Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kadınların ekonomik hayata katılımlarına destek olmak amacıyla Türkiye’yi baştan başa dolaşan “Kız Kardeşim Eğitim Tırı” Muğla’daydı. Eğitimi tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider verdi. Muğla’yı “Tarımın başkenti” olarak nitelendiren Gizligider, “Ekilmeyen toprak, işlenmeyen arazi, boş kümes, boş ahır kalmasın istiyoruz.” dedi.
Haber: Muğla İl Enformasyon
Kız Kardeşim tırı şehir şehir geziyor, üreten, girişimci kadınlar eğitimle gelişiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinesinde yürütülen “Kız Kardeşim Projesi”nin 26’ncı durağı Muğla oldu.
Kentin girişimci kadınları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye işbirliği ile hayata geçirilen Kız Kardeşim Eğitim Tırında; finansal bilinç, etiketleme mevzuatı, sosyal medyada reklam gibi başlıklarda eğitim aldı.
Sertifika alan Fethiyeli kadın üretici Asiye Güldür projeyle tanışmasını şöyle anlattı: “Bakanlığımızın ve Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün düzenlediği bütün eğitimlere katılmaya çalışıyorum. Her eğitim her yeni çalışma bizim ufkumuzu açtığı gibi çalışmalarımızı bir üst seviyeye taşıyor. Bir kadın ve bir anne olarak tarımın ve çevrenin sürdürülebilirliğini önemsiyorum. Kız Kardeşim Projesi, biz kadınların bir olma gücünü, aidiyet duygusunu en iyi anlatan çalışma ve ben bu projede eğitim aldığım için çok mutluyum. Kadın isterse, her şeyi yapar diyerek emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Girişimciliklerini sertifikayla taçlandıran kadınları Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider de yalnız bırakmadı.
Üretimin öneminin her geçen gün arttığını belirten Gizligider, Türkiye’nin tarımsal üretimdeki hedeflerini anlattı.
Muğla’yı “Tarımın başkenti” olarak nitelendiren Gizligider, “Türkiye yüzyılında güçlü tarım ve güçlü ormancılık vizyonuyla bazı değişikliklere gideceğiz. Ekilmeyen toprak, işlenmeyen arazi, boş kümes, boş ahır kalmasın istiyoruz. Bunlarla ilgili düzenlemeler yapacağız. Sözleşmeli tarım ve hayvancılığa geçerek, üretenin ve tüccarın tam bir hukuki koruma altında olduğu bir sistemin çerçevesini çizeceğiz. Üretim planlaması yaparak, suyu, iklimi, toprağı önceleyen yeni bir sistem oluşturacağız.” dedi.
Türkiye’nin yüzde 100’ün üzerinde ürün yeterliliği olan bir ülke olduğunu kaydeden Gizligider “Dünyada pandemi nedeniyle gıda krizi oldu, fakat Türkiye’yi teğet geçti. Pandemi döneminde eli öpülesi çiftçilerimiz, kız kardeşlerimiz ekmeye, dikmeye, üretmeye devam etti. Biz sadece 85 milyonu beslemiyoruz, ülkemize gelen 50 milyona yakın turisti de besliyoruz. Bizim hayalimiz, çiftçimiz sadece karnını doyurup gününü ya da yılını kurtarmasın, dünyaya meydan okusun! Planlamalarımızı buna göre yapıyoruz. Vatandaşımız, artık doğduğu yerde doysun. Aynı zamanda doyursun, çevresine de faydası olsun istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da, “Daha çok kadın çiftçi, daha çok proje ve daha çok yatırım” sloganı ile çalıştıklarını ifade etti.
İl Müdürü Saylak, “Son 5 yılda yapılan ve uygulanan projelerle; sadece kadın çiftçilere yönelik Bakanlığımız ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 10 projeyi hayata geçirdik. Muğla’nın Saklı Çeyiz Sandığı, Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği, Kadın Dayanışması ile Koyun Yetiştiriciliği, Kadınlar Zeytinleri ile Birlikte Doğacak, bu projelerden birkaçıdır. Kadın üreticilerimizin üretimle birlikte yönetim anlamında kooperatiflerde, ziraat odalarında ve diğer üretici örgütlerinde aktif olmaları önemsiyoruz. Bu nedenle her alanında yönetici sayısının artması noktasında çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Barış Saylak, Muğla’da Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üretim yapan 4 bin 596 kadın üretici olduğunu vurguladığı konuşmasında, 2022 yılının ilk 10 aylık döneminde toplam 5 bin 650 kadının İl Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimlere katıldığını açıkladı.
Konuşmaların ardından kursiyerler sertifikalarını Bakan Yardımcısı Gizligider’in elinden aldı.
Kadın girişimciler açtıkları stantlarda ürünlerini tanıtma fırsatı da buldu. Bakan Yardımcısı Gizligider, ürünleri inceledi, kadın çiftçilerden bilgi aldı.
muğla
kız kardeşim
proje
kadın çiftçi
girişimcilik
pazarlama
eğitim
tarım ve orman