Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında elde edilen başarılı sonuçlar neticesinde meyvenin üretimine talep arttı.
Haber: Samsun İl Enformasyon
Samsun’da Bakanlık desteği ile Çarşamba ilçesinde 2020 yılında 10 dekar alanda Gülyazı mahallesinde başlayan Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında elde edilen başarılı sonuçlar neticesinde aronya meyvesi üretimine talep arttı.
Özellikle meyveler arasında içerik olarak en fazla antioksidan barındıran tıbbi aromatik meyve olan aronya ile ilgili 2022 yılında bakanlık desteği ile Çarşamba ilçesinde Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında 20 Dekar alanda 4 bin 400 fidan için 88 bin TL bütçe kullanıldı. Bütçenin yüzde 75’i bakanlık katkılı oldu. Ayrıca Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığının 475 bin TL bütçeli, yüzde 75 desteği ile ilimizde 54 dekar alanda 11 bin 880 adet aronya fidanı dikildi.
Çarşamba ilçesinde kavak ve fındığa alternatif bir ürün arayışındayken aronya bitkisi ile tanıştık ve daha önce kavaklık olan bu yere aronia bitkisi ile buluşturulduğunu söyleyen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “ ABD ve Avrupa’da süper meyve olarak adlandırılan bu meyve bol antioksidan içerikli ve hücre yenileme özelliğine sahip şifalı olmakla birlikte ilaç sanayisinden alında çikolata, şekerleme, meyve suyu ve bir çok şekilde tüketimi yapılabilmekte. Kullanım yelpazesi oldukça geniş bu meyve bu yüzden süper meyve olarak da bilinmekte. Fındık ve Kavak ağacına alternatif ürün çalışmalarımızda Bakanlık destekli olarak 10 dönüm arazi içerisinde Aronya bitkisinden deneme yaptık. Elde edilen ürün için bakıldığında gerek verimin kaliteli ve yüksek olduğu hem de satış olanağı olduğu görüldü. 2022 yılı içerisinde Bakanlıktan 88 bin lira destekle 20 dekarlık daha ve Samsun Büyükşehir Belediyesi destekli 54 dekar da toplamda 74 dekar daha ekim olmakla birlikte toplam 100 dekar a yaklaşıldı. Satışına bakıldığında geçen yıl toptan 50 liraya yakın bu yıl ise 70 liraya yakın bir rakam söz konusu. Fındıkla kıyaslandığında hasatının kolaylığı ve ürünün üreticiye bıraktığı kar oldukça yüksek.” ifadesine yer verdi.
Çarşamba Gülyazı mahallesinde bulunan üretici İsmail Çelebi, fındığa alternatif bir ürün arayışına girdiğinde Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün destekleri ile aronya bitkisiyle tanıştığını ifade eden Çelebi , “Bitkinin meyvelerinden elde ettiğim gelir fındığa göre çok daha yüksek. Aronya bitkisinden elde edilen üründen yaygınlaştığında en az fındık kadar üreticiye ve ülkemize gelir getireceğine inanıyorum. Benden gören diğer çiftçilerde oldukça hevesliler ve onlarda üretime başlayacaklar. Oldukça faydalı ve şifalı olan bu bitkinin üretiminin artmasından memnunuz herkesin kullanması ve yemesi gereken şifası yüksek bir ürün. Aronya çok vefalı bir bitki dikim yapılan ilk yıldan itibaren ürün vermeye başlıyor. Büyümeyi sürdürdükçe de ürün miktarını çok fazla arttırmakta üreticinin yüzünü güldürmekte. Geçen sene zincir marketlerden birisi ile kilosu 40 liraya anlaştık. Bu yılda maliyeti 70 lirayı bulduğundan 70 ila 100 lira civarında yine ürün vermeye devam edeceğiz. Aronya bitkimiz henüz 3 yaşında ve 3 tona yakın hasat bekliyoruz aynı zamanda her sene ürün miktarındaki artış sürüyor. Daha ileriki yıllarda daha fazla ürün elde ettiğimiz de ve yaygınlaştığında bunu dünya piyasalarında olduğu gibi ilaç, kozmetik, meyve suyu ve gıda ürünlerinde kullanılmak üzere büyük firmalar ile anlaşma yapacağız.” diye söyledi.