflandırıcı” olarak lisanslandırılan Ürün Teknolojileri ve Laboratuvarı Şube Müdürlüğü; o günden sonra hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar ürün gruplarında analizlerine devam etti.

Hasat dönemi başlangıcında o yılki hububat üretiminin kalitesiyle ilgili, bir ön değerlendirme yapmak üzere TMO’nun aldığı ilk alım numunelerinden Laboratuvarda analizler yapılıp, sonuçlar ilgili birimlere iletiliyor.

Hububatta en önemli kalite kriteri olan “protein miktarı”, Laboratuvarda “Keldal Metodu” denilen bir yöntemle analiz ediliyor.

Yapılan analizlerin en önemlilerinden bir tanesinin, fiziksel analiz olduğunu anlatan Laboratuvar Müdürü Hidayet Fodul, bir ürünün numune kayıt bölümüne girdiği andan itibaren hangi tür analiz istenmişse laboratuvarda o analizlerin yapıldığını belirtti.

“Dışardan Gelen Ürünlerin de Analizleri Yapılabiliyor”

Ürün Teknolojisi ve Laboratuvarı Şube Müdürlüğü’nde sadece TMO’ya gelen ürünlerin değil talep edilmesi halinde dışardan verilen numunelerin de analizleri yapılabiliyor. Dışardan analiz yaptırmak isteyenlerin laboratuvarın internet sayfasındaki başvuru kısmını doldurmaları gerektiğini hatırlatan Şube Müdürü Fodul, başvurusu yapılan numunelerin, ücret karşılığı istenilen analizlerinin yapılabileceğini söyledi. “Laboratuvarımızda herkes analiz yaptırabilir. Bunun için başvuru yapan kişi ya da kuruluş, TMO web adresimizde Ürün Teknolojisi ve Laboratuvarı Şube Müdürlüğü başlığı altındaki ‘başvuru formu’nu doldurmalı, analiz ücretlerini banka hesap numaralarına yatırmalı, dekontlarını numuneyle birlikte laboratuvarımıza ulaştırmalılar.”

Her çeşit buğdayın her türlü mamul maddede kullanılamayacağını söyleyen Fodul, buğdayların ekmeklik ve makarnalık olarak iki ana sınıfa ayrıldığını belirtti. “Buğdaylar ekmeklik ve makarnalık olarak sınıflandırılmaktadır. Ekmeklik buğdaylar sertliklerine ve rengine göre sınıflandırılırken; makarnalık buğdaylar bulgur, irmik ve makarna üretiminde kullanılan protein oranı yüksek durum buğdaylarıdır.”

Hamurların Yoğurmaya ve Uzamaya Gösterdiği Direnç Test Ediliyor

Laboratuvarda ayrıca ekmeklik ve makarnalık buğdaylardan alınan un örnekleriyle, hamurun yoğurmaya ve uzamaya karşı gösterdiği direnç test ediliyor. Bu testin nasıl yapıldığını gıda mühendisi Şule Tabban bizler için uygulamalı olarak anlattı.