Diyarbakırlı üreticileri desteklemek amacıyla bir çalışma başlatan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü fidan dağıtımı yaptı. Eğil’de düzenlenen badem, fıstık ve ceviz fidanı dağıtım törenine katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar projeyle atıl arazilerin de tarımsal üretime kazandırıldığını vurguladı. Sert Kabuklu Meyveciliği Geliştirme Projesinde hedef katma değeri yüksek ürünlerin yetiştiriciliğinin de yaygınlaştırılması.
Haber: Diyarbakır İl Enformasyon
Ceviz, badem, fıstık… Bu meyvelerle hem üretim artıyor hem de çiftçi yüksek gelir elde ediyor.
Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü atıl arazilerin değerlendirilmesi amacıyla Sert Kabuklu Meyveciliği Geliştirme Projesini hayata geçirdi.
Proje kapsamında üreticilere yüzde 70 hibeli 180 bin badem, fıstık ve ceviz fidanı dağıtıldı.
Eğil İlçesinde düzenlenen fidan dağıtım törenine katılan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ile Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar çiftçilere fidanlarını teslim etti, ilk fidanları toprakla buluşturdu.
Kentte çiftçinin gelirlerini artırmak için böyle projeleri desteklediklerini belirten Vali Karaloğlu, “Diyarbakır’da göreve başladığımız bir buçuk yıldan beri hep çiftçimizin ve üreticimizin yanında olduk. Farklı etkinliklerle fide, fidan, tohum, tarımsal araç gereç makine dağıttık. Badem soyma makinasından bal sağım, üzüm pres makinası, karpuz fidesi dağıtımına kadar birçok etkinliğimiz oldu. Amacımız toprakla geçinmeye çalışan çiftçimizin gelirini artıralım, işini kolay kılalım. Çiftçimiz emek verecek, biz de destek vereceğiz, çiftçimizin gelirini artıracağız. Toprakla uğraşan insanların bu topraklarda doymasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Eğil, Dicle ilçelerinin toprak yapısının sert kabuklu meyve yetiştiriciliğine elverişli olduğunu söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar tam donanımlı meyve bahçeleri tesis ettiklerini vurguladı.
Diyarbakır’ın Türkiye’de özellikle tarım ve hayvancılık alanında önemli illerden bir tanesi olduğunu dile getiren Atalar, “Yaklaşık 7 milyon dekar tarım arazisi olan ilimizde 218 bin dekar meyve alanımız mevcut. Bu meyve alanının bir kısmı eski usullerle yapılmış bahçeler ama son zamanlarda yani 2005 yılından bu yana yaptığımız projelerle tam donanımlı, ihatalı, damla sulamalı, güneş enerjisinden elde edilen elektrikle sulanan bahçeler olmak üzere 47 bin 500 dekar tam donanımlı meyve bahçesi oluşturduk. Yaptığımız bu çalışmalar neticesinde yaklaşık olarak 13 buçuk milyon TL değerinde bu proje ortaya çıktı. Bu bölgede özellikle Eğil, Dicle kuzey ilçeleri dediğimiz arazi yapısı itibariyle biraz daha engebeli, biraz daha taşlı ve verimsiz olan yerlerde daha yüksek gelir elde etmek, birim alanda elde edilen geliri yükseltmek amacıyla, suyu az tüketen, daha az bakım gerektiren meyve alanlarında çalışma yaptık. Sayın Valimiz bunu destekleme kararını verdi. Diyarbakır’ın bu bölgelerinde bir kapasite oluşturma adına 4 meyve grubunda özellikle 3 tanesi sert kabuklu olmak üzere çalışma başlattı. Bugün inşallah dağıtımını gerçekleştireceğimiz bu meyve fidanlarıyla sonunda 8 bin dekar ilave meyve bahçesi oluşturacağız. Bu sayede de şuan içinde bulunduğumuz tarlayı gördünüz gibi taşlı, biraz engebeli, daha önce hububat ekimi gerçekleştirilmiş dekarda elde edilen gelir yaklaşık 200 milyon TL civarında. Bunu badem bahçesine çevirdiğimizde üreticilerimiz daha iyi bilir, dekar başına 100 kg civarında bir iç elde ediliyor ve 6 bin TL’nin üzerinde net karı var. Bakımı daha kolay, masrafsız ciddi bir katkı. Dolayısıyla hem böylesi arazileri değerlendirmiş olacağız hem de çiftçinin gelirini biraz daha artıracağız.” dedi.
Etkinlikte 180 bin fidan üreticilere dağıtıldı. Fidan desteğinden yararlanan üreticiler badem, fıstık ve ceviz fidanlarını toprakla buluşturdu.
diyarbakır
ceviz
badem
fıstık
fidan
destek
hibe
meyvecilik
tarım ve orman