Ürün çeşitliliğiyle Türkiye’nin önemli tarım merkezleri arasında yer alan Yalova aronya yetiştiriciliğinde de iddialı. "Süper meyve" olarak bilinen aronyayı üreten çiftçi sayısı artarken üretimin büyük bölümü organik yapılıyor. "Yalova aronyası" adıyla coğrafi işaret tescilli meyve hasat günü etkinliğiyle hasat edildi ve tanıtıldı.
Eğitimli çiftçiler Yalova’da aronyayı markalaştırdı.
Antioksidan özelliği bulunan ve "süper meyve" olarak bilinen coğrafi işaret tescilli "Yalova aronyası"nın hasadının başlaması dolayısıyla tören düzenlendi. Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy'de çiftçi Murat Değerli'nin bahçesindeki törende davetlilere organik aronya, aronya içerikli ürün ve içecekler ikram edildi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, programda yaptığı konuşmada, tescilin ardından ilk hasat dönemine başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Çiftçilerle, katma değeri yüksek, sağlık anlamında tüketilen üretim metotlarına yönelmek zorunda olduklarını belirten Parıldar, "Aronya da bize bu yönde bir mesaj verdi. Küçük alanlardan daha iyi getirisi olan bir üretim." dedi.
Parıldar, Yalova'da aronya üretim alanının 90 dekarı organik üretim olmak üzere 150 dekar olduğunu dile getirdi. Geçen yıl 7-8 ton olan rekoltenin bu sene 25 tona yükselmesini beklediklerini aktaran Parıldar, "160 dekarlık yeni bahçelerle aronya üretilen alan 300 dekarın üzerine çıkacak. Yapılacak çalışmalarla 300 dekarlık alanın tümünde organik aronya üretimi yapmayı hedefliyoruz. Kivimiz Yalova'nın 24 ayar altını ama bu altının yanına bugün ve gelecekte yeni 24 ayar altın Yalova aronyasını katmış oluyoruz." diye konuştu.
Konuşmaların ardından organik aronya üreticilerine sertifikaları verildi.
Protokol üyeleri, daha sonra organik aronya kullanılarak yapılan pastayı çiftçilerle kesip hasada katıldı.
yalova
aronya
hasat
organik
meyvecilik
tarım ve orman