Milli Tarım Projesi hayata geçiyor

22 September Thursday, 2016
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2017'de Milli Tarım Projesi'ne geçileceğini ifade ederek, ''2017-2018 yılında artık üretici neyi, ne zaman, nasıl ekeceğini ve ne imkanı elde edeceğini de bilen bir noktaya gelmiş olacak, yaygın bir eğitim faaliyetini Türkiye sathında gerçekleştireceğiz'' dedi.
Milli Tarım Projesi hayata geçiyor

Bakan Çelik, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Çelik, bitkisel üretimde havza bazlı üretim modeline geçileceğini, 941 havza belirlediklerini kaydetti. İthalata dayalı bir hayvancılık anlayışını ortadan kaldıracaklarının altını çizen Çelik, damızlık çiftliklerinin kurulacağını belirtti. 

Kurban Bayramı'nda 924 bin büyükbaş, 2 milyon 940 bin küçükbaş hayvan kesildiğini ifade eden Çelik, bayram sonrası Et ve Süt Kurumuna herhangi bir hayvan iadesi olmadığını bildirdi.

Çelik, Kurban Bayramı sürecinde et fiyatlarında spekülatif dalgalanmalar olmadığını dile getirerek, Türkiye genelinde bayram öncesinde karkas kilogram fiyatının 25-26 lira arasında değiştiğini, bayram sonrasında da fiyatlarda bir oynama olmadığını söyledi. 

Yaklaşık 22 ili hayvan yetiştiriciliği bölgesi ilan edeceklerini ifade eden Çelik, oralarda yem bitkilerine çok ciddi destek vereceklerini bildirdi. Çelik, böylece bir tarafta yetiştirici bölgesi, bir tarafta besi bölgesi, bir tarafta da süt ve sanayi bölgesi olmak üzere Türkiye'nin üç bölgeden oluşacağına dikkati çekti.

Bu yıl 2015'e göre yüzde 2,3’lük bir artışla 117 milyon tonluk bitkisel üretim gerçekleştirildiğini dile getiren Çelik, azalma olmasına rağmen 20,5 milyon ton buğday üretimiyle Türkiye'nin ihtiyacının karşılandığını ifade etti.

Çelik, don ve tabii afetler neticesinde zarar gören üreticilere gerekli desteğin sağlanmasıyla ilgili de Maliye Bakanlığıyla bir çalışma sürdürdüklerini belirtti. 

Bakan Çelik gıdada sahtecilik ile ilgili caydırıcılığı artırmak için yeni bir yasal düzenleme hazırladıklarının da müjdesini verdi. Çelik, insan sağlığını tehlikeye sokan  bir üretim yerinin kapatılması, lağvedilmesi, ürünlerin de imha edilmesi konuları yanında diğer tağşiş veya taklitle ilgili ürünlerdeyse cezaları 10 misli artıran düzenlemeyi Başbakanlık'a gönderdiklerini söyledi.