Çiğ Sütün Değerlendirilmesi Tebliği'ndeki Değişiklik

19 January Tuesday, 2016
Süt üreticileri ve sanayicileriyle bir araya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, süt piyasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Çiğ Sütün Değerlendirilmesi Tebliği'ndeki Değişiklik

Bakan Çelik yaptığı açıklamada "Hem süt üreticileri hem de süt sanayicileriyle yaptığımız görüşmelerde süt sektöründeki her iki kesimin görüşlerini aldık. Bu çerçevede yapacağımız değerlendirmeler sonucunda, 'Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme ve Uygulama Esasları Tebliği'ndeki değişiklik nihai şeklini alacak." dedi.

Bakan Faruk Çelik, süt üreticileri ve süt sanayicileriyle ayrı ayrı görüştü. Sabah saatlerinde süt sanayii kuruluşlarının yöneticilerini kabul eden Bakan Çelik daha sonra da Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği, Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Tire Süt Kooperatifi yöneticilerinden oluşan süt üreticileri heyetini Bakanlık toplantı salonunda kabul etti.

Süt üreticileriyle yaptığı toplantı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Çelik, sanayiciler ile 2 saatlik bir değerlendirme yaptıklarını, Türkiye'deki sütün arzı ve pazar sorunlarına ilişkin görüştüklerini bildirdi.

Bakan Çelik, Türkiye'nin komşularında yaşanan gelişmeler nedeniyle sektörün karşı karşıya kaldığı sorunların nasıl aşılabileceği konusunda değerlendirmelerde bulunduklarının altını çizerek, süt sanayicilerinin ardından, süt üreticileriyle de yapacakları değerlendirmeler neticesinde karar aşamasına geleceklerini ve yayınlayacakları "Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği"nde yapılacak değişikliğin nihai şeklini alacağını bildirdi.

Bu tebliğin hem sanayiciler hem de üreticiler açısından yararlı neticelere vesile olacağına dikkati çeken Çelik, bununla ilgili bir açıklama yapacaklarını söyledi.

“Kırmızı et piyasasını sıkı bir şekilde takip ediyoruz”

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çelik, et fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine, son dönemde hava şartlarından kaynaklanan ulaşım sıkıntılarından dolayı karkas et fiyatlarında 1 liralık artışın söz konusu olduğunu ifade etti.

Çelik, bu gelişmenin hemen akabinde et fiyatlarında tekrar gerileme yaşandığını dile getirerek, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), mevcut stoklardan kırmızı et ve yemek sanayine karkas et satışına başladığını bildirdi.

Bununla birlikte AB'den 19 bin ton et alımı için lisans başvurusunu gerçekleştirdiklerini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Üçüncü olarak da Bosna ile bir anlaşmamız vardı, 10 bin ton civarında da Bosna'dan alım ile ilgili süreci başlatmış bulunuyoruz. İhtiyaç durumuna göre bunları değerlendirme imkânımız var. Onun için piyasada herkes dikkat etsin, kimsenin üreticiyi mağdur etme gibi bir lüksü yok. Rastgele piyasalarla oynayarak, spekülatif hareketlerle şu anda düzenli giden piyasayı bozma hakkının olmadığı inancı içerisindeyiz. Bakanlık olarak bütün piyasaları olduğu gibi kırmızı et piyasasını da çok sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Üreticinin aleyhine gelişecek durumlara müdahale etme imkânımız var. Piyasada tüketici aleyhine gelişecek durumlarda da yine müdahale imkânımız var."

"Komite bu hafta içerisinde toplanacak"

Çelik, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesine ilişkin bir soru üzerine de komitenin bu hafta içerisinde toplanacağını söyledi.

Gelecek günlerde daha geniş katılımlı toplantılar gerçekleştireceklerine dikkati çeken Çelik, "Enflasyon ve enflasyona gıda fiyatlarının yansıması konusunda yapacağımız değerlendirmeler neticesinde alacağımız kararlar varsa, bunları 'hükümet düzeyinde almamız gereken kararlar' olarak tanımlamak doğru olur" dedi.