''Hayvancılığın Geleceği Semineri''

24 November Thursday, 2016
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş 147-148 milyar lira arası tarımsal hasılamız olduğunu açıkladı.
''Hayvancılığın Geleceği Semineri''

Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde yer alan İnanlı Tarım İşletmeleri’nde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Hollanda İş Konseyi, Anadolu Hayvancılık ve Aksa Tarım iş birliğiyle "Hayvancılığın Geleceği" semineri gerçekleştirildi.

Seminere Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom, Türkiye-Hollanda İş Konseyi Başkanı Murat Özyeğin, Kazancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yağmur Şatana ile STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, etkinlikte yaptığı konuşmada, bakanlığın tarım projeleri hakkında değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırma kapsamında Milli Tarım Projesini hayata geçirdiklerini belirtti.

Daniş, 2005 yılından beri Avrupa'nın en büyük tarımsal hasılasını ürettiğimizi ve 147-148 milyar lira arası hasılamız olduğunu söyledi.

Bakanlığın programları kapsamında ithalatı azaltıp hayvanları yerli üreticinin üretmesinin sağlanacağını ifade eden Daniş, "2005 yılından beri Avrupa'nın en büyük tarımsal hasılasını biz üretiyoruz. 147-148 milyar lira tarımsal hasılamız var. Katma değeri daha yüksek daha inovatif çalışmalar yapmanın ihtiyacını hissediyoruz. Bu anlamda da Milli Tarım Projesi diye bir proje hayata geçirdik. Hayvancılık anlamında havza çalışması yaptık" diye konuştu.

Türkiye'nin daha çok meralarının yoğun olduğu Doğu Anadolu başta olmak üzere hayvancılığına kaynak ayırdıklarını ve destek vereceklerini belirten Daniş, "Tekirdağ başta olmak üzere yaklaşık 30 ilimizi Damızlık Düze Yetiştiricilik merkezi ilan ettik. Buralara yüzde elliye varan desteklerimiz olacak. Koç teke istasyonları ve manda yetiştiriciliği anlamında da 10 ilimizi destekleyeceğiz ve Trakya da bu illerimiz arasında var. Verdiğimiz desteklerde Tekirdağ ve Trakya büyük oranda faydalanacak. Bu programlar ile ithalatımızı azaltıp hayvanları kendi üreticilerimizi üretmesini sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Daniş, Türkiye'nin tarımda ciddi fırsatları olduğunu ve bunu daha da büyütmeyi istediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Son dönemde Tarımsal İş Formları yapmaya başladık. Bunların ilkini Gürcistan'ı, diğerini İran ile ve bu ay içinde de Ukrayna'ya gidiyoruz bu formlar çerçevesinde. Bu formları yapmamızın nedeni Türkiye'nin tarımda ciddi fırsatları olduğunu düşünüyoruz. Bunu ticari ilişkilerimiz olan ülkeler ile daha da büyütmeyi istiyoruz. Bunu Hollanda gibi ülkeler ile üçüncü ülkelere taşımayı hedefliyoruz. İran ve Gürcistan ile yaptığımız toplantılarımızda çok olumlu sonuçlar aldık. Hollanda bitkisel ve hayvansal üretimde bir marka olmuş ve bizde tarımsal anlamda potansiyeli olan bir ülkeyiz."

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da Türkiye'nin bölgedeki olaylara rağmen istikrarını koruyan tek ülke olduğu aktardı.

Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye ilişkilerinin son derece derin olduğunu anlatan Vardan, şunları kaydetti:

"Avrupa Birliği'ne üye ülkeler, iş ortaklarımız, dostlarımız ülkemizin son zamanlarda yaşadıklarımızı görerek ülke olarak hassasiyetimizi anlayacaklarını düşünüyorum. Türkiye son zamanlarda yaşamadığı ciddi sıkıntıları son bir iki sene içinde yaşadı ve hala yaşıyor. Bu yasamış olduğumuz olaylar ile ilgili bize anlayış göstermelerini istiyoruz. Bölgedeki tüm olaylara rağmen istikrarını koruyan tek ülke olduğumuzun da altını çizmek istiyorum. Türkiye'nin istikrarını koruması kendisini olduğu kadar Avrupa Birliği içinde ne kadar önemli olduğunu söylememe gerek yok. Çünkü burada biz bir tampon vazifesi görüyoruz. Ülkenin potansiyelini düşünüp bu potansiyel üzerinde çalışmamız lazım."