Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “İlek İncir Projesi”ni hayata geçirdi. Araştırma enstitüleriyle yapılan işbirliği sayesinde Bursa’da incir fidanı üretilecek. Dünyaca ünlü Bursa siyah inciri fidanları yüzde 75 hibeyle üreticilere dağıtılacak ve yeni bahçeler tesis edilecek.
Haber: Bursa İl Enformasyon - Kamera-Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
Bursa siyah incirinde kalite için “İlmek İlmek İncir İlek Fidan Projesi” başladı.
Aydın İncir Araştırma Enstitüsünden temin edilen fidanlar tesis edilen incir bahçelerine dikildi.
Coğrafi işaretli Bursa siyah incirinin kentin değerli ürünlerinden olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, üreticilere fidan desteği verileceğini söyledi.
İl Müdürü Aygül, “Bursa İlimiz, sahip olduğu iklim ve toprak koşullarıyla ülkemizin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biridir. Bursa Siyahı İnciri ilimizin sembol ürünlerinin başında gelmektedir. Bursa Siyah İnciri kendine has rengi, tadı ve lezzeti ile Bursa'ya özgü bir meyve olup, bu alanda bir marka durumundadır. 2018 yılında "Bursa Siyahı İnciri" olarak coğrafi işaret alınmıştır.
İncir yetiştiriciliğinde sağlıklı ve temiz ilek kullanımı önem arz etmektedir. Kalitesiz, hastalık ve zararlılarla bulaşık ilek meyveleri, siyah incire de hastalık ve zararlıların bulaşmasına neden olmaktadır. İlimizde sağlıklı ilek inciri temini için İlek İncir Üretim Projesi başlatılmıştır. Proje kapsamında ilimizde incir yetiştiriciliği yapılan yerlerdeki erkek incir ağaçları taranmış ve 40 farklı genotip belirlenmiştir. İncir Araştırma Enstitüsü'nden 10 çeşit ve tespit edilen ümitvar tiplerden üretilen fidanlarla U.Ü. Ziraat Fakültesi'nde damızlık bahçe kurulmuştur.
Sağlıklı ilek ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla Müdürlüğümüz ve Aydın İncir Araştırma Enstitüsü işbirliğinde demonstrasyon projesi yürütülmektedir. Proje kapsamında Mudanya İlçesi Esence mahallesinde Esence Köyü Kalkınma Kooperatifine ait yaklaşık 6 da alanda bölgemize uygun erkenci, orta mevsim ve geçci ilek çeşitleriyle bahçe tesis edilecektir.
Ayrıca Bakanlığımızca 2022 yılında yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında Mudanya ilçemizde "İlmek İlmek İncir İlek Fidan Projesi" yürütülmektedir. Ülkemiz ve İlimiz için böylesine önemli ve değerli olan taze siyah incir, bazı alanlarda Zeytin ve Bağ üretim alanları ile karışık tesis edilmiştir. Zeytin ve bağ etmenlerine karşı yapılan kimyasal mücadele esnasında zirai ilaç bulaşma riskine neden olmaktadır. Bulaşmanın önlenebilmesi için zeytin ve bağ alanlarında ilaçlamaların, havanın rüzgarsız olduğu sabah ve akşam saatlerinde uygun alet ve makine ile yapılması konusunda eğitim ve yayım çalışmaları yürütülmektedir. " dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün Aydın İncir Araştırma Enstitüsü le yaptığı işbirliği kapsamında oluşturulan demonstrasyon alanlarına 10 çeşit fidan dikildi.
bursa
siyah incir
ilek
fidan
proje
destek
meyvecilik
tarım ve orman