Ordu ve Giresun İl Müdürlüklerinden ortak proje

23 June Thursday, 2016
Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde kivi bahçelerinde uygulanan proje ile verimin daha da arttığı gözlendi. İşte projenin ayrıntıları...
Ordu ve Giresun İl Müdürlüklerinden ortak proje

Arıcılığın bitkisel üretimin polinasyon kısmındaki önemini ortaya çıkarmak amacı ile Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bölgenin önemli tarım ürünü olan kivi bahçelerinde uygulama yaptı.

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, projeyi nasıl uyguladıklarını anlattı, “Şu an çiçeklenme döneminde kafes içerisine alınan kivi bitkisine hiçbir şekilde arı yaklaşamadı ve çiçeklere dokunamadı. Dolayısıyla tozlaşma sadece rüzgarla ve diğer küçük böcekler vasıtasıyla olmuş oldu. Bahçede kalan diğer kivi bitkilerinde ise tozlaşmada arıların da etkisi oldu. Böylece arıların ulaşabildiği kivilerle ulaşamadığı kiviler arasındaki fark açıkça ortaya çıktı. Yaptığımız incelemelerde kafes içerisindeki kivilerin çok küçük kaldığını bir kısım kivilerin ise tozlaşmayı tamamlayamadığı ve döllenme gerçekleşmediğinden döküldüğüne şahitlik ettik. Ama arıların gezerek polinasyona katkı verdikleri kivi bitkilerinde ise son derece sağlıklı ve güzel kiviler oluşmuş durumda. Tabi ki bu çalışma sonucunda verim bir miktar artacaktır bunun ise ne kadarlık bir artış olduğunu çalışmamızın sonunda görebileceğiz “ dedi.

Proje hakkında bilgi veren Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Kuvancı ise, “Arıcılık sadece bal üretiminden ibaret değildir. Arı ürünlerinin, yanı sıra bitkisel üretimde polinasyon yönüyle de çok ciddi katkıları bulunmaktadır. Arıların bitkisel üretime yaptığı katkının yapılan araştırmalarda ürünleriyle yaptığı katkıdan 20 ila 80 katı daha fazla olduğu belirtilmektedir. Siz bitkinize ne kadar bakım besleme yaparsanız yapın polinasyon kısmı ihmal edildiği takdirde verimli bir hasat gerçekleştirmeniz mümkün değildir. Biz de polinasyon kısmına vurgu yapmak için bölgemizin önemli ürünlerinden bir tanesi olan kivi ile ilgili bir çalışma yapmak istedik ve bu kapsamda nihai hedef olan üreticilerimize sonuçları yansıtmak için araştırmacı yayımcı iş birliğiyle ilgili bir proje hazırlayarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığına sunduk ve projemiz onaylandı “ dedi.