Denizlerde av sezonu başladı. 1 Eylül’ü bekleyen balıkçılar gecenin ilk saatleriyle birlikte denize açıldı.
1 Eylül geldi, denizler hareketlendi. Balık avı sezonu başladı. Yurdun dört bir yanındaki balıkçılar gecenin ilk saatleriyle birlikte denizlere açıldı. Balıkçılar ilk gün veriminden memnun.
Sezon öncesi, Türk Tarım Orman dergisine röportaj veren Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay da denetimlerin süreceğini belirtti. “Bunun için de arkadaşlarımız Sahil Güvenlikle, İçişleri Bakanlığı ile ilgili diğer bakanlıklarla işbirliği yapıp, mesai mefhumu gözetmeden, büyük oranda denizlerde, göllerde, barajlarda kaçak avcılıkla mücadele ediyoruz. Su Ürünleri Kanununun güncellenmesiyle cezalar da son derece caydırıcı oldu. Zaten kuralına uygun çalışan balıkçılarımız çok nadir ceza yiyorlar ama bu işi illegal yollarla yapanları da cezalarla durdurduk. Geçtiğimiz sezon, yaklaşık bir buçuk yıllık süreçte, 300 tane kaçak avcılık yapan tekneye el koyduk. Bu denetimlere yeni sezonda da devam edeceğiz. Balığı koruyalım ki balıkçının hakkı korunsun prensibiyle bu sezona hazırlandık ve tam anlamıyla işimizin başındayız.” dedi.
Deniz salyasına da değinen Genel Müdür Atalay “Müsilaja (deniz salyası) bulaşmış balık yendiği zaman insana olumsuz bir etkisi olacakmış gibi bir imaj oluştu. Bu da balıkçının ekonomisine ciddi oranda yansıdı olumsuz olarak. Bu algının bir defa değişmesi lazım. Bakanlık olarak biz her hafta, farklı balık türlerinden numune alıyoruz, analizleri gıda mevzuatına göre yapılıyor. Herhangi bir olumsuzluk fark edildiği zaman getirsinler bize analizlerini yapalım o bölgenin avcılığını yasaklayalım. Ama bugüne kadar öyle bir şey olmadı, tüm analizlerimiz gıda yönünden tüketilmesine herhangi bir mahsur olmadığını gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay’ın röportajı Türk Tarım Orman Dergisinin eylül-ekim sayısında okuyucuyla buluşacak.
tarım
orman
dergisi
balık
sezonu
deniz
salya
müsilaj