Türkiye genelinde uygulanan Lider Çocuk Tarım Kampı Muğla'da üç okuldan 92 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Kampın her aşamasında konu ile ilgili personel ve uzmanlar tarafından öğrencilere bilgi verildi, uygulamalar yapıldı.
Haber: Selma EREZ
Kamera: Uğur ACAR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan ve ülke genelinde uygulanan Lider Çocuk Tarım Kampı Muğla’da başarılı bir şekilde yürütülüyor.
Muğla’nın Menteşe İlçesi Türdü İlkokulu, Bayır İlkokulu ve Şehit İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu öğrencileri ve öğretmenleri kamp çalışmasına katıldı. İlk gün Türdü İlkokulu öğrencileri ve öğretmenleri Özlüce Organik Köyüne ziyarette bulundu. Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden uzman teknik personeller eşliğinde ilk olarak öğrencilere baklagillerin sağlık için önemi ve organik tarım hakkında bilgi verildi. Nohut tarlalarında yapılan geziden sonra öğrenciler tarlaya mısır ve fasulye ekti, biber fidesi dikti. Oğlakları sevme ve besleme imkânı bulan çocuklar köyde yemek yiyip, oyunlar oynadılar.
Ula İlçesi Yazla Arı Çiftçiliğine yapılan gezide ise arıcılık ve arıların hayatını dinleyen öğrenciler bal ve arı ürünlerinin faydalarını öğrendi, bal şerbeti içip polen yedi. Süt haftası etkinliklerine de katılan öğrenciler İl Müdürlüğünün Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda açılan süt dağıtım standını ziyaret ederek süt içtiler, şarkılar söyleyerek dans ettiler.
Kampın ikinci günü ise Bayır İlkokulu öğrenci ve öğretmenleri ile gerçekleştirildi. Katılımcılara önce baklagillerin beslenmedeki önemi hakkında bilgi verildi. Ardından Köyceğiz’de bulunan modern seralar gezilerek domates hasadı gerçekleştirildi. İyi tarım hakkında yeni bilgiler öğrenen öğrenciler, Palmiye Merkezi botanik bahçesinde yaptıkları geziyle dünyanın dört bir yanında yetişen farklı bitkileri görme ve tanıma fırsatı buldu. Uzmanlardan bilgi alan öğrenciler daha sonra kaplumbağaları beslediler. Ula İlçesinde bulunan at çiftçiliğini ziyaret eden öğrenciler, at ve midillileri sevdi, at gösterisi izledi.
Kampın üçüncü günü de Şehit İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu öğrenci ve öğretmenleri ile gerçekleştirildi. Dalaman İlçesinde TİGEM’i gezen öğrenciler burada İl Müdürlüğüne ait yeşil gübreleme alanlarını gördü. Toprak ve toprağın iyileştirilmesi konularında bilgi alan öğrenciler ardından aşı fidesi üretim yerine geçti. Burada öğrencilere aşı ve sulama çeşitleri hakkında bilgi verildi. Karpuz tarlasına giden öğrenciler karpuz hasat ederek keyifle yediler. Sarsala Koyunda kum ve denizde oyun oynayan öğrenciler günü mutlu bir yorgunlukla tamamladı.
Toplam 92 öğrenci ile yapılan Lider Çocuk Tarım Kampından öğretmen ve öğrenciler mutlu ayrıldı. Öğrenciler çok şey öğrendikleri, beslenirken sağlıklı birer birey olmak için daha dikkatli olacaklarını, tarımda yapılan yanlış uygulamalarda çevrelerini uyaracaklarını ifade ettiler. Ayrıca tarıma olan ilgilerinin bilgi ile birlikte arttığını ilerde bu alanda çalışmak istediklerini söylediler. Öğretmenler ise fırsat eğitimi yakalayan öğrencilerinin çok şanslı olduklarını ve dolu dolu bir gezi ve eğitimden geçtiklerini ifade ettiler. Sınıf dışında yapılan bu fırsat eğitimlerinin öğrencilerin hayatında çok önemli ve etkili olduğunu belirttiler. Öğretmen ve öğrenciler bu çalışmadan dolayı Bakanlık ve İl Müdürlüğüne teşekkür ettiler. Öğrenciler “Baklagil Tüket Sağlıklı Yaşa” sloganıyla eğitimlerini tamamladılar.
Lider Çocuk Tarım kamplarının amacı öğrencilere doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak, onların tabiatla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve güvenirliliği hakkında bilgi vermek.