Kayseri'de öğrenci yurtlarından toplanan doğal atıklar kompost gübreye dönüştürüyorlar. Bu sayede hem doğa korunuyor hem de gübre alımı için yapılan masraf azaldığı için giderler de azalıyor.
Kayseri'deki öğrenci yurtlarından toplanan meyve ve sebze kabukları gübreye dönüştürülüyor.
İki yıl önce Kayseri'deki Gevher Nesibe Kız Yurdunda yerleştirilen makine ile doğal atıklar komposit gübreye dönüştürülüyor. Proje şimdilerde ildeki bütün yurtları kapsayacak şekilde geliştiriliyor.
Gevher Nesibe Kız Yurdu Müdürü Gönül Özaksun, "Yurdumuz büyük olduğu için seçildi. Yalnız kendi meyve sebze atıklarımızı kullanmıyoruz. Kayseri'nin tüm yurtlarında haftanın belirli günlerinde atıkları kantinlerden, yemekhanelerden topluyoruz, daha sonra talaşla karıştırıp makinede gübre haline getiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Yurttaki bahçenin bakımı için gübreye çok para harcandığını vurgulayan Özaksun, kendi ürettikleri gübre ile tasarruf yapacaklarını belirtti.
Makine sayesinde kilolarca gübre ürettiklerini dile getiren Özaksun, atıkların çöp olacakken değerlendirildiğini, üretilen gübreyi bahar ayında yurt bahçelerindeki ağaçlarda ve çiçeklerde kullanacaklarını anlattı.
Özaksun, öğrencilerin projeyi desteklediğini, yurtta pil, cam, kağıt gibi atıkların da sıfır atık kapsamında ayrıştırıldığını ifade etti.
Gübre üretiminin kolaylığından bahseden Özaksun, projenin yaygınlaştırılarak daha çok yerde kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.