Erzurum'da kırmızı et sektörü konuşuldu

24 March Friday, 2017
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) tarafından, ''Kırmızı Et Üretim ve İşlenmesinde İş Birliği Süreçlerinin Analizi Projesi'' kapsamında, ''Kırmızı Et Sorunları ve Çözüm Önerileri'' konulu panel düzenlendi.
Erzurum'da kırmızı et sektörü konuşuldu

Erzurum'da düzenlenen panelde kırmızı et sektörünün sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri konuşuldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu panelde yaptığı konuşmada, kırsal alanda yaşayan nüfusun ülke nüfusuna oranının geçen yıl itibarıyla yüzde 22'ye gerilediğine işaret etti. Fıratoğlu, "Kırsaldan kente göçün önlenmesi için kırsal alanın cazibesinin artırılması ve kalkındırılmasına yönelik faaliyetler çok büyük önem arz ediyor." dedi.

Faruk Fıratoğlu, Palandöken Kayak Merkezi'ndeki bir otelde gerçekleştirilen panelde kırsal kalkınma politikalarının temel amacının, kırsal kesimdeki asgari refah düzeyinin ülke ortalamasına yaklaştırılması için kırsal toplumun iş ve yaşam koşullarının kentsel alanlarla uyumlu olarak geliştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması olduğunu söyledi.

Kırsal alanda tarım dışı istihdam imkânlarının kısıtlı, üretim tekniklerinin çoğunlukla yetersiz olduğunu, dolayısıyla işsizliğin fazla olduğunu belirten Fıratoğlu, şöyle devam etti:

"Kırsaldan kente göç her geçen gün artmakta. 1975 yılında kırsal alanda yaşayan nüfusun ülke nüfusuna oranı yüzde 70 iken 2016 yılı itibarıyla bu oran yüzde 22'ye düşmüştür. 2025'te bu oranın yüzde 20, 2050'de ise yüzde 15 olacağı tahmin edilmektedir. Kırsaldan kente göçün önlenmesi için kırsal alanın cazibesinin artırılması ve kalkındırılmasına yönelik faaliyetler çok büyük önem arz ediyor. Birçok bakanlıkla ortak hazırlanan 2015-2018 Kırsal Kalkınma Eylem Planında 102 tedbir proje öngörüldü. Bunların 32'si doğrudan bakanlığımızı ilgilendiren projeler. Kırsal kalkınma entegre çalışma gerektiren bir faaliyet alanı."

Türkiye'de yıllık kırmızı et üretiminin 1 milyon 150 bin ton olduğunu söyleyen Fıratoğlu, "Bunun yüzde 89'u büyükbaş, yüzde 11'i küçükbaş hayvancılıktan elde ediliyor. Kırmızı Et Üretim ve İşlenmesinde İş Birliği Süreçlerinin Analizi Projesi, Erzurum ve hinterlandında kırmızı et üretiminin artırılması ve ülkemizin kırmızı et açığının azaltılmasına katkı sağlayacak." diye konuştu.

"İnanırsak başarırız"

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu da Türkiye merasının yüzde 11'ine sahip Erzurum ve çevresinde hayvancılığın eski usullerle ve küçük çaplı yapıldığını ifade etti.

Yöredeki meralarla hayvancılık potansiyelinin ekonomiye kazandırılamadığına dikkati çeken Azizoğlu, "Milli Tarım Seferberliği Projesi Türkiye'nin tarımda kendine yeterli ülkelerden biri haline gelmesini amaçlıyor. Biz şu an et ithal ediyoruz. Türkiye'de en fazla hayvana sahibiz, ama hayvancılığın Erzurum'a bir getirisi yok. Bu toplantılardan netice alalım. Erzurum yetiştirici bölgesi mi olacak, damızlık hayvan üretim bölgesi mi olacak, süt üretim merkezi mi olacak? İnanırsak başarırız." dedi.

TÜSSİDE Müdürü Tezer Battal da projeyle kırmızı et üretimi ve işlenmesinde iş birliği modellerinin tasarımını geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Erzurum ve hinterlandının iklim koşulları ve florasının büyük ve küçükbaş hayvancılığa elverişli olduğunu vurgulayan Battal, şunları kaydetti:

"Doğal koşullar bu bölgede kırmızı et sektörü için doğal bir yığınlaşma ortaya çıkartıyor. Bu yığınlaşma planlı hareketle iş birliği modellerine dönüştürülerek bireysel işletmelerin yaratacağı faydadan çok daha fazlasını üretme kapasitesine sahip. Türkiye'nin dünyada rekabet edebilirliği açısından iş birliği modelinin ortaya çıkarılması ekonomik anlamda ilgili tüm kesimlere katkı sağlanması ve belli projelere verilen daha küçük çaplı mali destekler yerine sektörün tüm taraflarının güçlendirilmesine yönelik projemiz geniş tabanlı, uzun vadeli ve sistemli çalışmalara kaynak sağlaması açısından önemli."

Battal, projenin 12 ay süreceğini de sözlerine ekledi.

Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar da Milli Tarım Projesi ile sektöre yeni bir yol haritası çizildiğini belirterek, "Kırmızı et tüketim miktarı ekonomik gelişmişlikle ilişkilidir. Erzurum'da 650 bin büyükbaş, 800 bin küçükbaş hayvan var. Erzurum'da kültür ve kültür melezi oranı yüzde 78, kültür hayvan ırkı yüzde 13, yerli ırk ise yüzde 9'dur. Bu, Erzurum popülasyonunun güzel olduğunun bir göstergesidir." dedi.