Daniş: Üreticinin de tüketicinin de Bakanlığıyız

24 June Friday, 2016
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından Süt ve Süt Ürünleri Dış Pazar Stratejileri Sektör Toplantısı, Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş başkanlığında gerçekleştirildi. Daniş'in süt üreticileri ile bir araya geldiği toplantıda, süt sektöründe yaşanan gelişmeler ve sorunlar masaya yatırıldı.
Daniş: Üreticinin de tüketicinin de Bakanlığıyız

Haber: Ayşe Gül Ulucan ŞAHİN

Kameraman: Altay TÜRÜNG

Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından Süt ve Süt Ürünleri Dış Pazar Stratejileri Sektör Toplantısı, Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş başkanlığında gerçekleştirildi. Daniş’in süt üreticileri ile bir araya geldiği toplantıda, süt sektöründe yaşanan gelişmeler ve sorunlar masaya yatırıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, “Bugünkü toplantımız bizim için bir ilk. Özellikle süt sektörüne baktığımızda sanayicilerimizin dış pazarlar konusunda tecrübeli olduğunu, yine Ekonomi Bakanlığımızın bu noktada ciddi tecrübelere sahip olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte, üreticinin de tüketicinin de Bakanlığı olarak, üretenin üretimde kalabilmesi koşullarını sağlamak adına hem de tüketici anlamında ucuz ve güvenilir gıda tüketmesi noktasında ülkemizin 2023 hedefleri ne ulaşabilmesi  ve tarımsal ürünlerimizin katma değerini artırarak dış pazarlara ulaşması noktasında bu toplantının önemli olduğunu düşünüyoruz. Özel sektörün de bu noktada bizim için büyük bir sinerji kaynağı olacağını, beraberce ihracatımızı çok daha ileriye taşıyabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Tarım potansiyelimiz arttı

Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, “Bakanlığımız bünyesinde tarımsal dış pazarlara yönelik yeni bir strateji planı dahilinde sayın bakanımızın talimatlarıyla oluşturduğumuz yapılanmayla ilgili ilk toplantımızı süt ve süt ürünleri sektörüyle yapıyoruz. Türkiye olarak gerçekten tarımsal potansiyelimiz son yıllarda giderek arttı. Verimli üretim yapabiliyoruz, kaliteli üretiyoruz ancak biraz daha dış pazarlara yönelik stratejilerimizi nasıl geliştirebiliriz, onun arayışı içerisindeyiz” ifadesinde bulundu.  

Daniş, “Tarım Bakanlığı olarak ürünlerin pazarlanması noktasında ‘nasıl daha aktif rol alırız, üretim stratejilerimize pazarların etkisini nasıl yansıtabiliriz’ konularında yapmış olduğumuz toplantılarda sayın bakanımızın bu yönde talimatları doğrultusunda arkadaşlarımızla birlikte yeni bir eylem planı hazırlamış olduk. Bu çerçevede bundan sonraki süreçte ilgili sektörlerle beraber dış pazarlarda avantajlarımız neler dezavantajlarımız neler bunları çalışıp hangi ürünlerimizi hangi çeşidiyle ne zaman nasıl dış pazarlara ulaştırabiliriz bunun arayışı içerisinde olacağız. Bu noktada da tabi ki sektörle ilgili kuruluşlarla da sürekli koordinasyon halinde olmamız gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kriz yaşamadık

Süt sektörüne bakıldığında her yıl mart nisan aylarından sonra arz fazlası yaşandığını belirten Daniş, “Bu sene bu daha erken başladı. Değişik destekleme modelleri ortaya kondu ancak rekabet ettiğimiz veya ihracat yaptığımız özellikle Avrupa’da bu noktada yıllardan beri vermediği bazı destekleri hayata geçirince zorlandık ve ilk defa Et ve Süt Kurumu tarihinde regülasyon görevi amaçlı piyasadan süt çekmeye başladı . Avrupa’da dünyada sütle ilgili ciddi krizler yaşanırken şu ana kadar biz bunu çok derin bir kriz yaşamadan bu günlere getirdik ve bu süreç hala devam ediyor. Ülkemizin hemen hemen her yerinde soğuk süt anlamında fiyat regülasyonu sağlamış olduk” değerlendirmesinde bulundu.

Süt üretimine 20 milyar TL destek

“Türkiye süt üretiminde dünyada 10,  Avrupa’da ise 3. Sırada” diyen Mehmet Daniş, Son 13 yılda hayvancılık destekleriyle beraber ciddi anlamda artış sağlandığını, hayvancılığa bitkisel üretimde olduğu gibi ciddi katkılar verildiğini kaydetti. Daniş, “Desteklerimiz yaklaşık 11-12 kat artırıldı. Bu dönemde yaklaşık 20 milyar TL destek verilmiş oldu” dedi.

