Bursa’nın İznik İlçesinde bu yıl 2.si düzenlenen Maviyemiş Festivali coşkulu etkinliklerle gerçekleştirildi.
Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Bİlgin ÇALIŞKAN Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
Bursa’da Maviyemiş Festivali düzenlendi. İznik’te yapılan festivalde yaban mersini olarak da bilinen maviyemiş tanıtıldı.
Festivalde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül son yıllarda maviyemiş üretiminin artacağını belirtti. “Ülkemiz önemli bir gen merkezi olması yanında, farklı bitki coğrafyalarının kesişme noktasında bulunduğundan oldukça zengin bir floraya sahiptir. Bu zenginliğin bir bölümünü de insan sağlığı açısından büyük öneme sahip antioksidan kapasitesi yüksek, antosiyanin bakımından zengin meyveler oluşturmaktadır. Maviyemiş ise asitli ve organik maddece zengin topraklara sahip ılıman iklim kuşağında yetişebilen bir üzümsü meyve olup antioksidan özelliği nedeniyle de ülkemizde ve diğer ülkelerde üretimi hızla artmaktadır. Maviyemiş, kışın yaprağını döken bir soğuk-ılıman iklim çalısı özelliğine sahip olup ülkemizde tarımsal işletmelerinin büyük kısmını oluşturan aile işletmeleri için ve makineli tarımın az olduğu küçük arazilerde işgücünün değerlendirilebilmesi açısından önem arz etmektedir. Maviyemiş ülkemizdeki kaynaklarda yaban mersini adıyla bilinirken, yetiştiği farklı bölgelerde likapa, ligarba, lifos, Trabzon üzümü, kaskanaka, çera, morsivit mahabak, çalı çileği, ayıüzümü, çayüzümü veya çobanüzümü olarak da bilinmektedir” dedi.
Yaban mersininin Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğun olarak yetiştirildiğini belirten Aygül, “ 50 cm – 200 cm arasında boy yapan ve çoğunlukla Mayıs aylarında çiçeklenen bir bitkidir. Yaz aylarında meyveleri mavi renk alarak olgunlaşır ve hasada hazır hale gelir. Yüksek oranda antioksidan madde içermesi sebebiyle meyve olarak tüketildiği gibi meyve gıda sanayiisin de (meyve suyu, süt ürünleri, kuru meyve ve takviye edici gıda) hammadde olarak değerlendirilebilmektedir. Maviyemişin ülkemizde üretimine bakıldığında 2021 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizde 4.197 da alanda, 2.496 ton maviyemiş üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretim illere göre dağılımında Bursa (2.288 da, 861 ton), Antalya (754 da, 862 ton), Rize (351 da 205 ton), Trabzon (220 da 97 ton) ve Kırklareli (175 da 341 ton) üretim alanları ve üretim miktarları bakımından öne çıkmaktadır. İlimizde maviymiş üretimi yıllar içerisinde artan bir trende sahip olduğu görülmektedir. 2020 yılında 904 dekar alandaki 260 ton olan üretimimiz 2.228 dekar alanda 861 tona yükselmiş olup ülkemizdeki toplam maviyemiş üretiminin yaklaşık olarak yüzde 35'i ilimizde gerçekleşmektedir. İlimiz alan bakımından birinci, üretim bakımından ise ikinci sırada yer almaktadır. 2022 Yılında ise 3.277 da alanda 2.635 ton üretim tahmin edilmekte olup bu miktar ülkemizdeki toplam üretiminin tamamına yakınına tekabül etmektedir. İlimizde maviyemiş üretim alanlarının artmasında; il müdürlüğü olarak bakanlığımızca birlikte yürütmüş olduğumuz projelerin katkısı oldukça büyüktür. Sadece geçtiğimiz üretim sezonunda; % 50 hibe desteği ile 100 dekar alanda maviyemiş bahçesi tesis edilmiştir. Tesis edilen bahçelerin artırılmasına yönelik olarak farklı projelerimiz bakanlığımızın katkılarıyla da hayata geçirilecektir. Üretim alanlarının hibe desteği ile artırılması yanı sıra verimin de artırılmasına yönelik olarak çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda maviyemiş yetiştiriciliği ile ilişkin olarak 2 demonstrasyon gerçekleştirilmiş olup toplam 51 üreticimiz katılım sağlamıştır. Ayrıca meyve verimini etkileyen önemli unsurlar arasında olan budamaya ilişkin olarak budama zamanında sahada uygulamalı olarak eğitimlerimiz yapılmaktadır. İlimizde yaklaşık 40 farklı meyve yetişmekte ve maviyemişin de içerisinde yer aldığı 14 meyve çeşidinde ülkemizde ilk 3 sırada yer almaktayız. İlimizde Orhaneli İnegöl ve İznik ilçelerimiz üretim miktarı bakımından öne çıkmakta olup İznik ilçemizde bu yıl 800 dekar alanda toplam 400 ton üretimin gerçekleşmesi tahmin edilmektedir. Amacımız bu ilçelerimizde üretimin artırılması yanı sıra üretimin ekonomik olarak yapılabileceği diğer ilçelerimize de yaygınlaştırılmasını sağlamaktadır. Maviyemiş üretiminin ve bilinirliğinin artırılmasına katkı sağlayacağına inandığım İznik 2. Maviyemiş Festivalinin, İznik çiftçileri başta olmak üzere, İlimize ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, Sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum." diye konuştu.
Konuşmanın ardından Mehter ve folklor ekipleri gösteri yaptı. En güzel maviyemiş yarışmasının da yapıldığı festival, bahçe hasadı etkinliğiyle son buldu.
maviyemiş
yaban
mersini
çobanüzümü
bursa
iznik
festival