Kırsal Kalkınma Desteklerinden faydalanmak isteyen Bursalı girişimciler Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün düzenlediği toplantıda bir araya geldi. Kırsal mahallelerin desteklerden faydalanacağını belirten İl Müdürü Hamit Aygül, başvuruların Tarım ve Orman Bakanlığı internet sitesinden yapılacağını anımsattı.
Haber: Bursa İl Enformasyon - Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN - Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
Uzmanlar bilgilendirdi, kırsal mahalleler destekle üretime katıldı.
Kırsal Kalkınma Destekleri Bursa’da da pek çok modern yatırımın yapılmasına imkan sağlıyor.
Tarıma yatırım yapmak isteyen girişimcilerin desteklerden faydalanması ve bilgilendirilmesi amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bir toplantı düzenledi.
Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “kırsal alan” veya “kırsal mahalle”lerin Kırsal Kalkınma Desteklerinden yararlanabileceğini söyledi.
Destek başvurularının Tarım ve Orman Bakanlığı internet sitesinden yapılabileceğini de hatırlatan Aygül, “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ Resmî Gazete 'de yayımlanmıştır. Başvurular internet üzerinden yapılabilmekte olup 17/12/2021 tarihi saat 23:59'da sona erecektir.
2021-2025 yılları arasında 5 yıl daha uygulanmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararı çerçevesinde 2021-2022 yıllarını kapsayan KKYDP ile ilgili mevzuat güncellenmiştir. KKYDP’nin temel mantığı olan tarımsal ürünlerin işlenmesi-paketlenmesi-depolanmasına yönelik Ekonomik Yatırımlar da yeni yatırımların üst limiti 3.500.000 TL, yarım kalan yatırımların tamamlanmasına yönelik üst limit 2.500.000 TL olarak güncellenmiş, modernizasyon ve kapasite artırımlarında ise bu limit 2.000.000 TL olarak açıklanmıştır. Önceki yıllarda “Altyapı Yatırımları” olarak tanımlanmış olan küçük ölçekli yatırımlar bu dönem 2 alt başlığa ayrılmış ve “A İş Planı” başlığı altında üreticilere makine – ekipman sağlanmasına yönelik hibe uygulamasına geçilmiştir. Altyapı yatırımlarında da yine küçük ölçekli işleme-paketleme-depolama yatırımları “B İş Planı” dahilinde uygulanacak olup burada limitler 600.000 TL’dir. Özellikle küçük işletmelerin talep ettiği makine ekipman alımı bu yıl “A İş Planı” kapsamında uygulanmaya başlanılmıştır. Projeye konu makine listesi uygulama rehberi eki olarak yayınlanmış ve 73 kalem makine uygun bulunmuştur. Bu başlık altında her bir üretici sadece 1 makine-ekipman için başvurabilecek olup proje tutarı üst limiti 300.000 TL’dir. Altyapı yatırımlarına başvurularda yatırım yerinin “kırsal alan” veya “kırsal mahalle” de olması zorunludur.
Başvurular bakanlığımız ana sayfasında yer alan link üzerinden kayıt olunarak yapılacak, değerlendirmeler sonrasında ilimizin bütçesi çerçevesinde belirlenecek yatırımlar desteklenecektir.” dedi.
Bilgilendirme toplantısında Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Sedat Köseoğlu katılımcılara bir sunum yaptı ve soruları yanıtladı.
bursa
kırsal kalkınma
destek
yatırım
tarım ve orman