Tarımda iletişimin anahtarı: ''Yeşil Masa''

17 October Monday, 2016
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın il müdürlükleri bünyesinde başlattığı ''Yeşil Masa'' uygulamasıyla, vatandaşa daha verimli ve kaliteli hizmet verilecek.
Tarımda iletişimin anahtarı: ''Yeşil Masa''

Haber: Ayşe Gül Ulucan ŞAHİN

Kamera: Altay TÜRÜNG

Fotoğraf: Fatih COŞKUN

Kurgu: Neslihan AKTAŞ

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, vatandaşın taleplerini daha hızlı ve sağlıklı sonuçlandırmak amacıyla il müdürlüklerinde faaliyet gösterecek olan Yeşil Masa uygulamasına başladı.

Yeşil Masa ile bitkisel ve hayvansal üretim yapan üreticiler, gıda üretimi yapan işletmeler ile il müdürlükleri arasında hızlı ve sürekli bir bilgi ağı kurulması amaçlanıyor.

Yeşil Masa ile ilgili Tarım TV’ye açıklamalarda bulunan Strateji Geliştirme Başkanlığı Koordinasyon ve İdari İşler Daire Başkanı Sedat Ildız, Yeşil Masa uygulamasının, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in talimatıyla hayata geçirildiğini söyledi. Ildız, 81 il müdürlüğü girişinde vatandaşın çok rahat ulaşabileceği bir mekan oluşturulduğunu kaydetti.

Ildız, “Burada diksiyonu düzgün, halkla iletişim konusunda uzman, teknik yeterliğe sahip personelimiz görevli olacak. Müracaatlar, masada görevli olan personelimize şahsen, telefonla veya internet üzerinden olabilir. Oluşturduğumuz yesilmasa.tarim.gov.tr adresinden de, vatandaşlarımız isteklerini, önerilerini, şikayetlerini il müdürlüklerimize bildireceklerdir. İl müdürlüklerimizdeki görevli personel arkadaşlarımız da gelen talepleri dinleyecekler. Konu, şube müdürlüğünü ilgilendiriyorsa ilgili şube müdürlüğüyle veya ilçe müdürlüğünü ilgilendiriyorsa onlar kendileri muhatap olacaklar. O sorunun cevabını ya da çözümünü oluşturacaklar. 5 iş günü içerisinde de o vatandaşımıza geri dönecekler” dedi.

5 iş günü içinde vatandaşa geri dönülecek

İletişim çağında olduklarını belirten Ildız, çiftçinin, yetiştiricinin, ithalatçının ve tarımsal sanayicinin taleplerini Yeşil Masa ile daha rahat ileteceklerini vurguladı. Yeşil Masa’ya gelecek vatandaşın, o masadaki uzman personel tarafından karşılanacağını belirten Ildız, “Artık vatandaşın kafasında ‘ben hangi şubeye başvuracağım’ sorusu olmayacak” şeklinde konuştu. Ildız, Yeşil Masa ile gereksiz bürokrasinin engelleneceğine işaret ederek, 5 iş günü içerisinde vatandaşa geri dönüleceğini söyledi.

Toplumun tamamının Bakanlığın paydaşı olduğunu ifade eden Sedat Ildız, bütün vatandaşların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın faaliyet alanlarıyla ilgili herhangi bir talebi, önerisi veya şikayeti varsa Yeşil Masa’ya başvurabileceklerini kaydetti.

Yeşil Masa ile bürokrasi azalacak

Fiziki mekan olarak bazı il müdürlüklerinin değişik alanlarda yerleştiklerini vurgulayan Sedat Ildız, “İl Müdürlüğü ayrı bir yerde, şube müdürlüklerimiz ayrı bir yerde. Vatandaşımız tabi il müdürlüğünü bildiği için il müdürlüğüne gidiyor. Ondan sonra eğer o talebi veya isteği diğer şubeyi ilgilendiriyorsa diğer şubeye gitmesi lazım olacak. İşte burada Yeşil Masa devreye girecek. Vatandaşımız oraya gitmeyecek, direkt Yeşil Masa’daki görevli arkadaş ilgili şubeyle ilgili konu uzmanıyla görüşecek. O vatandaşımızın fazla mesai sarf etmesine engel olacak. Dolayısıyla bürokrasiyi azaltmış olacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Geri dönüşler olumlu

İlk Yeşil Masa uygulamasının Bakan Faruk Çelik talimatıyla Şanlıurfa İl Müdürlüğü’nde kurulduğunu hatırlatan Ildız, şu ana kadar gelen geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu söyledi.

Yeşil Masa’da görevli personel hakkında bilgi veren Sedat Ildız, halkla ilişkiler konusunda deneyimli, teknik konuda bilgi sahibi, fedakar çalışabilecek ve insanlara yol göstermekten keyif alacak personelin burada görevlendirileceğini kaydetti.

Türk tarımına katkı sağlayacak

Sedat Ildız, Yeşil Masa uygulamasıyla vatandaşın tarımla ilgili sorunlarını kısa sürede çözeceğinin altını çizdi. Kalite ve verimde artış sağlanacağını da belirten Ildız, “Ayrıca diyelim ki, bizim bu paydaşlarımızdan veya başvuru sahiplerinden makul, uygulanabilir, bilimsel, bazı tecrübelerine istinaden bulabildikleri önerileri de bizim o masaya gelecek ve bizim masa vasıtasıyla gerekirse belki tüm Türkiye’de uygulanabilecek modeller, öneriler, projeler ortaya çıkacaktır. Bu da Türk tarımına inşallah bir katkı sağlayacaktır” ifadesine yer verdi.

Yeşil Masa 81 ilde faaliyete geçiyor

Bütün illerde fiziki mekanın oluşturulmak üzere olduğunu kaydeden Ildız, personel görevlendirmelerinin de yapıldığını ifade etti. Şu an 44 ilde Yeşil Masa uygulamasının başladığını söyleyen Ildız, Ekim’in ikinci yarısından sonra 81 ilde bu uygulamanın hizmet vereceğini anlattı.

 

Sedat Ildız son olarak, “Vatandaşımızın kafasına takılan soru olabilir, talep olabilir veya kendi uygulamasıyla tecrübeleriyle elde etmiş olduğu bir öneri olabilir. Bunları Yeşil Masa vasıtasıyla bizlerle paylaşmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.