Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin, son 10 yılda Afrika ile ilişkilerde "kazan kazan" esasını benimsediğini, Afrika açılımı bağlamında Afrika'ya önemli ziyaretler gerçekleştirildiğine dikkati çekti.
Başbakan Binali Yıldırım, "Ülkeler arasındaki rekabetler, insanlık değerlerini aşındırıyor. İnsanlık değerleri maalesef birer birer yok olup gidiyor. Daha son günlerde kimyasal gazla yok edilen Suriye'deki o bebeklerin resmini şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Orası insanlığın öldüğü yerdir, insanlığın bittiği yerdir" dedi.
Yıldırım, Antalya'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Afrika Tarım Bakanları 1. Toplantısı ve Tarım İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, organizasyona katılanları Antalya'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye'nin, son 10 yılda Afrika ile ilişkilerde "kazan kazan" esasını benimsediğini, Afrika açılımı bağlamında Afrika'ya önemli ziyaretler gerçekleştirildiğine dikkati çeken Yıldırım, "Afrika'ya sadece Afrika'nın kaynaklarını keşfedip onları almak değil, Afrika'yı Afrika'yla birlikte kalkındırmak için projelerle gittik" dedi.
Yıldırım, Türkiye'nin Afrika'da son 10 yıl içinde büyükelçilik sayısını 40'a çıkardığını anımsatarak, benzer şekilde Afrika ülkelerinin Türkiye'de 33 büyükelçilik açmasının, ilişkilerin tek taraflı değil karşılıklı olduğunu ortaya koyduğuna işaret etti.
Başbakan Binali Yıldırım, "Birçok Afrika ülkesi, bu alçak FETÖ terör örgütünün uzantıları olan okulları, kurumları birer birer kapatıyorlar. Bu, küresel bir terör örgütüdür, 160'tan fazla ülkede faaliyet gösteren. Bunların emperyal uluslararası örgütlerle işbirliği halinde olduğu bugün bir sır değildir." dedi.
Yıldırım, forumda 50'ye yakın bakanın bulunduğunu, bu tarz organizasyonların ilişkilerin karşılıklı olarak geliştirilmesi için çok büyük fırsatlar verdiğini vurgulayarak, Afrika'nın büyük bir potansiyele sahip ancak kullanma noktasında çok bakir olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin ortaya koyduğu başarının meydanda olduğunu, topyekun kalkınmada son 15 yılda son 50 yılın başarısını gösterdiğine işaret eden Yıldırım, kişi başı milli gelirin üç, ihracatın dört kat arttığını anımsattı.
Türkiye'nin sosyal sorumluluk projelerinde de Afrika'da TİKA marifetiyle anlamlı hizmetler gerçekleştirdiğine değinen Yıldırım, TİKA'nın Afrika'da 16 ofisinin bulunduğunu belirtti.
"Afrika'nın yol göstericiye değil yol arkadaşına ihtiyacı var"
Yıldırım, Türkiye'nin bir yandan Afrika ile ilişkilerini geliştirirken diğer yandan da uluslararası organizasyonlarda Afrika'nın sesinin daha gür duyulması için gereken katkıyı sağladığına değindi.
Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olduğu dönemde ve G-20 dönem başkanlığında Afrika'nın konularını ve gündemini en üst sıralara çıkaran çalışmalara öncelik verdiğini anımsatan Yıldırım, gelecek süreçte ise 2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve Afrika Birliği'nin insana dayalı kalkınmayı esas alan Afrika 2063 gündemine katkı sağlayacak çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.
Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde Afrika'yı en fazla ziyaret eden cumhurbaşkanı olduğunu vurgulayarak, bunun Türkiye'nin Afrika'nın geleceğine, Afrika ile dayanışmaya ve birlikte çalışmaya verilen önemi gösterdiğine dikkati çekti.
Başbakan Yıldırım, "Afrika'nın sorunlarına çözümü yine Afrikalıların kendisi bulacak. Afrika'nın yol göstericiye değil, yol arkadaşına ihtiyacı var. Türkiye bu süreçte Afrika'nın yanında olmaya devam edecek. Ülkemizin de bu uzun yolda Afrika'dan öğreneceği çok şey olduğunu biliyoruz." ifadesini kullandı.
Dünyada bir yandan israf bir yandan da yoksulluk bulunduğuna işaret eden Yıldırım, temel hedeflerinin ve önceliklerinin, bu uçurumu kapatmak, bütün dünyanın dikkatini bu acı gerçeğe çekmek olduğunu söyledi. Her platformda Türkiye olarak bunu yapmanın gayreti içinde olduklarını aktaran Yıldırım, "Gün artık safları sıklaştırma günüdür. Daha fazla bir araya gelme, dayanışma ve sorunları birlikte çözme azmini ortaya koyma zamanıdır." diye konuştu.
Yıldırım, iki gün sürecek toplantıların, Afrika ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlaması temennisinde bulundu.
Programdan notlar
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyonda, Türkiye ve Afrika'nın tarım alanında iş birliğini yansıtan tanıtım filmi izlendi. Konuşmaların ardından aile fotoğrafı çektirildi.
Organizasyona, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Komorlar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdou Moustadroine, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan,Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile 54 ülkeden 50'ye yakın bakan ve yaklaşık 700 iş adamı katıldı.