Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik TRT Haber'de, Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Yaşar Taşkın Koç'un konuğu oldu.
Çelik, canlı yayınlanan programda gübre üretiminden satışına, ziraat mühendislerinin istihdamından Ramazan ayında vatandaşları mağdur eden stokçulara kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Çelik son günlerde kamuoyunda sıkça gündeme gelen nitratlı gübre konusunda önemli bir bilgi vererek bu gübrelerin satışının yasaklandığını belirtti. Çelik “Hiçbir yerde nitratlı gübrenin satışı gerçekleştirilemeyecek." dedi.
Ziraat mühendislerinin istihdamı
Bir başka soru üzerine Çelik, ziraat mühendislerinin istihdamıyla ilgili de bilgiler verdi. Çelik, şu anda bir ziraat mühendisine ortalama 250-300 işletme düştüğünü, tarımsal danışmanlardan da yararlanarak bunu 200’e indirme noktasında çalışmaları olduğunu ifade etti.
Bakan Çelik gerek bütçe imkânları, gerek ihtiyaç durumu dikkate alınarak alımların bir taraftan devam edeceğini, diğer taraftan da kamu görevlisi olmayan mühendislerin istihdamıyla ilgili daha sağlıklı bir planlama yapacaklarını kaydetti.
Milletin sofrasıyla oynayanların sofrasıyla oynarız
Özellikle Ramazan ayında gıda ürünlerine yoğun talep olduğunu, bundan dolayı da denetimleri sıklaştırdıklarını anlatan Çelik, bir haftalık dönemde 38 bin iş yerinin denetlendiğini bildirdi. Kurallara uymayanlara ciddi idari para cezaları verildiğine işaret eden Çelik, denetimlerin yoğun bir şekilde devam edeceğini söyledi.
Kırmızı et fiyatlarına dönük bir soru üzerine de Çelik, Türkiye'de yılda 1 milyon 200 bin ile 1 milyon 250 bin ton arasında kırmızı et tüketildiğini, 100-150 bin ton kırmızı et açığının bulunduğunu belirtti.
Bunu hayvan ithalatıyla çözdüklerini anlatan Çelik, şunları kaydetti:
"Şu anda Bosna'dan yaklaşık 6 bin ton et getiriyoruz. Bosna’ya destek amaçlı yaptığımız bir uygulama. Şu anda gelmeye başladı. Şimdi aynı şekilde Avrupa’dan 10 bin ton civarında et gelecek. Karkas olarak et gelecek. Ama bunun yanında yine önümüzdeki hafta içinde kesime hazır hayvan gelecek, yani 18-20-22 aylık hayvanlar gelip hemen direkt kesime gidecek, yani bizim et sorunumuz yok açıkça ifade edeyim hiç yok. Yani bu ramazanda acaba spekülatörler 'bir şey yapar mıyız, çaktırmadan bir et sorunu var, et ihtiyacı var, kriz var, fiyatları yükseltebilir miyiz' diye... Kusura bakmayın. Şu anda stabil gidiyor, bu fiyatlar daha makul noktaya gelecek ama hayvan varlığımızı artırmayla birlikte.”
Şu an etle ilgili spekülasyon yapılacak bir durum olmadığını belirten Çelik “Yapanların da canına okuyacağım” diyerek bu konuda kararlı olduğunu dile getirdi. Çelik, “Çünkü milletin bu kadar temel tüketim maddeleriyle ilgili acımasız bir şekilde milletle oynayan, milletin sofrasıyla oynayanların biz sofrasıyla oynarız." dedi.