Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmadığını belirterek büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısının yeterli olduğunu söyledi.
Haber: Ayşe Gül ULUCAN ŞAHİN
Kamera: Tuncay ÖZDEVECİ
Fotoğrafçı: İbrahim BAĞCI
Burhan Demirok, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kamuoyunu yakından ilgilendiren konularda önemli açıklamalarda bulundu.
Demirok, “Kurbanla ilgili faaliyetlerimizin yoğunlaştığı bir dönemdeyiz. Ülkemizde elimizdeki rakamlara göre 14 milyon 128 bin büyükbaş, 42 milyon küçükbaş hayvanımız bulunmakta. Hayvan varlığımız olarak düşünüldüğünde hepsi kurbana uygun değil. Tüm hayvan varlığımızı burada paylaşıyoruz. Bunların içinde kurbanlık özelliği taşıyan büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayıları bizim için önemli. 2014 yılında büyükbaşta 880 bin, küçükbaşta 2,5 milyon hayvan kesilmiş. 2015 yılında küçükbaşta 2 milyon 700 bin, büyükbaşta da 867 bin baş civarında hayvan kesimi söz konusu olmuş. Kurbanlık vasıflarına haiz ne kadar büyükbaş ya da küçükbaş hayvanın olduğu bilgisini paylaşmak gerekirse, küçükbaş olarak 3 milyon 780 bin civarında bir hayvan varlığımız, büyükbaş olarak da 1 milyon 200 bine yakın bir hayvan varlığımız söz konusu” dedi.
Bir önceki yıla göre kesilen hayvan sayısıyla karşılaştırıldığında bu sayının ihtiyacın üzerinde olduğunu kaydeden Demirok, “Yani ihtiyacın yaklaşık yüzde 25-30 üzerinde bir hayvan varlığını büyükbaş olarak öngörüyoruz. Küçükbaşta da 2,5 milyon civarında ihtiyaç olmasına rağmen 3 milyon 700 bin baş civarında hayvan bulunuyor. Buradan şu sonuca varabiliriz: 2016 kurban döneminde kurbanlık hayvanda herhangi bir ihtiyaç, eksiklik, problem söz konusu değil. Bununla ilgili de hayvan sevk çalışmalarımız devam ediyor. Bizim kurbanlıklarımız bazı bölgelerde yoğun olarak besleniyor. Oralardan ihtiyaç olan yerlere doğru bayram yaklaştıkça nakilleri söz konusu olur” şeklinde konuştu.
Rakamlar net
Fiyatların yükselmesi amaçlı farklı söylemlere karşı rakamların net olduğunu belirten Demirok, “2016’da Trakya bölgemizde 40 binin üzerinde bir büyükbaş varlığı, 140 binin üzerinde de bir küçükbaş hayvan varlığı söz konusu. Geçtiğimiz yıla bakarsak burada 60 bine yakın büyükbaş hayvanın kurban olduğu, 130 bin civarında da küçükbaş hayvanın kurban olduğunu biliyoruz. Burada bir açık yok. Buraya gidebilmek amacıyla 30 bine yakın hayvanın hayvan sevki almak üzere beklediğini, bundan hariç 12 bin küçükbaş hayvanın yine bu bölgeye geçmek üzere bizde müracaatları söz konusu. Şartları tutan hayvanları da yine Trakya’ya geçişine izin verdiğimizi de düşünürseniz orada da an itibariyle kurbanlık ihtiyacı anlamında ilave bir kurbanlığa ihtiyacımızın olmayacağını öngörüyoruz. Ülke olarak baktığımızda bizim kurbanlık olarak herhangi bir açığımızın olmadığını öngörmek ve bunu da paylaşmak gayet yerinde olur. Fiyatların yükselmesini sağlamak amaçlı farklı söylemlerle, fiyatla alakalı bir etki oluşturmak isteyenlere de bu bizim söylediğimiz rakamlar net. Taşramızdan teşkilatımızdan elde ettiğimiz rakamlar, doğru rakamlar, güvenilir rakamlar. Sonuç olarak kurbanla ilgili herhangi bir problem öngörmüyoruz. Herhangi bir söylenti varsa biz bunu iyi niyetli olarak algılamıyoruz” dedi.
