Bakan Çelik'ten kırmızı et ve yağlı tohumla ilgili açıklamalar

08 April Friday, 2016
Bakan Çelik, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu üyelerini ve Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze'yi makamında kabul etti. Çelik her iki görüşmenin ardından bazı açıklamalarda bulundu.
Bakan Çelik'ten kırmızı et ve yağlı tohumla ilgili açıklamalar

Kırmızı ete kalite derecelendirmesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ilk olarak Gürcistan’ın Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze'yi kabul etti. İkili görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, kırmızı ette kalite derecelendirmesinin yapılması gerektiğini belirterek, her üründe olduğu gibi et için de kalite kurallarının geçerli olduğunu vurguladı.

Çelik, Bakanlıktaki ilgili personelin teknik düzeyde çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirerek, dün (Çarşamba) itibariyle Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mehmet Ünal Yılmaz'ın görevine başladığına dikkati çekti. Çelik, "İlgili sivil örgütlerle bir araya gelerek bu gerçekleştirilmesi gereken uygulamayı başlatacağız. Kalitesine göre fiyat değişikliği olacak. Genç bir hayvanın eti ile yaşlı bir hayvanın eti arasında mutlaka farklılıklar olacak. Bu teknik düzeydeki çalışma gerçekleştirilecek, marketlerde de etiketlere bunlar yalnız fiyat olarak değil, tanım olarak da yansıyacak, neyi aldığını vatandaş bilecek" diye konuştu.

Bu yıl yağlı tohumlarda hazırlık yılı

Bakan Çelik, Koplatadze'yi kabulünün ardından Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve dernek üyeleriyle bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Çelik, yağlı tohumlarla ilgili bu yılı hazırlık dönemi olarak değerlendirdiklerini belirterek "Önümüzdeki yıl ihtiyacımız olan ürünlere dönük nerede ne kadar ekilmesi ve teşvik edilmesi gerekiyorsa çalışmaları daha somut hale getiriyoruz." dedi.

Tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu, yağlı tohumların da sektörün içerisinde ayrı bir stratejik öneme sahip olduğunu belirten Faruk Çelik, tarımsal desteklere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Desteklerin yıl içinde yaygın değil derli toplu bir şekilde ödenmesiyle ilgili bakışlarında bir sorun olmadığını aktaran Çelik, “Bunu da kamuoyu ile paylaşacağız. Desteklerle ilgili müracaatların tek sefere indirilmesi ve ödemelerin de yıl içinde iki kez yapılması şeklinde bir yaklaşımımız var." ifadesini kullandı.

Çelik, yağlı tohumların üretim ve ithalat kalemleriyle ilgili verileri incelediklerine dikkati çekerek, "Bu yılı hazırlık dönemi olarak değerlendiriyoruz, Önümüzdeki yıl ihtiyacımız olan ürünlere dönük nerede ne kadar ekilmesi ve teşvik edilmesi gerekiyorsa çalışmaları daha somut hale getiriyoruz." ifadesini kullandı.

Tağşiş meselesine ise çok önem verdiklerinin altını çizen Çelik, konuyla ilgili mevcut mevzuatın yeterli olmadığını ve daha fazla yaptırım içeren düzenlemeyi hazırladıklarını söyledi.

Büyükhelvacıgil ise sektörün yaklaşık 7,5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu belirterek, sektöre ilişkin sorunları dile getirdi.