Çelik: Ekmeğe zam yok

13 January Friday, 2017
Bakan Faruk Çelik, Türkiye'de buğday üretiminin tüketimi karşıladığını belirterek, ekmek ve un fiyatlarında buğday kaynaklı artışın söz konusu olmadığını kaydetti.
Çelik: Ekmeğe zam yok

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek fiyatlarında buğday ve un kaynaklı bir zammın mümkün olmadığını söyledi.

Bakan Faruk Çelik, ekmek fiyatlarında buğday kaynaklı bir artışın kesinlikle söz konusu olmadığını belirterek, "Bugün itibarıyla ekmeğe zam falan söz konusu değil. Federasyon ile birlikte değerlendiriyoruz, ama diğer girdilerde değişim ne oranda olur bunları da birlikte Federasyon ile konuşarak değerlendirme imkanımız olacaktır" dedi.

Çelik, Bakanlık toplantı salonunda ekmek fiyatları ve nitratlı gübreyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Ekmek fiyatları konusunda çeşitlik spekülasyonlar yapıldığını belirten Bakan Faruk Çelik, yıllık 19 milyon 500 bin ton buğday tüketimin gerçekleştiği Türkiye’de, 20 milyon 600 bin ton buğday üretiminin gerçekleştiğini kaydetti. Çelik, üretimin tüketimi karşıladığını ifade etti.

Faruk Çelik, TMO'nun ekmeklik buğday satış fiyatlarının kalitesine göre ton başına 800-975 lira arasında değiştiğine dikkati çekerek, piyasada Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın ortalama fiyatının ton başına 965 lira olduğunu kaydetti. Çelik, "Ekmek ve un fiyatlarında buğday kaynaklı herhangi bir artışı gerektirecek bir durum söz konusu değildir" dedi.

Buğday fiyatlarında artışın olmadığı gibi geçen yıla göre stoklarda bulunan buğday satışlarında yüzde 12’lik bir indirimin yaşanacağını anlatan Bakan Çelik, TMO’nun buğday satışlarını sürdürdüğünü vurguladı. Çelik, TMO’nun 2,5 milyon ton buğday stoğu olduğunu belirterek, buğday kaynaklı ekmek zammının mümkün olmadığını bildirdi.

Öte yandan düşük kapasiteli üretim yapanları, piyasanın durumunu, son günlerdeki döviz artışını dikkate alarak ilave bir tedbir uygulamasına gittiklerini dile getiren Çelik, "Bugünden itibaren yıllık buğday işletme kapasitesi 20 bin tonun altında olan un fabrikalarına 90 gün vadeli ve vade farksız buğday satışını başlatmış bulunuyoruz. Bu, toplam işletmelerin yüzde 36'sına tekabül ediyor, sayısal olarak da 243 işletmeyi kapsıyor" şeklinde konuştu.

Çelik, Bakanlık olarak sağlık açısından da ekmekte çeşitli düzenlemelere gittiklerini hatırlattı. Fırınlarda hijyen eğitimi konusunda Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile yapılan protokolü yenileyeceklerini dile getiren Çelik, "1 Ocak 2017'den itibaren ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerleri ile ilgili yeni bir uygulama getiriyoruz. İş yeri açma ve çalışma ruhsatını yerel yönetimler veriyordu. Biz bu belgeleri dikkate almadan işyerlerine Bakanlık olarak kayıt belgesi veriyorduk. 1 Ocak itibarıyla kayıt belgesini bizden almaları için iş yeri açma ve çalışma ruhsatını getirmeleri getiriyor. Bu belgeleri ibraz edemeyenler buradan kayıt belgesini alamayacaktır " ifadesini kullandı.

8 Haziran 2016’da nitratlı gübre satışının durdurulduğunu belirten Çelik, 484 bin ton nitratlı gübrenin yedi eminde kaldığını hatırlattı. Yüzde 33’lük amonyum nitrat gübresi satışına asla izin verilmeyeceğini belirten Çelik, potasyum nitrat ve sodyum nitrat gübrelerinin satışının ise serbest kaldığını vurguladı. Çelik, kalsiyum amonyum nitrat yüzde 21-26 gübresinin de sıkı bir denetimle kontrollü satışının gerçekleşeceğini bildirdi. Çelik, kontrollü satış yapılacak gübreleri, ancak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne ve Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan çiftçilerin alabileceğini söyledi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Faruk Çelik, TMO’nun buğday stoklarının yeterli olduğunu ve şu an için buğday ithalatı yapılmayacağını söyledi. Çelik, ekmek fiyatlarıyla ilgili bir soru üzerine, “Ekmek fiyatlarında buğday kaynaklı artış yok. Buna Fırıncılar Federasyonu Başkanı ile birlikte karar veriyoruz” dedi.

Afet yardımlarıyla ilgili gelen bir soruyu da yanıtlayan Bakan Çelik, “TARSİM’in alanının genişletilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Çiftçilerimiz TARSİM’e üye olsun. Sigortalılık bilincini artırıyoruz. İl Müdürlüklerimiz afet olan yerlerde raporları oluşturuyor. Zarar ve ziyan giderilmesi konusunda kararlar alıyoruz” dedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı da, ekmek fiyatları konusunda, "Geçen hafta yaptığımız toplantıda un fiyatlarından dolayı bir sıkıntı yaşadığımızı ifade ettik. Bu konuda Bakanlığımızın tedbir alması gerektiğini söyledik. Ben bugün Sayın Bakanımızın yaptığı açıklamadan inşallah bu yapılan çalışmanın olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum. Son 2-3 yıldır ekmek fiyatları değişmedi. Fırıncı esnafı olarak Bakanlığımızın yaptığı çalışmayı yakından takip edip sabırla sonuçlarını bekleyeceğiz. Ondan sonra işçilik ve işletme giderlerimiz nezdinde değerlendirme yaparak bunu en makul seviyede olacak şekilde ne ise o gerçekleşecektir" diye konuştu.