Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tarım Sigortaları Havuzu Samsun Bölge Müdürlüğü çiftçileri bilgilendirmek için bir araya geldi. Tarım Sigortaları 2023 Yılı Uygulamaları Hakkında Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan İl Müdürü İbrahim Sağlam il genelinde tarım sigortası poliçe sayısının 59 bin 577 adet olduğunu açıkladı.
Haber: Samsun İl Enformasyon
Çiftçi sigortalı üretim yapıyor, devlet desteklerini arttırıyor.
Çiftçileri bilgilendirmek amacıyla düzenlenen “Tarım Sigortaları 2023 Yılı Uygulamaları Hakkında Bilgilendirme Toplantısı” Samsun’da geniş katılımla yapıldı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tarım Sigortaları Havuzu Samsun Bölge Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği toplantıda sigorta kapsamı, devlet destekleri gibi konularda üreticilere güncel bilgiler verildi.
Sunumunda sigortayla ilgili tüm konulara değinen TARSİM Samsun Bölge Müdürü Mehmet Halis Yamak, “Bir yerde yoğun bir hasar olduğu zaman hasar konusunda ilçe müdürlüğümüze mutlaka bilgi vermekteyiz. TARSİM kurulalı 16 yıl oldu 2005’te kuruldu ama ilerleyişini 2007’den itibaren poliçelerini arttırarak başladı. Size bu seneki yeniliklerden bahsedeceğim. ÇKS’ye kayıtlı alan nedir, ne kadar alan sigortalanmış ne kadar poliçe varmış bunlara yer vereceğim. TARSİM özel bir sigorta şirketi değil daha çok devletin içerisinde bulunduğu bir kurum. Özel şirketler gibi istisnai ödemeler yapamıyor, tamamen Cumhurbaşkanlığımızın imzaladığı mevzuat doğrultusunda ödeme yapıyor. 2023 yılında 87 Üründe üreticilerimize poliçe indirimi gerçekleşti. İklim değişiyor, yağışlar düzensiz, her zaman tabii afet olabilir. Çiftçilerimizin TARSİM sigortası yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Sigorta yaptıran çiftçilerin poliçe bedelinin yüzde 50 si destek kapsamında ve devletçe karşılanmaktadır. Poliçe indirimleri yanı sıra kadın çiftçi ve genç çiftçi poliçe indirimi yüzde 5’den yüzde 10’a yükseltildi ayrıca yaş 30’dan 40 yaşına yükseltildi. Şehit yakını ve gazilerimizin de yüzde 10 a yükseltildi. Sera hasarı desteğimizi de 250 liradan Bin liraya arttırıldı. Yavru atma ve ölümünün de yüzde 15’den yüzde 20 ye çıkartılarak bedelinin Yüzde 20’sini ödüyoruz artık.” şeklinde konuştu.
Sektörler içerisinde en riskli olanın tarım sektörü olduğunu belirten Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Burada ürünlerimizin çiftçilerimiz tarafından mutlaka sigortalatmaları gerekiyor. Yüzde 50 Bakanlık desteği olan sigortalarımız bazı ürünlerde yüzde 60, Yüzde 70’lere kadar çıkabiliyor. İlimizde 2022 üretimine baktığımızda 60 Bin poliçeye yakın yapıldı. Bu poliçe kapsamında 4 Milyar TL’lik ürün sigorta ettirildi. Buna karşılık 35 Milyon TL çiftçilerimizden 41 milyon Lirada Devlet tarafından poliçe desteği verildi. Çiftçilerimiz mutlaka ürünlerini sigorta ettirmeleri gerekiyor, özellikle Samsunumuzda Kızılırmak Deltası’nda yaban hayvanlarının ineklerimizi koyunlarımızı telef ettiği haberleri gelmekte. Bunlarda artık afet kapsamına alındı. Genç çiftçilerimize poliçe prim indirimi var ayrıca 30 yaşından 40 yaşına kadar da uzatıldı. Şehit yakınlarımıza gazilerimize prim desteği arttırıldı. Diğer ürünlerle ilgili de yüzde 5 ila 20 arasında prim desteğinin indirimleri var. Bunların tamamını İl ve İlçe müdürlüklerimizden çiftçilerimizin bir an önce alıp yaptırmaları gerekmekte. Bölgemizde fındık çok, 28 Şubat’a kadar Buğdayda Nisan ayının 21’ine kadar yine çeltikte Haziran ayına kadar Şubat’tan Haziran’a kadar belli dönemlerde belli ürünlerin sigorta yaptırmaları son bunları iyi öğrenip geç kalmadan yapılması herhangi bir afet olayına karşın tedbirli olmaları şart. Çiftçilerimiz ürünlerini sigorta ettirecekler gece rahat uyuyacaklar. Bütün çiftçilerimize afetsiz bir yıl diliyorum.
Poliçe sayılarımızda 2020 yılı içerisinde 35 Bin poliçemiz vardı.2021 yılında 40 Bin, 2022 yılında 60 Bine yakın poliçe sayımız artış göstermekte. 2023 yılında hedefimiz 70 Bini geçeceğini tahmin ediyoruz. Artık çiftçilerimiz bilinçlendi. Dolayısıyla Afetlerimiz çok sıcak, çok soğuk, dolu, yağış bilemiyoruz ki ne zaman ne geleceğini. Küresel ısınmadan veya iklim değişikliklerinden dolayı çok fazla etkilenmeden korunmak için mutlaka bu sayının artacağına düşünüyorum. Aynı zaman da TARSİM ile ilgili Müdürlüğümüz Samsun’a kuruldu. Onlarında yayım çalışmalarının burada fazla olacak olmasından dolayı bir atış olacağını düşünüyorum. Üretimimizin tamamın da bitkisel üretim ve hayvancılıkta tamamının sigorta edilmesi kendilerinin menfaatine olacaktır.” dedi.
tarsim
sigorta
tarım
devlet
destek
tarım ve orman