Trakya ari bölge
Trakya bölgesi illerinin şaptan ari bir bölge olduğunu vurgulayan Demirok, “Böyle bir bölgeye her hayvanı nakledemezsiniz. Ariliği bozmayacak sağlık şartlarını taşıması lazım. İnsanlarımız bu konuda gayet bilinçli. O bölgeye girecek hayvanların belirli bir süre önce kanları alınarak testlere tabi tutuluyor, uygun hayvanların oraya geçmesine müsaade ediliyor. Şu anda tam o aşamadayız. Uygun olan hayvanların ari bölgemize geçişlerine izin verilecek” dedi.
Hayvan sayılarının elde edilmesiyle ilgili bilgi veren Demirok, “Hayvan kayıt sistemlerimiz var. Bizim il ve ilçe müdürlüklerimizle koordineli. Bir de Türkiye İstatistik Kurumu var. Sahadan elektronik veya manuel yolla toplanan bilgiler bir havuzda değerlendiriliyor ve TÜİK tarafından kamuoyuyla paylaşılıyor” ifadesinde bulundu.
Kurbanlık satış yerlerine henüz bir hayvan hareketinin başlamadığını dile getiren Demirok, “An itibariyle böyle bir çalışma başlamadı ama belediyelerimiz bunlarla ilgili çalışmalarını yürütüyor. Bu alanlar belirlendi. Bu alanlar Kurban Bayramı’ndan 15-20 gün öncesi olabilir, hayvan satıcılarımıza tahsis edilecek. Bu geçici hayvan pazarları da belediyelerce belirlenen yerlerde kurulmuş olacak. Geçici hayvan pazarları bazı özellikler taşıyor. Giriş-çıkışlarının kontrol altında olması, hayvanların günlük ihtiyaçlarının karşılanması gibi. Bu amaçla da belediyelerimiz çeşitli hizmetlerini sunuyorlar. Bunun yanında bizim il-ilçe müdürlüklerimizde görevli veteriner hekimlerimiz de bu konuda görevlendirilmiş durumda. Onlar da pazara giren çıkan hayvanların resmi evraklarının yani pasaportlarının olduğunu, sağlık olarak görünüşte herhangi bir problem olup olmadığını, aşıların tamam olup olmadığını evrak üzerinden kontrol ediyor. Evraklar tamamsa pazara girmesine izin veriyor. Aksi takdirde hayvanların satış yerlerine girmesine izin vermiyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Kurban satış yerlerinin hijyenik olması gerektiğinin altını çizen Demirok, “Hayvanların herhangi bir eziyete mahal vermeden kesilmesi, kesilen hayvanların güzel biçimde parçalanması gerekiyor” dedi.
Demirok, vatandaşların hayvan derilerini tuzlayarak verilecek yerlere iletmelerini kaydetti. Hayvan atıklarının açıkta bulundurulmaması gerektiğini vurgulayan Demirok, çevre kirliliği, hijyen ve insan sağlığı açısından bu konunun önemli olduğunu belirtti.
Kesimi ehil kişiler yapmalı
Kurban kesimi yapan kişilerin ehil kişiler olması gerektiğini belirten Demirok, “Ehil kişileri kasap ya da hayvan kesicisi diye tabir ediyoruz. Bunlarla ilgili eğitim almış kasap belgeli olması gerekiyor kesim yapacak görevlilerimizin. Aksi takdirde yaralanmalarla sonuçlanan durumlarla karşılaşabiliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Burhan Demirok, “Vatandaşlarımızla şunu paylaşmak istiyorum. Özellikle gebe, iyi ve üstün özelliklere sahip dişi hayvanların kesinlikle kurbanlık olarak kullanılmamasını rica ediyoruz. Zaten bunun önünde engel var ama tabi vatandaşımızın da bu yöndeki talebi ve katkısı bizim için oldukça önemli nokta olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Vatandaşların kurbanlık alırken hayvanın resmi evraklarını sorgulaması gerektiğini ifade eden Demirok, “Hayvanların hareket ve bakışlarının canlı olması, hareketlere tepki vermesi, tüylerinin düzgün ve parlak olması, burun uçlarının nemli olması, iştahlı ve geviş getiren hayvanların olması gerekir. Bu özellikleri taşıyorsa sağlıklı bir hayvandır. Bir diğeri de kulak küpesinin olması gerekiyor. Zaten kulak küpesi olmayan hayvanın pazar yerine girmesi söz konusu değildir. Hayvanın fiziki kusuru bulunmamalıdır” dedi.