Bakan Çelik TBMM'de konuştu

25 November Friday, 2016
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığın bütçesine ilişkin soruları yanıtladı.
Bakan Çelik TBMM'de konuştu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda Bakanlığın 2017 bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Faruk Çelik, Bakanlığın 2017 bütçesinin 19 milyar 537 milyon 920 bin lira olarak öngörüldüğünü belirterek, bütçenin yüzde 66,7'si olan 12,8 milyar lirasının tarımsal destekleme olarak çiftçilere ayrıldığını belirtti.

“Milli Tarım Projesi Geleceğe Yatırım”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden başlayarak, 7 bölgede ortak akıl toplantıları düzenlediklerini hatırlatan Çelik, Milli Tarım Projesini hazırladıklarını, projenin, Havza Bazlı Tarımsal Üretimi Destekleme Modeli ve Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli olmak üzere iki temel ayağı bulunduğunu ifade etti.

"Milli Tarım Projesi tüm bileşenleriyle ve tam manasıyla hayata geçtiğinde, Türkiye'nin gıda arz sorunu yaşamayacağına, gelecek kuşaklara daha üretken ve daha müreffeh bir ülke bırakılacağına inanıyorum" diyen Bakan Çelik; Milli Tarım Projesiyle tarımsal destekleri sadeleştirdiklerini ve etkinliğini arttırdıklarını vurgulayan Çelik, desteklerin sadeleştirilmesine yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Bakanlık olarak özellikle toprağa odaklandıklarının altını çizen Çelik, toprağın kalitesi, suyla ve gübreyle buluşması konusunu değerlendirdiklerini, gübrenin durumu ile ilgili yürüttükleri çalışmalarda son aşamaya geldiklerini belirtti. Nitratlı gübre hakkında bilgiler veren Çelik; "Yüzde 21 azot içeren gübre ile ilgili 2 deneme yapıldı. Patlayıcı özelliği yok. Onun üçüncü denemesi ilgili güvenlik birimleri tarafından yapılıyor. 21'i devreye koyarak, havza bazlı uygulanacak diğer organik maddelerle birlikte gübrede yeni bir süreci yaşayacağız" dedi.

“2018’de Sertifikasız Tohum Kullanılmayacak”

Tohumla ilgili de özellikle sebze ve meyve tohumlukları açığının giderileceği çalışmayı sürdürdüklerine, 22 Aralık'ta tohum ile ilgili sektör temsilcileriyle bir araya geleceklerine dikkati çeken Çelik, 2018'de sertifikasız tohumun kullanılmayacağı bir Türkiye tarımını istediklerini vurguladı.

“Gıda Etiketleme Yönetmeliği Yayınlanacak”

Gıdalardaki etiketlendirmenin önemine işaret eden Çelik, "Bununla ilgili bir yönetmelik hazırladık, kısa zaman içinde yayınlanacağını belirtmek istiyorum. Umarım bu yıl içinde yayınlanır. Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği, birincisi bu. Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği, yeni uygulamayla enerji ve besin öğelerinin, miktarı ve nitelikleri etikette yer alacak. 204 adet sağlık beyanı etikette bulunabilecek. Endikasyon beyanı ise Sağlık Bakanlığı ile ilgili. 'İlaç algısı olabilir' düşüncesiyle, Sağlık Bakanlığı uygun bulmadı." diye konuştu.

“48 Bin Kişiye Genç Çiftçi Projesi Kapsamında Hibe Desteği”

Genç Çiftçi Projesi kapsamında toplamda 48 bin kişiye hibe desteği vereceklerine dikkati çeken Çelik, projeye kadınlardan yoğun ilgi geldiğini ve kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını dile getirdi.

Çelik, Türkiye'de 1 milyon 150 bin ton kırmızı et üretildiğini ancak 1 milyon 300 bin ton kırmızı et tüketildiğini bildirerek, "Bu ihtiyacımızı karşılamak için yaklaşık 500 bin büyükbaş hayvan ithal ediyoruz. Her yıl 400 bin buzağımız çeşitli nedenlerle ölüyor. Bu çelişkili durumu ortadan kaldırmak için 4 aylık ve aşıları tamamlanmış her buzağı için 750 liraya kadar destek vereceğiz." dedi.

Faruk Çelik, Türkiye'nin ilk EXPO'su olan "Çiçek ve Çocuk" temalı Uluslararası Bahçecilik Sergisi EXPO 2016 Antalya'ya, 57 ülkenin katıldığını ve açık olduğu 6 ay zarfında 4,7 milyon kişinin ziyaret ettiğini anımsatarak, 1990'da Japonya'da yapılan Botanik EXPO'sundan sonra en fazla katılımın Antalya’da sağlandığını söyledi.

Ekim ayı itibariyle 688 bin ton yaş çay alımı yapıldığını bildiren Çelik, "Yaş çay alım bedeli olarak üreticilere bu yılın 10 ayında 1 milyar 255 milyon lira ödeme yapıldı. ÇAYKUR çay satışlarından bu yılın 10 ayında 1 milyar 490 milyon lira gelir elde edildi." şeklinde konuştu.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2016 yılının 10 ayında toplam 26,1 milyar lira tarımsal kredi kullandırıldığına dikkati çeken Çelik, hayvancılık sektöründe sıfır faizli kredi uygulamasının başladığı 2010 Ağustos ayından 2016 Ekim ayına kadar 408 bin üreticiye toplam 9,9 milyar lira faizsiz kredi kullandırıldığını bildirdi.

“2023’e Kadar 7 Milyon Hektar Arazinin Toplulaştırması Tamamlanacak”

Çelik, 1961'den bu yana yaklaşık 5,3 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasının tamamlandığına değinerek, 1,6 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini, 2023 yılına kadar 7 milyon hektar arazinin toplulaştırmasını tamamlayacaklarını söyledi.