Hayvancılıkta yem giderlerini düşürmek, et ve süt verimini arttırmak amacıyla bir proje hayata geçiren Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü üreticilere tohum hibe desteği veriyor. Soya ve mısır ekilen tarlalardan hayvanlar için besin değeri yüksek yem hasat ediliyor. Bütçesinin 100 katı ekonomik fayda sağlayan proje olarak bilinen çalışma ile birçok ailenin geliri de katlandı.
Haber: Çanakkale İl Enformasyon
Çanakkale’de çiftçilerin yem maliyetini düşürürken üretimi arttıran bir proje hayata geçirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 75 tohum hibe desteğinden çok sayıda üretici faydalandı.
Yem giderlerini düşürerek et ve süt verimini artıran silajlık soya ve mısır; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün projesi kapsamında yüzde 75 tohum hibe desteği ile çiftçiler tarafından üretilmeye başlandı. Tarlanın yarısına soya ve diğer yarısına mısır ekilerek iki ürün birlikte karışık hasat edildi ve besleme değeri yüksek silaj elde edildi.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2018 yılında sadece 1 üretici ile 10 dekar alanda denemelerine başlanılan, 2019 yılında 3 ilçede 30 dekar ve 2020 yılında 11 ilçede 220 dekar alanda devam eden çalışmalarda başarı sağlandı. Mısır silajına karışarak protein oranını artıran soya sayesinde işletmelerin kaliteli kaba yem ihtiyacı yine kendileri tarafında karşılandı. Böylece yem girdi maliyetleri azaldı ve süt verimlerinde artış gözlendi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Volkan Can, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün projesinden faydalanan üreticilerle bir araya geldi.
Proje kapsamında yüzde 75 tohum hibe desteği alarak tarlalarına silajlık soya ve mısır eken Erçevik ailesi üretimlerini kısa sürede katladı. Süt üreticisi Azime Erçevik hayvanlarına verdiği silajlık yem sayesinde süt veriminin arttığını belirtti.
Üretici Gürhan Erçevik ise, “Bu yıl soyayla yaptığımız denemede gerçekten mısırdan farklı olduğunu, sütümüzde en az yüzde 40 artış olduğunu gördük. Artık aşırı fabrika yemi kullanmıyoruz.” dedi.
Uzman personelden eğitimler alarak projeye katılan çiftçiler önümüzdeki sezondan da çok umutlu.
Bütçesinin 100 katı ekonomik gelir getiren “Hayvanlar Ota Güğümler Süte Doysun Silajlık Soya Mısır Yetiştiriciliği” projesinin önümüzdeki yıl daha çok üreticiye ulaşması hedefleniyor.
# çanakkale
silaj
yem
mısır
soya
tohum
hibe
destek
süt
hayvancılık
tarım ve orman