Kalıntısız üretim, başarılı ihracat

11 February Friday, 2022
Adana, bitkisel üretimin en önemli sorunlarından biri olan pestisit kalıntısı konusunun masaya yatırıldığı toplantıya ev sahipliği yaptı. Tüm sektör paydaşlarının katıldığı toplantıda; ilaç kalıntılı her üretimin Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatını olumsuz etkilediği vurgulandı.
Kalıntısız üretim, başarılı ihracat
Haber: Adana İl Enformasyon -  Kamera -Fotoğraf: Osman BALCI

Üreticiler ve ihracatçılar kalıntısız ürün hedefi için bir araya geldi.
 
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği “Zirai Mücadelede Bitkisel Ürünlerde Pestisit Kalıntısının Önlenmesi ve Zirai Mücadelede Arıcılığa Yönelik Tedbirler” konulu sektör toplantısı yoğun katılımla yapıldı.
 
Denetimlerin önemine dikkat çeken; Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ve akademisyenler pestisit kullanımında yaşanan sıkıntıları anlattı, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber; 2022 yılını bakanlık olarak bitki sağlığı konusunda eğitim ve farkındalık yılı ilan ettiklerini belirterek, “Ülkemizde pestisit kullanımı ile ilgili dönem dönem çok sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Özellikle Rusya’ya ihracatı yapılan ürünlerde sıkıntı oluyor. Burada bir kesimi suçlamak işin en kolay yanı. İhracatı yapılan bir ürünün kalıntı sebebiyle geri dönmesi hem çok büyük bir ekonomik kayıp hem de ülkenin ihracat itibarını zedeleyen bir durum. Her ülkenin zirai ilaç ruhsatlandırma prosedürü farklı. Bir ülkede narenciyeye ruhsat almış bir etkili madde, diğer ülke için geçerli olmayabiliyor. Geçen yıl 24 bin üreticiye 5 milyon lira ilaç kalıntılı ürün ürettiği için ceza kesildi. Biyolojik mücadele desteklemesini bakanlık olarak turunçgilde 50 liradan yüzde 40 artışla 70 liraya çıkardık.” dedi.

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Dr. Neslihan Alper de sektör temsilcileriyle bir araya gelmekten memnun olduklarını belirterek, “Son dönemde yaşadığımız Avrupa Birliğindeki uygulamalar, Rusya ile ihracatta yapılan uygulamalar konusunda sektörün yaşadığı sorunları dinledik. İhracatta nelere dikkat edilmesi gerektiğini, karşı ülkelerden aldığımız bildirimleri sektörde faaliyet gösterenlere aktardık.” şeklinde konuştu.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin ise Adana’nın tarımsal faaliyetlerin en yoğun olarak yapıldığı illerden olduğunu belirterek bitki koruma ürünleri kullanımında yaşanan sorunları enine boyuna tartışma ortamı oluşturduklarını, toplantıdan çıkacak görüşlerin yeni kararlar alınırken yön vereceğini vurguladı.

Bakanlık yetkilileri ve sektör temsilcileri, üretimde kalite, ihracatta başarı için benzer toplantıların yapılmaya devam edeceğini bildirdi. 
adana pestisit kalıntı zirai ilaç ihracat tarım ve orman