Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı Ankara'daki yabancı misyon temsilcileri ve aileleriyle iftarda bir araya geldi.
Haber: Ercan AKSOY
Kamera: Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: Güneş Akın
ATO Congresium’da dün verilen davete Nusret Yazıcı’nın yanı sıra çok sayıda Bakanlık yetkilisi, Ankara’da görev yapan yabancı misyon temsilcileri ve aileleri katıldı.
Burada bir konuşma yapan Dr. Nusret Yazıcı, Ramazan ayının insanlar arasında sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik bağlarının güçlendiği, yardımlaşma ve dayanışmanın önem kazandığı özel bir ay olduğunu ifade etti. Yazıcı: “Bu iftar davetinde amacımız ülkemizin dostları ve ortaklarıyla bir araya gelmek, sevgi ve kardeşlik bağlarımızı aynı zamanda da ikili ilişkilerimizi güçlendirmeye çalışmaktır.” dedi.
Konuşmasında dünyadaki açlık ve yoksulluğa da değinen Yazıcı, bu sorunla topyekûn bir mücadele için tarım alanında daha etkili bir işbirliğinde olunması gerektiğini hatırlattı. Aksi takdirde günümüzdeki gıda krizlerinin daha vahim sonuçlara neden olabileceğini söyleyen Yazıcı, “Her ülkenin birbirine karşı bazı üstünlükleri olduğu kadar yerine getirmesi gereken karşılıklı sorumlulukları olduğunu biliyoruz. Bugün Türkiye misafir ettiği 3 milyonu aşkın Suriye ve Irak vatandaşının temel ihtiyaçlarını karşılayarak bu konuda üzerine düşeni yapmaktadır.” dedi.
Nusret Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ayrıca dünyada 140’tan fazla ülkeye kalkınma ve insani yardımda bulunuyoruz. 2014’te insani yardım ve resmi kalkınma yardımlarımızın toplamı 6,4 milyar liraya ulaşmıştır. Türkiye son yıllarda arttırdığı kalkınma yardımları faaliyetleri ile dünyada en cömert ülkeler arasında yer almış ve OECD ülkeleri arasında yardımlarını milli gelire oranla en çok arttıran ülke olmuştur. Sizlerin de bildiği ve yakından takip ettiği gibi Türkiye Birleşmiş Milletler (BM) tarihinde bir ilk olan dünya insani zirvesinde ev sahipliği yaparak dünyadaki insani krizlere çözüm bulunması yönündeki sorumluluğu üstlenmiştir. Ayrıca geçtiğimiz yıl yürüttüğümüz G20 dönem başkanlığımız esnasında düzenlediğimiz G20 Tarım Bakanları toplantısında önemli kararlar alınmasına öncülük ettik. Dünyada israf edilen gıdanın 1,3 milyar ton olduğu gerçeğine karşı bu kayıp ve israfların önüne geçmek üzere FAO bünyesinde bir teklif platformu kurulmasını sağladık.”
Toprak, iklim, işgücü ve su kaynakları bakımından tarıma elverişli olan Türkiye’de 78 milyon vatandaşla birlikte ülkemize sığınan mültecilerin, sayıları yılda 40 milyonu bulan turistlerin, dünyadaki mazlumların ve yoksulların gıda ihtiyaçlarını karşılamak için politikaları belirlediklerini kaydeden Yazıcı, günümüzde yaklaşık 1 milyar insanın açlık, 1,2 milyar insanın ise yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ifade etti.
Yazıcı, “Tarım sektörünü ileriye taşıyacak daha büyük adımların atılması, bu konuda daha büyük işbirliklerinin yapılması artık kaçınılmaz bir noktaya gelmiş bulunmaktadır. Karşılıklı olarak alıp vereceğimiz birçok konu var.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin bugün 186 ülkeye bin 536 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülke konumunda olduğunu ve yirmiden fazla ürünün üretiminde dünyada ilk 5’te yer aldığını aktaran Yazıcı, “İşbirliğinin geliştirilmesi konusunda elbette birbirimizden üstün olduğumuz alanlar ve birbirimizden öğreneceklerimiz var.” dedi.
Türkiye’de ve Ortadoğu’da beslenme alışkanlıkları içinde vazgeçilmez yeri olan bakliyatın önemini dünyaya tanıtmak için Türkiye ve Pakistan’ın girişimleriyle 2016 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edildiğini de hatırlatan Nusret Yazıcı, “En önemli bitkisel protein kaynaklarından olan bakliyatla ilgili olarak yıl boyunca düzenleyeceğimiz çeşitli etkinliklere sizleri şimdiden davet etmek istiyorum. Ayrıca bu yıl 23 Nisan’da kapılarını açan Türkiye’nin ilk EXPO’su, EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi’ni özellikle ailelerinizle ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.” dedi.