Muğla’da bitkisel ve hayvansal üretimi canlandıracak desteklemeler devam ediyor. Önceliğin kadın çiftçilere verildiği tıbbi ve aromatik bitki fidesi desteği kapsamında Menteşeli üreticilere 900 bin fide dağıtıldı. Nisan ayı sonuna kadar da 1 milyon 900 bin tıbbi ve aromatik fide toprakla buluşacak. Orman yangınlarından etkilenen Milas İlçesinde de 70 kadın üreticiye 700 koyun törenle teslim edildi.
Haber: Muğla İl Enformasyon
Zengin coğrafyası ile Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin 427’sini bünyesinde barındıran Muğla’da Nisan ayı sonuna kadar 1 milyon 900 bin tıbbi ve aromatik fide toprakla buluşacak.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 15 Şubat’ta başlayan tıbbi ve aromatik bitki fidesi dağıtımında bugüne kadar 900 bin fide hak sahiplerine dağıtıldı. Kozmetik ve ilaç sanayiinde kullanılan tıbbi ve aromatik bitki türlerinin Muğla ekonomisine yıllık yaklaşık 65 milyon TL katkı sağladığı açıklandı.
Menteşe, Ula, Yatağan ve Kavaklıdere ilçelerinde bulunan üreticilere Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen tören ile Salep, Defne, Adaçayı ve İzmir Bilyalı Kekiği gibi türler dağıtıldı.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Muğla’yı Tıbbi Aromatik Bitkilerde Kümelenme Merkezi yapma iddiasını gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Nisan ayı sonuna kadar 1 milyon 900 bin fide dağıtılacak
Göreve geldiklerinde 495 hektar olan tıbbi aromatik bitki üretim alanlarını 2022 Ocak ayı itibari ile 3 bin 50h dekara çıkardıklarını belirten Saylak, “Muğla’nın geleceğinde ve bu gününde çok önemli bir yer tutan üreticimize hem tarımsal üretimde kozmetikte ve ilaç sanayiinde kullanılmak üzere bunun özütünü çıkaracağımız Anadolu Adaçayı, İzmir Bilyeli Kekiği, salepten defneye kadar her türlü tıbbi aromatik bitkinin zenginliği, 2019 yılında göreve gelir gelmez ilk işimiz 3 yıllık bir proje yapmak oldu. Muğla ilimizi tıbbi aromatik bitkilerde kümelenme merkezi sözümüzü yerine getirdik ve Muğla Tıbbi Aromatik bitki Kümelenme Merkezi oldu. Göreve geldiğimizde Muğla ilinde 2015 yılından bu yana yürütülen çalışmalarda 495 dekarlık tıbbi aromatik bitki ekim alanı vardı. 2022 yılının Ocak ayı itibari ile 3 bin 500 dekarlık alanımızda tıbbi aromatik bitki ekimi yapılıyor. Yeter mi, yetmez. Geçen yıl 1 milyon 700 bin fideyi biz üreticilerimiz ile buluşturduk. Bugün bu fidelerle birlikte 900 bin fideyi dağıtmış oluyoruz. Hedefimiz Nisan ayı itibari ile 1 milyon 900 bin fideyi toprakla buluşturmak” dedi.
Menteşe, Ula, Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerindeki üreticilere Anadolu Adaçayı, İzmir Bilyeli Kekiği, Salep gibi fideler tören sonrasında dağıtımı yapıldı.
Kadın üreticilere küçükbaş hayvan desteği
Diğer taraftan Muğla’da yangından etkilenen ailelerin yaraları da sarılmaya devam ediyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilere sağladığı; yem, fide, havyan destekleri Milaslı üreticilere törenle dağıtıldı.
Milas ilçesi Dörtyol’da gerçekleştirilen törende Bodrum ve Milaslı üreticilere 135 bin adaçayı ve kekik fidesi de dağıtıldı. Törene Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Muğla İl Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Gül, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, STK temsilcileri muhtarlar ve üreticiler katıldı.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, “Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak bize düşen bir görev var. Biz üreticimizin, köylümüzün yanı başında olacağız. Bugün geldiğimiz noktada Muğla genelinde 2022 ve 2023 yılları içerisinde bugün dağıtımını yapacağımız 700 koyun Milas ve Bodrum’daki kadın üreticilerimize kadın dayanışması ile koyun yetiştiriciliği kapsamında dağıtımı yapılıyor. Allah nasip ederse 2 yılda bin kadınımıza 10 bin koyun ve 400 koçu dağıtmış olacağız. Bir hedefimiz var. Doğumu gerçekleşen dişi kuzuların yüzde 50’sini sürülerinizde tutacak, geri kalan dişi ve erkek kuzularınızın değerlendirmesi sizlere ait. Bu proje sonuçları ile 5 yıl boyunca teknik personellerimiz tarafından takip edilecek. Sadece 5 yıl içerisinde öngördüğümüz rakam 74 milyon liralık bir gelir hedefinden söz ediyoruz. Bin kadınımıza 5 yıl içinde dişi kuzu ve erkek kuzudan bu geliri hedefliyoruz. 5 yıl süre sonunda 33 bin anaç koyuna ulaşmayı hedefliyoruz. Bu Muğla için çok ciddi bir rakamdır” dedi.
muğla
milas
tıbbi aromatik bitki
destek
fide
koyun
tarım ve orman