Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kentte hayvancılığa büyük katkı sağlayacak bir projeyi hayata geçiriyor. Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Uygulamalarıyla Yaygınlaştırılması Projesi ile hayvan sayısı ve niteliğinin arttırılması hedefleniyor.
Haber: Sivas İl Enformasyon
Bu projeyle hem hayvancılık hem üretici güçlenecek.
Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Uygulamalarıyla Yaygınlaştırılması Projesi Sivas’ta hayvancılığa katkı sağlayacak, çiftçinin kazancını arttıracak.
Sivas'ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu belirten Vali Salih Ayhan, "Bugün tanıtımını yapacağımız bu projeyle, sığırlarda hayvan ıslahı çalışmalarının yaygınlaştırılması, birim hayvandan elde edilen verimlerin ve gelirlerin artırılması, hayvancılığın sürdürülebilir bir iş kolu haline getirilmesi, çiftçi gelirinin arttırılması, yaşam koşullarının iyileştirilmesi, köylerden büyükşehirlere olan iç göçün önlenmesini amaçlıyoruz. Toplam bütçesi 193,3 milyon lira olan proje, 2021 yılından itibaren 3 yıl devam edecek. Sivas'ta merkez ilçemiz ile Gürün, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Yıldızeli ve Zara ilçelerinde yürütülecek." dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün hayvan sayısını ve kalitesini arttırmak amacıyla hayata geçirdiği proje 3 yıl süreyle merkez ve birlikte 7 ilçede yürütülecek.
Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız 193 milyon lira bütçeli projenin çiftçi gelirlerinin artırılmasına katkı sağlayacağını belirtti. Yıldız, “Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Uygulamalarıyla Yaygınlaştırılması Projesi ile suni tohumlama uygulamalarının az olduğu illerde, yüksek verimli etçi ve kombine ırkı (montofon ve simmental) boğa sperması kullanımıyla suni tohumlamanın yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Sığırlarda hayvan ıslahı çalışmalarının yaygınlaştırılması ile birim hayvandan elde edilen verim ve kalite yükselecek dolayısıyla karlılık artacaktır. Aynı zamanda Doğal aşım ile bulaşmanın sık görüldüğü Brucella, Tüberküloz, gibi bulaşıcı hastalıkların önüne geçilerek sürü sağlığı korunacaktır. Proje kapsamında 42 il seçilmiştir.2021 yılından itibaren 3 yıl süre ile yürütülecektir.” şeklinde konuştu.
Üreticilerin çalışmadan daha verimli faydalanması için projede çalışacak personele de araç ve teknik destek veriliyor. Projeden faydalanan ilçelere araç ve malzemeler törenle teslim edildi.
Projenin yürütüldüğü illerde birim hayvandan elde edilen verim ve gelirin artırılarak hayvancılığın sürdürülebilir bir iş kolu haline getirilmesi amaçlanıyor.
sivas
hayvancılık
suni tohumlama
proje
tarım ve orman