Adana mor çiçeklerle bezeli bir festivale ev sahipliği yaptı. Bu yıl ilk kez düzenlenen Feke Tapan 1. Turizm ve Lavanta Festivali'ne girişimci kadınların başarısı damga vurdu. Atıl tarlaları lavanta bahçesine dönüştürerek ekoturizme kazandıran, kendi işlerinin patronu olan kadınlar lavantadan yaptıkları ürünleri de festivalde sergiledi. Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, kadınların kooperatifleşerek başarıyı yakaladıklarını belirtti.
Haber - Kamera: Osman BALCI - Adana İl Enformasyon
Projeler hayatları değiştiriyor, girişimciler ürünlerini festivalde sergiliyor.
Üretici kadınlar Adana’da hayata geçirilen projelerle lavanta tarımına başladı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün atıl arazilere diktiği lavanta fideleri girişimci kadınlar için yeni bir istihdam sağladı.
Feke ilçesinde düzenlenen Tapan 1. Turizm ve Lavanta Festivali’nde lavantadan yaptıkları ürünleri tanıtan kadın çiftçilerin hedefi üretimi arttırmak.
Festivalin açılışını Adana Valisi Süleyman Elban yaptı. Kadın kooperatiflerinin ürünlerini inceleyen Vali Elban, Vali Dr. Elban, “Festivalimizin adı lavanta festivali. Toroslarımız için özellikle yeni ekilmeye başlayan bir ürün çeşidi. Ancak bu bir sembol. Bu sembolden hareketle özellikle coğrafyamızda yer alan başta endemik bitkilerimiz olmak üzere her türlü doğal varlıklarımızın, bitkilerimizin, otlarımızın ekonomiye kazandırılması çok büyük önem arz ediyor. Onun için yakın bir zamanda buraya da uzak olmayan büyük bir alanda bu bölgelerden toplanacak tüm bitkilerin hem paketleneceği hem bitkilerin esanslarının çıkarılabileceği hem de başka yerlerden gelen ürünlerin işlenebileceği büyük bir sanayi alanı oluşacak. Ekili bitkilerimizle beraber yeni ürünlerle buralar desteklenirken mevcut ürünlerin daha kaliteli olması için türlerinin ıslahı ile ilgili yeni çalışmalar da yapılacak. İnşallah Feke’mizde, Aladağ’mızda, Saimbeyli’mizde, Tufanbeyli’mizde, Karaisalı’mızda, Pozantı’mızda özellikle Toroslar'la bağı bulunan ilçelerimiz başta olmak üzere tüm Adana’mızda insanımız artık yeni bir gelir kaynağı, etrafında bulunan mevcut bitkileri en başta değerlendirerek kendilerine güzel bir geçim kapısı elde edecekler.”diye konuştu.
Festival alanında kooperatif üyesi kadınlarla bir araya gelen Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, kadın çiftçilerin gelir seviyesini arttırmak için projeler yapmaya devam edeceklerini belirtti.
IFAD programı kapsamında 4 kadın çiftçiye 5'er dekarlık lavanta bahçesi kurduklarını vurgulayan Tekin, “Biz her şeyini yaptık. Kadınlarımız bakımlarını üstlendi. Bu bahçelere diktiğimiz lavantalar kısa zamanda gelişim gösterdi. Bu bölgedeki kırsal turizmi artırmak, buradaki kadınları örgütleyip kooperatifleştirmek ve gelir seviyelerini artırmak için bu projeyi sürdürüyoruz. Bu bayanlar aynı zamanda kooperatif üyesi kadınlar. Lavanta ve tıbbi bitkilerden elde ettikleri ürünlerden mamul yapmaya, ticaretini yapmaya başladılar. Bu da bölgede çalışan kadın çiftçilerimizin gelir seviyesini artırdı. Projelerimiz devam edecek." dedi.
Renkli görüntülere ve eğlenceli yarışmalara sahne olan festivale katılan Adanalılar lavanta kokusu eşliğinde keyif dolu iki gün geçirdi.
# adana
lavanta
festival
kooperatif
kadın
tarım ve orman