İhracat yeterli değil

Bakan Yardımcısı, “Yapılan çalışmalarla süt üretimimiz yüzde 122 arttı. Son 13 yılda süt ve süt ürünleri ihracatımız çok ciddi artışlar kaydetti ancak hala bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. Hala uluşabileceğimiz yeni pazarlar ve bu pazarlara sunabileceğimiz yeni ve çeşitli ürünlerimizin olabileceğini düşünüyoruz. Et ve Süt Kurumu’nun yeniden yapılanması, Ulusal Süt Kayıt Sistemi’nin kullanılması, Ulusal Süt Konseyi’nin oluşturulması sütte kurumsal bir yapılanmanın sonucu olarak bugün karşımızda duruyor. Hayvancılığın geliştirilmesi adına Hayvancılık Biyoteknoloji Merkezi’nin kurulması, yerli gen kaynaklarının halk elinde koruma altında desteklenmesi, koyun ve keçi ırklarının halk elinde ıslahı çalışmaları, sürü yöneticisi istihdamına destek, mera ıslah çalışmalarımız, veteriner sınır kontrol noktalarının açılması hayvancılık adına ülkemizde aldığımız mesafenin bir göstergesidir” dedi.

Modern süt çiftlikleri artacak

Endüstriyel süt üretiminde hedefin 12 milyon ton olduğu değerlendirmesinde bulunan Mehmet Daniş, modern süt çiftliklerinin sayısını artırma gayreti içerisinde olduklarına işaret etti. Daniş, “Süt ürünlerimizin ihracatını artırmalıyız, pazarlara ulaşmalıyız. Hayvan hastalıkları, sürü sağlığı ve yönetim programları konusunda da daha modern daha etkin projeler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Türk dondurması butik ürün olarak pazarlanabilir

Daniş, “Bizim geleneksel dondurmamız çok farklı. Dondurma konusunda da bir başlık açılabilir diye düşünüyorum çünkü tanıtması çok kolay, tüketimi çok fazla çünkü. Türk dondurması butik bir ürün olarak katma değeri çok yüksek bir ürün olarak belki pazarlanabilir” şeklinde konuştu.

Kamu spotları film gibi olacak

“Sayın bakanımızın kamu spotlarının kamu spotu şeklinde değil de belki bir sinema kalitesinde insanların prime time da izleyebilecekleri film gibi olması yönünde bir talimatı oldu” diyen Mehmet Daniş, bununla ilgili birkaç deneme yapıldığını kaydetti.

Tarım müşavirleri sektörün emrinde

Bakan Yardımcısı Daniş, yeni tarım müşavirlerinin Bakanlık bünyesine alındığına dikkat çekerek, “Bunları da Avrupa Birliği gibi Dünya Ticaret Örgütü gibi kurumlara hemen ataması yapıldı. 5 ülkede müşavirlerimiz var. Bu sayı daha da artacak. Bu arkadaşlarımız sektörün emrinde olacak” vurgusu yaptı.

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü: Sektörler bir araya gelecek

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı da, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı genel müdürlüğümüz bünyesinde , dış pazarlara yönelik dünyadaki gelişmeleri, dünyadaki tarımsal ürünlerin ithalat ve ihracat durumları, riskler, fırsatlar, güçlü ve zayıf yanlarına yönelik bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu çalışma grubu Sayın Bakanımızın talimatıyla hızlı bir şekilde çalışmalarına başladı. Çalışma grubumuzun hedefi, sektörler bazında güçlü olduğumuz dünyada söz sahibi olmak istediğimiz daha fazla etkin olmak istediğimiz ürünlerde çalışmalar yapmak. Bu ürünlerin ithalat ve ihracat potansiyellerini artırmak, yeni pazar arayışlarına girmek, pazarlarımızı çeşitlendirmek. Bu amaçla da biz bire bir sektör ziyaretleri yapıyoruz fakat şimdi ikinci aşamaya geçtik. Bundan sonraki süreçte de sektörleri bir masanın etrafında bir araya getireceğiz” dedi.

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı: Bakanlık çarelere odaklandı

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel ise, süt üreticilerinin sorunlarının öncelikle girdi maliyeti olduğuna işaret ederek, “Süt fiyatları değişmiyor. Bu dünyada da böyle. Süt üreticilerinin sorunları aslında süt sanayicilerinin sorunları. Temel sorun tüketim talebinin daralmasından kaynaklanıyor” dedi. Tezel, “Tarım Bakanlığı son 10 yıldan bu yıla gerçekten gerek üretici gerekse nihai pazara yönelik çok ciddi regülasyonlar yaptı. Ülkemizde çıkan sorunlara da Et ve Süt Kurumu’nun süt alımına müdahalesi bir takım regülasyon tedbirleri gibi, gerçekten önemli. Süt sektörünü ve ona bağlı olarak et ve yem sektörünün çarelerine odaklanmış bir yapı içerisinde” şeklinde konuştu.

Toplantıya, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü birim amirleri ,Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Sekreteri, SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Sekreteri, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı,  Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği İcra Kurulu Üyeleri, Danışmanları ve Genel Sekreteri,  Güney Süt A.Ş, Torunoğlu Süt, Aynes A.Ş., Bahçıvan Gıda A.Ş., Pınar Süt A.Ş. yetkilileri katıldı.