Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Uyumlaştırma ve Uygulamada Tarım ve Orman Bakanlığına Destek Projesi" açılış etkinliği Ankara’da gerçekleşti.
Haber: Bircan ACAR
Kamera : Tolga URUN
Fotoğraf : İbrahim BAĞCI
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Uyumlaştırma ve Uygulamada Tarım ve Orman Bakanlığına Destek Projesi" açılış etkinliği Ankara’da gerçekleşti.
Birleşmiş milletlerin sürdürülebilir kalkınma hedefleri 17 hedef, 169 alt başlıktan oluşan projenin açılış etkinliğine Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ile TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç katıldı.
"FAO ile işbirliği içindeyiz"
Etkinlikte konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı Türkiye'nin insan merkezli kalkınma yaklaşımını sürdürdüğünü söyledi. Hedeflerinin her vatandaşın yaşam kalitesini gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarmak olduğuna işaret eden Özkaldı, "Bu süreçte tarım-orman sektörü hem gıda güvenliğinin sağlanması hem de kırsal kalkınma için ana sektör konumundadır." dedi.
Bakanlığın Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmak için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu sözlerine ekleyen Özkaldı, tarım politikalarını bu hedeflere uyumlu hale getirmek amacıyla FAO ile yaptıkları bu projeyi birlikte yürüteceklerini ve bu kapsamda yapılan çalışmaların izlenmesi amacıyla iki yıllık eylem ve kapasite geliştirme planı hazırlanacağını ifade etti.
Konuşmacılardan bir diğeri de FAO Orta Asya Bölge Alt Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Türkiye'nin BM bin yıl kalkınma hedeflerini uygulamada üstün bir performans gösterdiğini belirterek, Türkiye'nin bu hedeflere yönelik ilerlemede en yüksek performans gösteren 10 ülke arasında yer aldığına dikkat çekti.
Bakanlığın talebiyle “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ne (SKH) yönelik farkındalığı arttırma çalışması yaptıklarına işaret eden Gutu, "Tarım ve Orman Bakanlığı kendi gündemini BM'nin 2030 gündemine uyumlaştırmayı amaçlıyor. Bakanlık yakın dönemde hazırlayacağı 2019-2023 strateji planında SKH ve göstergeleriyle uyumlu bir plan geliştirmek için güçlü bir irade gösteriyor” dedi.
“BM'den tam destek sözü”
BM Türkiye Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano konuşmasında proje sayesinde Bakanlığın stratejilerinin ve politikalarının SKH’ye daha da uyumlaştırılacağını söyledi.
FAO'nun altı SKH içinde olup ulaşması gereken 20 hedeften bahsederken bunun geniş çaplı bir iş olduğunu sözlerine ekleyen Sollorano, kimsenin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne tek başına erişemeyeceğine ve işbirliğine ihtiyaç olacağına dikkat çekerek, "BM kuruluşları olarak gıda üretim sistemini sürdürülebilir kılmak için yardımcı olacağız. Türkiye'de ormancılık ve sulamayı ilerletmek için hep yanınızda olacağız." dedi.
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik Türkiye'nin en yüksek seviyede katkı vereceğini belirterek, "TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu olarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada ihtiyaç duyulan mevzuat eksikliklerini ve ihtiyaçlarını desteklemeye hazır olduğumuzu ifade ediyorum." dedi.
Türkiye'nin doğru hedefler belirleyip daha çok üretip tüketmekten ziyade daha çok paylaşarak dünyaya katkıda bulunmaya çalışan bir ülke olduğunu sözlerine ekleyen Kılıç, bu hedefleri belirlerken üyesi oldukları uluslararası organizasyonların hedeflerini de göz önüne aldıklarını ifade etti.
fao
tarım
orman
akif özkaldı
proje
bm