Toprak yapısına uygun gübre kullanımı önemli

18 April Tuesday, 2017
Organik gübre üretimi ve kullanımının yaygınlaşması, Milli Tarım Projesinin önemli başlıklarından biri. Tarımda organik gübreye geçiş süreci nasıl olacak, ülkemizde organik gübre kullanımı ne kadar yaygın? Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Ali Metin Kaycıoğlu sorularımızı yanıtladı.
Toprak yapısına uygun gübre kullanımı önemli

Haber: Neslihan Aktaş

Kamera: Tolga Urun

Fotoğraf: İbrahim Bağcı

Hem insan sağlığı hem de çevre sağlığı için çok önemli olan organik tarıma verilen önem giderek artıyor. Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığının da bu konudaki çalışmaları hız kazandı. Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Ali Metin Kaycıoğlu ülkemizde organik gübre kullanımı ve yaygınlaşması ile ilgili son gelişmeleri Web Tarım TV'ye anlattı.

Milli tarım projesi kapsamında organik gübreyle ilgili yapılacak çalışmaların devam ettiğini söyleyen Kaycıoğlu, toprak kalitesinin artmasının öncelikli hedefler arasında olduğunu belirtti.

Türkiye topraklarının sahip olduğu organik madde miktarının zayıf ve çok zayıf pozisyonda olduğunu dile getiren Metin Kaycıoğlu, bu nedenle topraktaki organik madde miktarının arttırılması için bir eylem planı başlattıklarını söyledi.

Metin Kaycıoğlu, ülke topraklarının yapısını ve gübre ihtiyacını değerlendi, toprağın ihtiyacına göre gübre kullanılmasını önerdi.

Organik gübre kullanımı ve üretimi konusunda doğrudan bir destekleme olmadığının altını çizen Kaycıoğlu, üreticilerin tesis kurma desteğinden faydalanabileceğini belirtti. Kaycıoğlu şöyle devam etti: Tarımsal üretimde organik gübre kullanımının yaygınlaşmasıyla ihtiyaç da arttı. Üretimin artması ve ihtiyacın karşılanması için çalışmalar sürüyor. Ülkemizde geçen yıl tüketilen organik gübre miktarı ortalama 1 milyon tonu buldu. Önceki yıllarda ithal edilen bir ürün olan organik gübre günümüzde Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Tarımda kullanılabilecek çok çeşitli organik gübreler mevcut. Üreticilerin gübre seçimi yaparken dikkat etmeleri gereken hususlar var.

Organik kaynaklı gübreler, mikrobiyal gübreler, enzim içerikli gübreler olarak sınıflandırıldığını anlatan Kaycıoğlu, son yıllarda solucan gübresinin popüler olduğunu söyledi. Metin Kaycıoğlu bu tip gübrelerin üretiminin gelişigüzel yapılmasının yanlış olduğunu, üreticinin eğitimli, bilinçli ve istekli olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ülkemizde organik gübre üretimi konusunda da bilgi veren Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Kaycıoğlu, bakanlığın verdiği eğitimlere dikkat çekti.

Organik gübre üretimi yapmak isteyen girişimcilerin bu işe gönül vermelerinin önemine değinen Kaycıoğlu, "Bu iş için gönlünüzü vereceksiniz, beyninizi vereceksiniz. Bu zor bir süreç." dedi.

Metin Kaycıoğlu organik gübre kullanımı, üretimi ve destekleme konusuna da değindi. Üretim tesisi kuran girişimcilerin 2 milyon liraya kadar destek alabildiğini söyleyen Kaycıoğlu, bakanlığın gübre maliyetlerini yüzde 40'a varan oranda desteklediğini belirtti.

Bakanlığın öncelik verdiği konunun çiftçinin üretime devam etmesi olduğunu hatırlatan Kaycıoğlu, desteklemelerin amacının üreticinin masraflarını azaltmak olduğunu söyledi.